Een reactie op

Een reactie op… de #zomertijd

Het is 21 maart, het begin van de lente. Je staat op, de zon schijnt al en het belooft een prachtige dag te worden. Met dat prachtige weer en de vogeltjes die fluiten is het opeens helemaal niet meer zo erg om om half 7 van huis te gaan: je hebt een positieve vibe te pakken. Maar een paar dagen later is het maandag en hoewel er gisteren nog ogenschijnlijk niets aan de hand leek, word je nu opeens weer wakker in het donker, is het als je in de auto of op de fiets stapt nog steeds donker en is er van die positiviteit weinig meer over. De zomertijd is ingegaan… En elk jaar zeuren we weer of het als-je-blieft afgeschaft kan worden.

De zomertijd afschaffen

Ook in de kranten en op het nieuws lees en zie je dat steeds meer mensen in opstand komen tegen de zomertijd. Nou ja, opstand op z’n Nederlands dan, in de vorm van een Facebook-pagina en een petitie die aangeboden gaat worden aan het Europees Parlement. Of de Europese Commissie. In ieder geval iets Europees, want het verzetten van de klok eind maart en eind oktober is iets wat op Europees niveau geregeld wordt. In Nederland werd de zomertijd in 1976 voor de tweede keer ingevoerd (de eerste keer was tijdens WOII) om ten tijde van de oliecrisis energie te besparen. Een leuke bijkomstigheid was dat je ’s avonds langer op het terras of in de tuin kon blijven zitten. Inmiddels is van energiebesparing nauwelijks meer sprake, maar is het gewoon booming voor de economie.

De nadelen van de zomertijd zijn echter slapeloosheid, meer verkeersongelukken, grotere kans op een hartinfarct, verslapte aandacht op school of op het werk en natuurlijk afspraken die je misloopt in Nederland, of met partners in landen waar de zomertijd niet bestaat, zoals Rusland, of waar de zomertijd later of eerder in het jaar start, zoals de Verenigde Staten…  De grote vraag is eigenlijk: hoe zou het jaar eruit zien zonder zomertijd? Hoe laat komt de zon op en hoe laat gaat ‘ie weer onder?

Zonsopkomst Zonsondergang
1 januari 8:50 16:38
1 maart 7:26 18:20
1 april 6:15 [7:15] 19:15 [20:15]
1 juli 4:23 [5:23] 21:05 [22:05]
1 oktober 6:42 [7:42] 18:17 [19:17]
1 november 7:36 17:11

[…] = tijd volgens huidige systeem
Tijden gebaseerd op zonsondergangtijden.nl.

De wintertijd afschaffen 

Misschien ben je bij het constateren dat de zon in juli al om 9 uur ondergaat, toch bereid de nadelen van de zomertijd op de koop toe te nemen. Echter, de PVV stelde een aantal jaar geleden een alternatieve oplossing voor: de wintertijd afschaffen. Daar werd door mij toen heel lacherig over gedaan omdat de wintertijd onze echte tijd is en per definitie niet afgeschaft kan worden, maar desalniettemin duurt de zomertijd zeven maanden en de wintertijd maar vijf.

Het afschaffen van de wintertijd en derhalve permanent overgaan op de zomertijd betekent dus eigenlijk dat je van tijdzone verandert en dat is precies wat Turkije vorig jaar besloot te doen. Het voordeel is dat je ’s zomers nog steeds lang buiten kan zitten zonder twee keer per jaar door een bioritmische lijdensweg te gaan, maar het nadeel is dat je in Noord-Europa ’s winters wel érg lang moet wachten tot het licht wordt. Maar hé, op de Noordpool moeten ze een half jaar wachten, dus het kan altijd erger.

Zonsopkomst Zonsondergang
1 januari 9:50 [8:50] 17:38 [16:38]
1 maart 8:26 [7:26] 19:20 [18:20]
1 april 7:15 20:15
1 juli 5:23 22:05
1 oktober 7:42 19:17
1 november 7:36 [8:36] 17:11 [18:11]

Met het eventueel afschaffen van de wintertijd zouden we overigens 1 uur en 40 minuten voorlopen op de standaardtijd die Nederland van 1909 tot aan WOII hanteerde, want die liep namelijk 20 minuten voor op de standaardtijd van Greenwich in Engeland. De zon kwam destijds de zon op 1 juli rond 4 uur op, dus herinvoering van die tijdzone lijkt me sowieso geen goed idee, tenzij we collectief besluiten de horeca om zeep te helpen. Het credo voor Nederland is dan ook: liever een tijdzone vooruit dan achteruit.

In Spanje daarentegen zijn juist geluiden om een uur achteruit te gaan en zich bij dezelfde tijdzone als buurland Portugal te voegen. Mocht het tot een herziening van de Europese tijdzones komen, leidt dat ongetwijfeld tot meer verdeeldheid en misschien zelfs wel een uur tijdsverschil tussen bijvoorbeeld Parijs en Berlijn. In België zien ze de bui vast al hangen: een uur tijdverschil tussen Vlaanderen en Wallonië en een half uur met het hoofdstedelijk gewest Brussel om de vrede te bewaren. Wist je trouwens dat Rusland 11 tijdzones heeft?

De zomertijd korter maken

Een andere optie is om de zeven maanden durende zomertijd in te korten, om zo toch energie te besparen om ’s zomers alsnog lang buiten te kunnen zitten. Als je er bijvoorbeeld voor zou kiezen om de zomertijd van eind april tot eind september te laten duren, voorkom je in ieder geval dat je de ene week nog met daglicht naar je werk gaat en de andere dag in het donker, zoals nu altijd het geval is. Het verkorten van de zomertijd doet per slot van rekening ook meer recht aan de officiële tijd die hoort bij de tijdzone. Wist je trouwens dat onze tijdzone de Midden-Europese tijdzone heet?

Zonsopkomst Zonsondergang
1 april 6:15 [7:15] 19:15 [20:15]
1 mei 6:09 21:07
1 september 6:52 20:28
1 oktober 6:42 [7:42] 18:17 [19:17]

De tegenvariant is dat je wel verandert van tijdzone maar toch een een korte wintertijd in invoert van oktober tot februari. Je wordt dan de week voor en de week na het verzetten van de klok wakker in het donker, maar de zon komt in de winter toch nog rond een acceptabel tijdstip op. Wist je dat we bij het afschaffen van de wintertijd in de Oost-Europese tijdzone terecht komen? Ik denk dat de PVV daar nog niet over nagedacht had…

Zonsopkomst Zonsondergang
1 februari 8:21 17:27
1 maart 8:26 [7:26] 19:20 [18:20]
1 oktober 7:42 19:17
1 november 7:36 17:11

Afijn, als je zo alles zo op een rijtje ziet, kan ik moeilijk zeggen dat ik een fervent voorstander ben van het afschaffen van de zomertijd. Als 1 juli de zon al om negen uur ondergaat, heb je toch weinig aan je avond… Als we de zomertijd afschaffen en van tijdzone veranderen, blijft het ’s zomers wel langer licht maar komt de zon op Nieuwjaarsdag pas even voor tienen op. Als je het mij vraagt, zouden we niet van tijdzone moeten veranderen, maar wel de zomertijd moeten inkorten zodat we niet terug in het donker worden gezet op de eerste maandag nadat de klok verzet is… Wat vind jij? Laat het weten in de reacties!

O, en alles houden zo is als het nu is, is natuurlijk óók nog een optie.

Advertenties

Een gedachte over “Een reactie op… de #zomertijd”

  1. Mensen grijpen tegenwoordig alles aan om hysterisch over te doen. Ik zeg gewoon lekker laten zoals het is. Een uurtje meer of minder, daar kun je je op instellen zodat slapeloosheid een geheel eigen probleem is. Auto-ongelukken (door slapeloosheid) dus ook. Dan nemen ze een keertje de trein. En “grotere kans op een hartinfarct” is zo breed dat het net zo goed genegeerd mag worden. Veel zout eten maakt de kans op een hartinfarct ook groter.

    De hysterie van mensen, dáár moet men eens iets aan doen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s