IJsland

#IJsland | Dag þrír

Hiking. Dat is wat er voor vandaag op de planning stond. Goed, ik ben eigenlijk meer een stadsmens en de Algarve vond ik al spannend genoeg, maar toen ik naar IJsland ging wist ik één ding zeker: wil ik dit land goed leren kennen, zal ik meer de natuur moeten leren waarderen dan de stad. Want steden, tja, eigenlijk is er maar één, en van monumentale gebouwen is nauwelijks sprake.

Dacht je dat al die leuke, schattige Scandinavische rode, groene, witte, gele en blauwe huisjes allemaal voorzien waren van prachtig houtwerk? Welnu, het zijn eigenlijk gewoon golfplaten die goed in de verf staan. Van een afstand maakt het de huisjes niet minder mooi, maar het is toch een beetje als een leren jas die toch vooral van plastic blijkt te zijn. Of zouden die golfplaten beter zijn voor de isolatie?

Mijn eigen nepleren jas ging vandaag mee in de rugtas. Om te gaan hiken dus. Hiken is eigenlijk gewoon een modern en hip woord voor “een bergwandeling maken”. Technisch gezien had ik wel wat meer materiaal uit de ANWB-winkel kunnen aanschaffen, te denken aan bergschoenen in plaats van gympen, een windjack in plaats van die nepleren jas en een goede broek had ook geen kwaad gekund. Overigens ben ik heel blij met mijn nepleren jas, en zag ik er sowieso het meest hip uit van iedereen met m´n bordeauxrode H&M-muts.

Het was mijn eerste hike-ervaring. En ik moet zeggen, het was vrij pittig. Ik werd even met m´n neus op de feiten gedrukt dat ik de afgelopen maanden aardig ingeboet heb qua uithoudingsvermogen, om over de spierpijn die morgen zal voelen in m´n kuiten en m´n bovenbenen nog maar te zwijgen. Maar het was het allemaal, inclusief de 7 euro buskosten, meer dan waard. Het uitzicht was in één woord fenomenaal. En hoe hoger we gingen, hoe lager de temperatuur en hoe mooier het uitzicht.

De top van de Esja-berg, één van de vele tafelbergen van IJsland, hebben we niet bereikt. Daarvoor waren onze hiking-skills toch iets te gebrekkig. De Esja-berg in het bijzonder beschermt Reykjavik tegen de noordelijke ijswind, waardoor het nooit echt heel koud wordt in de hoofdstad. Sterker nog, de gemiddelde minimumtemperatuur ligt hier rond de -2 graden, en verschilt dus helemaal niet zo veel met de temperatuur die we in Nederland gewend zijn. Behalve dan dat het hier straks slechts nog maar een paar uur per dag licht is…

Inmiddels na tienen is ook eind augustus de zon al onder. In een behoorlijk versleten staat van zijn, heb ik maar besloten vroeg te gaan slapen. Zo kan morgenochtend redelijk fris aan m´n eerste dag op de universiteit beginnen. Ook zal de stage al snel beginnen, en zullen de komende drie maanden nog sneller voorbij zijn dan je Zwerkbal kunt zeggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s