IJsland

#IJsland | Vika fimm

De afgelopen en vijfde week was zonder twijfel de week van het Noorderlicht. Van maandag tot woensdag waren ze avond op avond te zien. Het was ook de week waarin mijn toetsenbord de geest gaf, waardoor ook nu pas halverwege week zes het verslag van de vijfde week online kon komen. En bovenal was het ook de week waarin we met pijn in het hart afscheid hebben moeten nemen van één van onze huisgenoten.

Na een prachtige maandagnacht met noorderlicht, kwam het dinsdag toch een beetje als donderslag bij heldere hemel: onze huiskat Lóa is vertrokken. Een jaar geleden had ze twee baasjes, maar één van hen woont nu al een heel tijdje op een andere plek in Reykjavik en de ander is drieënhalve week geleden terug naar Spanje gegaan. Het nog in IJsland wonende baasje kondigde dinsdag aan dat hij haar op kwam halen en binnen drie uur was ze weg. Het was jammer dat het opeens zo snel ging, zeker voor m’n twee huisgenoten die aan het werk waren.

Diezelfde dinsdag stond er sowieso al een etentje gepland met het huis. Met z’n drieën flansten we twee gerechten in elkaar die zowel gluten-, vlees- en koemelkvrij waren. Geen gemakkelijke opgave, maar we zaten rond de klok van negen (want twee Spaanse en één Italiaanse huisgenoot) te smullen van een courgettesoep en een Thaise rijstschotel met kerrie en groenten. Het was zo gezellig, dat we dit zeker vaker gaan doen. Toen het moment van de afwas naderde, liep iemand de keuken in, riep diegene Northern Lights! en voor we het wisten stonden we met z´n zessen door twee kleine zolderraampjes naar de sterrenhemel te turen. Die afwas kon wel wachten tot woensdagochtend.

week5-1

Woensdag zou het nóg beter zichtbaar zijn, zelfs zo goed zichtbaar dat de gemeente Reykjavik besloot om tussen 10 en 11 de stadsverlichting te doven. Wat we toen nog niet wisten was dat dauw roet in het eten zou gooien en dat het achteraf dinsdag veel beter zichtbaar was dan die woensdag. Rond elven, net nadat de verlichting weer aan ging, tekende zich een groene sluier af tegen de sterrenhemel. Vijf minuutjes duurde het, langer was het niet. Tja, óók aan het Noorderlicht kun je kennelijk gewend raken…

Vrijdag was er opnieuw gezelligheid, maar dan buitenhuis en van een heel andere orde: op de zolder van de universiteitsresidentie werd door een paar buitenlandse uitwisselingsstudenten een feestje georganiseerd. Kaartspellen, Beer Pong, Halli Galli (helaas zonder bel!) en uiteraard behoorlijk wat liters alcohol. Om één uur moesten we de “feestzolder” verlaten en besloten we het feestje in het stadscentrum door te zetten. Vrijdagavond, eind van de maand… Na de zogenaamde Pay Day, hadden behoorlijk wat IJslanders besloten een goed deel van hun salaris te spenderen aan bier en dus kon je je kont in geen club noch bar keren.

Dientengevolge voelde de zaterdag als een brakke zondag, maar voor de échte zondag had ik vorige week nog een excursie in gedachten. Ondanks de onbewolkte luchten met overdag zon en ’s nachts noorderlicht aan het begin van de week, sloeg het weer juist in het weekend om. Geen verre excursie dus, maar wel samen met een Nederlandse, een Duitse en een Noor met de bus richting Heiðmörk, een natuurpark aan de rand van de stad. Ondanks de regen en de wind, en dankzij de thee, was het een erg mooie wandeling met de computerspellen uit goeie ouwe tijd  als voornaamst gespreksonderwerp.

Misschien volgende week een excursie? Nou, die “volgende” is nu al halverwege en de regen wil van geen wijken weten.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s