Ik Vertrek

#IkVertrek | Campinkje spelen in Tsjechië

Ik Vertrek zoals we het nog nooit hadden gezien. Gerrieke en Floor, twee vriendinnen van rond de dertig, net een paar jaartjes afgestudeerd, ruilen in hun geliefde Utrecht in voor een dorp in Tsjechië om daar “campinkje te spelen”. Een uit de hand gelopen fantasie noemen ze het zelf, maar wel één die met een budget van 10.000 euro en minimale kennis van het Tsjechisch in twee maanden tijd werkelijkheid moet worden. Kan nooit goed gaan, zou je denken.

Voor 1100 euro per maand gaan ze een voormalig communistisch vakantieoord huren met camping en groepsaccommodatie. Het is zeker geen ruïne, maar een mooie verzameling van pandjes van “oude, oerdegelijke oostblokkwaliteit”. Floor riep voor vertrek nog optimistisch dat ze het niet erg zou vinden als er een leiding ergens zou springen of een tak door het dak vliegt en dat dat haar zelfs “nog best wel leuk” leek, maar wat we dan nog ook niet weten is dat Floor met “zin om de waterleiding te repareren” bedoelt dat ze er zin in heeft om die taak uit te delen aan één van hun vijftig vrienden.

Gedurende één weekendje kamp voor volwassenen komt er namelijk een vijftigtal vrienden helpen klussen en zo’n weekendje klussen in ruil voor bier blijkt jaloersmakend efficiënt. In eerste instantie omdat ze überhaupt vijftig mensen hebben weten te strikken om naar een gat in Tsjechië af te reizen om te klussen, maar zeker ook omdat al die mensen door Floor en Gerrieke heel efficiënt verdeeld zijn in acht teams: het verfteam, het bewegwijzeringbordjesmaakteam, het houthakteam… En Floor en Gerrieke? Die lopen een beetje de hele dag te supervisen.

ikv-tsjechie

Het lijkt allemaal zo goed geregeld, dat er geen waterleiding is die het ook maar waagt om te springen. De oerdegelijke oostblokkwaliteit van het pand bewijst zich, alles loopt op de afbladderde verf na op rolletjes en na anderhalve maand is alles gereed voor de eerste gasten. Wie denkt dat nu het zware leven begint voor de twee dames, heeft het opnieuw mis: ze beschikken over een aantal vrijwilligers die in ruil voor kost en inwoning de bedden opmaken, de kamers schoonmaken, het eten koken en technisch onderhoud verrichten.

Dat geeft de meiden mooi de tijd om alle vragen van de gasten te beantwoorden. Een leuke activiteit voor met de kids? Een mooie mountainbikeroute? Gerrieke en Floor staan voor je klaar. Zelfs als je dan op die mountainbike zit, mag je gewoon bellen als je verdwaald bent en wijzen je de weg. Uiteraard ook uit eigen belang: de vijf mountainbikes waren de duurste investering tot dan toe. Alles lijkt goed te gaan en het enige wat niet lukt is dat Floor maar geen leuke Tsjech tegen het lijf loopt in de kluswinkel.

Gaat er dan helemaal niets mis deze aflevering? Nee, eigenlijk niet, en de sleutel daartoe is: delegeren. Ik wil het toch even zeggen: Gerrieke en Floor, ik benijd jullie. Met een budget van 10.000 euro dit voor elkaar weten te krijgen, laat zien dat geld nooit een excuus mag zijn om niet je droom na te jagen. Nou ja, tenzij je heel weinig vrienden hebt om mee te helpen, natuurlijk.

Bron:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s