Ik Vertrek

#IkVertrek | Ieder z’n eigen cocon

“Kan je zeggen dat door de verhuizing hiernaartoe dat je zo terug werd geworpen op jou en je gezin dat het eigenlijk de pijn, die er al zat, van het geen verbinding meer hebben met jezelf, heftiger naar boven is gekomen – in your face – waardoor je er wel mee om móest gaan?” Dát is de vraag die Maybritte van haar coach in haar schoot geworpen krijgt als de familie Boers voorzichtig uit een diep dal klimt… Maar hoe kwamen ze eigenlijk in dat dal terecht?

Iederéén zou wel naar Zuid-Spanje willen verhuizen, alleen heeft niet iedereen daar het geld voor. Marcel en Maybritte eigenlijk ook niet, maar daar komen ze pas achter als ze goed en wel in Spanje zijn aangekomen: de hypotheek van 35.000 euro blijkt te bestaan uit een woekerpolis. De volgende dag moet echter al het koopcontract van de villa van drie ton, waar ze 10% al van hebben aanbetaald, worden getekend. Het is het moment dat de advocaat van Marcel en Maybritte het eeuwige mañana mañana voor één keer verandert in jamás, oftewel nooit meer. Hij ontslaat zichzelf, want dat doen advocaten kennelijk.

Het contract moet ook mañana ondertekend worden, maar hoe ruim het begrip van het Spaanse ‘morgen’ is blijkt als negen maanden later de familie Boers eindelijk de sleutels in ontvangst kan nemen: zoveel haast was er dus ook niet bij. Al die tijd hebben ze in wel Spanje doorgebracht en achteraf wordt ons door kindermonden verteld dat de spanning om te snijden was. In ieder geval hebben ze wel het Spaanse residentschap mogen aanvragen en daarmee de lening voor hun droomhuis kunnen verhogen. Toch moet uiteindelijk zelfs de bestelbus verkocht om alles rond te krijgen, en dus is er eigenlijk geen cent meer over om van het terrein een glamping te maken.

Maar zo glamourous als de camping met tipi- en safaritent en “cocons om je even terug te trekken” worden moet, zo hard is de werkelijkheid. De auto gaat stuk, de decoupeerzaag waar Marcel wat mee bijverdient laat het afweten én ze zijn ze niet op tijd klaar om nog een graantje van het hoogseizoen mee te pikken. Zoon Joran heeft ondertussen alleen maar oog voor zijn schietspellen met potjes die wel een uur kunnen duren en dochter Marit zou het liefst het eerste beste vliegtuig terug naar Nederland willen nemen. Adem in, adem uit… Tegen zoveel tegenslagen is geen yogapose opgewassen.

“Wij hebben nog zoveel leuke ideeën, die wij in de komende tijd gaan uitvoeren. Hierbij kun je denken aan levensgrote cocons en lounge- en rustplekken.” (mariposalib.re)

Het leven op Mariposa Libre gaat al met al niet over rozen. De “vrije vlinder” staat weliswaar voor de vrije levensstijl waar Marcel en Maybritte zo naar haakten toen ze nog onder de rook van Nijmegen woonden, maar de zij en hun kinderen lijken als het ware in hun eigen cocons te leven. Zelden zien we meer dan één iemand in beeld, laat staan alle vier tegelijk, en we moeten wachten tot het allerlaatste shot om Maybritte en Marcel eens niet elkaar niet begrijpend van een afstandje aankijken en langs elkaar heen praten. Een vlotte kus en een nog vlotter Ik hou van je. Nou, snel een knuffel dan maar en… het leven gaat weer verder. En gelukkig deed het leven dat zonder al te veel rampspoed.

“Ik Vertrek: Marcel en Maybritte.” Avrotros. 17 nov. 2016.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s