Tindr

#Tindr | Een week na Valentijnsdag

Valentijnsdag, ik heb er nooit iets mee gehad. Van de zomer dacht ik nog dat ik dit jaar eindelijk wél een Valentijn zou hebben, maar ook dit jaar bracht ik de dag van de liefde door in m’n eentje. En dat vind ik niet raar en ook niet bijzonder, ik vond het eigenlijk zelfs heerlijk. Na een lange dag werken hoefde ik met niemand verplicht gezellig te doen of verplicht speciaal te knuffelen en kon ik lekker vroeg naar bed. Hoewel Valentijnsdag dus volledig aan mij voorbij leek te gaan, stak er de volgende ochtend tóch een roos door de brievenbus. De laatste keer dat ik een roos kreeg op Valentijnsdag (of überhaupt een roos) was in de tweede van de middelbare school. Maar wie was deze inmiddels behoorlijk verwelkte roos afkomstig?

Mysterieus genoeg zat er geen briefje bij en inmiddels kreeg ik toch wel spijt dat ik vroeg m’n bed had opgezocht. Gelukkig kreeg ik later die dag een appje van een zekere R. om te vragen of ik een roos gevonden had op de deurmat. Het voelde desalniettemin als een bevredigende uitkomst van al het daten van de afgelopen weken. Voor veel mensen is het nieuwe jaar immers een aanleiding om (weer) aan het daten te gaan, maar aangezien ik net zo ongevoelig ben voor goede voornemens als voor Valentijnsdag, was ik al in november de datingmarkt op gegaan.

Hoe doe je dat dan, je marktwaar verkopen op de vrijgezellenmarkt? Daten begint in dit digitale tijdperk met het installeren van een datingapp. En daar zijn er vele verschillende van… Persoonlijk vind ik Tinder één van de meest duidelijke datingapps: je stelt je afstand in waarbinnen je mensen wil leren kennen, laadt een paar leuke foto’s op je profiel, schrijft een amusant tekstje en swypen maar. Links is leuk, rechts is stom… Of was het nu andersom? Binnen de kortste keren heb je een paar matches te pakken, wat betekent dat de ander jou ook leuk gevonden heeft. Vervolgens is het aan één van de twee de taak om op een zo weinig clichématige manier het gesprek te openen. Meestal kom je niet verder dan small talk en zit je een paar weken later met heel veel matches die nergens toe leiden.

Aan Tinder had ik vorig jaar twee leuke dates over gehouden, met wie ik allebei meerdere keren afgesproken heb. Toen dat uiteindelijk allebei op niets uitliep en een aantal andere chats uitdoofden, ben ik overgegaan naar Grindr. Het klinkt bijna hetzelfde, maar is totaal verschillend van Tinder. Ten eerste is het alleen voor mannen bedoeld en je ziet alleen de mannen die bij je in de buurt zijn, gerangschikt van dichtbij naar ver. Grindr is er, net als Tinder vroeger was, berucht om dat het vooral om seks draait. En ja, dat vinden wij raar en ja, dat vinden wij bijzonder. In tegenstelling tot Tinder kan je tijdens het chatten ook foto’s sturen en die worden niet gecensureerd. You do the math. Altijd uitkijken dus als je een chat opent in een publieke ruimte of in de tram, metro of trein…

In het najaar en inmiddels een relatie verder, besloot ik het eens over een andere boeg te gooien en Happn te proberen. Happn laat alleen profielen zien van personen met wie je je pad gekruist hebt in de supermarkt, op het station of in de metro… Vervolgens kun je zo’n profiel liken en moet je wachten op een like van de andere kant voor een match. In mijn beleving reduceert dat het aantal mogelijke matches enorm, zeker als je niet veel de deur uit gaat. Het idee erachter is wel leuk: als je veel op dezelfde plekken komt, heb je waarschijnlijk ook veel dezelfde interesses. Maar is dat ene park waar je toevallig allebei doorheen fietst rond de klok van half negen nu echt een fundament om een relatie op te bouwen?

In de afgelopen tijd heb ik een paar leuke jongens leren kennen en met enkelen spreek ik nog geregeld af. Met name het tegelijktijdig daten vind ik erg verwarrend, zeker als het met meerdere dates een serieuze kant dreigt op te gaan. Soms voelt het bijna alsof je mee doet aan Boer Zoekt Vrouw, waarbij je in verschillende fases steeds mensen laat afvallen in de race om jou. Met nog drie “in het vat” zou je kunnen stellen dat ik inmiddels in de logeerweekfase aanbeland ben. En geloof of het niet: aanstaande zaterdag stap ik samen met B., die ik ook heb leren kennen via een datingapp, in het vliegtuig naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. En hoewel juist vanwege deze impulsief geplande vakantie de liefdesperikelen op een laag pitje staan, voelt het stiekem toch een beetje als een BZV-Citytrip waarbij je elkaar verplicht beter moet leren kennen… Een ding hebben we sowieso al gemeen: we zijn allebei dan van Wie is de mol?…

Zit jij op een datingapp of ken je ervaringen met andere datingapps? Of heb je misschien jouw vriend of vriendin leren kennen via een datingapp? Laat een berichtje achter!

Advertenties

Een gedachte over “#Tindr | Een week na Valentijnsdag”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s