IJsland

#IJsland / #Canada | Vika níu

De afgelopen week was in vele opzichten een keerpunt. In de eerste plaats gingen we van herfst naar winter – de IJslandse herfst duurt immers maar twee maanden – en de sneeuw die al een paar dagen op de bergtoppen lag, bereikte op dinsdag ook de bewoonde wereld. Het was weliswaar natte sneeuw, maar sneeuw niettemin. Het zou die week nog wel even blijven doorsneeuwen, maar kreeg ik zelf weinig van mee: diezelfde dag stapte ik op het vliegtuig naar Toronto.

Maandag was ook mijn laatste stagedag op de middelbare school. Of eigenlijk was het meer een werkdag, aangezien mijn stagebegeleidster mij gevraagd had of ik haar die hele dag kon vervangen. De dag verliep wat chaotisch met toestanden met de printer, leerlingen die niks hadden voorbereid en een vrouwenrechtenprotest in het centrum die de meisjes in de klas het recht gaf om in het laatste blokuur al na twintig minuten de klas te verlaten en ik derhalve met zes jongen en twee meiden achterbleef. Enfin, we praatten quasi educatief verantwoord wat over seksisme in het Spaans en gingen na een halve aflevering twintig minuten voor tijd naar huis. Prima.

Die dag was ook de laatste les met mijn eigen klasje, maar omdat we een toets hadden was er geen tijd geweest om fatsoenlijk afscheid te nemen. Zodoende besloot ik dinsdagochtend vroeg m’n bed uit te gaan om ze nog even gedag te zeggen tijdens het eerste uur. Dat gedaan hebbende, ging het prompt sneeuwen keerde ik snel weer terug naar huis om mijn al ingepakte koffertje op te halen en vervolgens de bus naar het vliegveld te nemen. Aldaar kwam ik tot een onaangename verrassing…

Ik had een handbagagekoffer van een kleiner formaat dan ik gewend ben mee te nemen, maar desalniettemin bleek de koffer toch te groot volgens de voorwaarden van WOWair en moest ik aan de incheckbalie 40 euro betalen. Op zich was de vlucht goedkoop en vond ik het vooral vervelend dat het onverwacht was, want als een normale handbagagekoffer bij de prijs inbegrepen had gezeten en de vlucht 30 of 40 euro duurder was geweest, had ik niet los gegaan op social media om mijn gal over WOWair te spuwen. Enfin… Vijfeneenhalf uur later zette ik voet op Canadese bodem: mijn eerste keer op het Amerikaans continent.

Die avond bleek het hostel in Toronto ook nog eens duurder dan gedacht en kon ik ook nog eens alleen maar geld uit te muur halen en niet bij pinautomaten betalen, waardoor ik definitief besloot om de excursie van zo’n 80 euro naar de Niagara Falls te skippen. Na woensdag heel veel van Toronto gezien te hebben in één dag tijd, sloot ik net voor schemering de dag af met een bezoek aan de CN-toren, zodat ik de stad overdag en in de avond kon bekijken en op die manier het maximale uit het ticket van 25 euro te halen.

Toronto is een ontzettend diverse stad met veel verschillende wijken, en Chinatown als absolute uitblinker, maar ondanks dat deze blog al twee keer zo lang is als gebruikelijk is het ondoenlijk om nu uit te leggen wat er allemaal te zien is. Daarom zal ik in een aparte blog nog eens uitweiden over deze stad. Bovendien heb ik ook vlogs gemaakt, die hopelijk over niet al te lange tijd online komen.

De volgende dag was het alweer tijd om verder te trekken per trein naar het Franstalige Montreal, maar niet voor ik op die regenachtige ochtend de gelegenheid aan aangegrepen nieuwe schoenen te kopen. Het was een treinreis van drie uur ’s middags tot half negen ’s avonds en toen ik aankwam in Montreal, in het donker en in de regen, was ik intuïtief de goede kant opgelopen naar het het hostel en kwam ik aldaar gelukkig ook niet voor nog meer onverwachte kosten te staan.

Ondanks twee snurkende gasten op de slaapzaal, stapte ik redelijk fris mijn bed uit op vrijdagochtend, klaar om Montreal te verkennen. Het oude Montreal welteverstaan, dat weliswaar met wolkenkrabbers op de achtergrond heel erg Europees aandoet. Montreal is in dat opzicht heel anders dan Toronto, en ook over deze stad vertel ik nog eens in een aparte blog. In Montreal had ik gelukkig een stuk langer de tijd dan in Toronto – drie dagen – en dus kon ik het daar ook rustiger aan doen.

Zaterdag was het helaas weer behoorlijk regenachtig en besloot ik met de metro naar het Olympisch park te gaan. Ik was niet van plan het Olympisch Stadion in te gaan, maar wel was mijn interesse gewekt om het zogenaamde Biodome te bezoeken: een sporthal die omgebouwd is tot een kleine indoor-dierentuin met vier biosferen van het Amerikaans continent: de subpolaire gebieden in Argentinië en Chili en Alaska en Canada, het regenwoud in Zuid-Amerika, de Saint-Lawrence-rivier en de esdoornbossen (Maple Forests) in Canada.

Zondag, toen de regen het weer voor gezien had gehouden, kon ik de échte esdoornbossen in op de zogenaamde koninklijke berg, de Mont Royal, waaraan Montreal haar naam ontleent. Aan de voet van deze berg bezocht ik eerst het Oratoire Saint Joseph, een reusachtige kerk die van binnen er totaal niet uitziet zoals je op basis van de buitenkant zou verwachten. Vervolgens klom ik verder – wat heldhaftig klinkt maar in werkelijkheid gewoon een kwestie van de geplaveide weg volgen is – richting het park op de top. Daar heb ik heerlijk door de bossen gewandeld om uiteindelijk op een heel andere plek terecht te komen die ik in eerste instantie in gedachten had.

De bus bracht me gelukkig snel weer in het centrum van de stad, waar ik nog even al zigzaggend terug naar het hostel liep, om rond drie uur op de bus naar het vliegveld te stappen. Hoewel de vlucht maar vier uur duurde, vertrok het vliegtuig om half acht ’s avonds en kwam ik op de dag dat ik aan mijn tweede stage zou beginnen om half vijf ’s ochtends aan in IJsland. Hoe díé maandag verliep, lees je volgende week… En ondertussen? Ondertussen is het aftellen nu echt begonnen…

Advertenties

2 gedachten over “#IJsland / #Canada | Vika níu”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s