Scriptie

#Scriptie | Enquêtering

Het einde is bijna in zicht! Inmiddels heb ik nog maar minder dan twee maanden om m’n scriptie officieel in te leveren, maar als alles meezit is m´n laatste conceptversie over twee weken af. Het theoretisch kader, zeg maar het fundament van je onderzoek, heb ik inmiddels bekrast en gemarkeerd teruggekregen van m’n begeleidster en gelukkig is het in grote lijnen goed bevonden. Gewoon wat kleine dingetjes aanpassen, niets meer, niets minder.

Inmiddels is dan ook het daadwerkelijke onderzoek begonnen. Dat is in mijn geval niet heel veeleisend: statistiek is geen verplicht vak als je een taal studeert (het wordt ook niet aangeboden) en onderzoeksmethoden zijn ook van ondergeschikt belang. Je rommelt dus maar wat aan met enquêtes en dan maar hopen dat je het goed doet. Waarschijnlijk niet, maar binnen de marges van wat van een taalstudent verwacht mag worden, is het oké. Toch zorgt de gedachte dat je eigenlijk onvoldoende onderzoeksvaardigheden hebt erbij mij voor dat ik, opnieuw, moeite heb de motivatie te hervinden.

In deze nieuwe fase van het scriptieleven is het meeste werk dan nog het verwerven van respondenten: mensen die die enquêtes ook daadwerkelijk gaan invullen. In mijn geval moeten dat Spanjaarden en Engelstalige, Nederlandstalige en IJslandstalige studenten Spaans zijn. Die Nederlandstaligen is niet zo’n groot probleem: genoeg oud-studiegenoten die me een dienst willen bewijzen, waarvoor dank. IJslanders, iets lastiger, want zoveel studiegenoten had ik niet in IJsland en sowieso zijn er veel minder mensen die Spaans studeren daar. Maar vooral Engelstalige respondenten was (en is eigenlijk nog steeds) een ramp.

Ik ben dan begonnen met al mijn Engelstalige vrienden op Facebook te vragen of ze nog vrienden hadden die Spaans spraken, vervolgens heb ik nog voor zo’n vijf euro een advertentie uitgezet in Ierland via Facebook en nu ben ik op het punt dat ik mensen in bepaalde facebookgroepen een berichtje stuur of ze mijn enquête willen invullen. Het is voor een goed doel, maar uiteindelijk toch een vorm van spam waarvan ik had gehoopt dat het niet nodig had hoeven zijn.

Maar het echte werk, het interpreteren van al die data, moet nog komen. Het is tijdens dat soort bezigheden dat ik nog altijd blij ben dat ik ooit kunstgeschiedenis gekozen heb op de middelbare school. De vaardigheid om in omstreden bewoordingen iets interessants te lullen over iets wat eigenlijk geen reet te betekenen heeft, is een vaardigheid die niet te onderschatten valt. Inmiddels staat de teller op bijna 20.000 woorden…. Nog maar 4000 te gaan voor het minimum, maar geloof me: het worden er echt wel 30.000.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s