Een reactie op

Een reactie op… #racisme in De Efteling

“Efteling gaat in gesprek met actiegroep over ‘racistische’ attracties” lees ik daarnet op nu.nl. Een goede zaak, is het eerste wat ik denk. Wat is het jammer dat hier geen normale discussie over gevoerd kan worden, denk ik als ik het artikel gelezen heb. Waarom moet gedacht worden in complottheorieën en wordt De Efteling beschuldigd van het systematisch indoctrineren van kinderen?

Ik ben misschien drie keer in m’n leven in de Monsieur Cannibale geweest. Ik moet je zeggen: ik moest de attractie googelen omdat ik me niet kon herinneren dat daar een donkere man met dikke lippen en een lepel door z’n neus te midden van al die kookpotten stond. Ik was meer gefocust op die kookpotten, en tijdens het draaien kan je überhaupt niets van de omgeving zien. Volgens de actiegroep Stop Oppresive Stereotypes is dit echter

“geen onwetendheid meer van de Efteling, maar een kapitalistische organisatie die doelbewust kinderen indoctrineert en een hele strategie heeft bedacht om dit zo lang mogelijk te kunnen doen.” (nu.nl)

Hier wil en kán ik niet in geloven. Nederland is jarenlang een zeevarende natie geweest. Heeft in tal van landen nederzettingen gebouwd. En ja, Nederland geldt als een van de hoofdschuldigen van de slavernij. Omdat het discrimineren van de donkere medemens jarenlang geaccepteerd was, gaat bij de blanke Nederlander vele decennia later nog niet meteen de alarmbel rinkelen bij het zien van, voor andere volken, racistische uitingen. En nee, dat is niet goed, en ja, daar mogen we als maatschappij best aan werken. Het is wat ik noem een uiting onbewust racisme, en een attractie als Monsieur Cannibale is er één van

SOS richt de pijlen ook op het Carnaval Festival… Begrijpelijk, want dat is nu eenmaal één groot stereotypefestijn. Ik heb de onridevideo nog eens bekeken en ik zie Zeeuwse of Volendamse klederdracht, ik zie Fransen met baretjes op, vergezeld door Braziliaanse danseressen bij de Moulin Rouge, Italianen op scooters, Hawaiiaanse buikdanseressen met rieten rokjes, een Schot met een rok en een doedelzak…

Om over de afdeling Japan nog maar te zwijgen, met diep buigende Japanners, geisha’s en sumoworstelaars met spleetogen. Overigens is De Efteling altijd meer georiënteerd geweest richting Azië en zouden Aziaten meer dan wie dan ook recht hebben om de Efteling aan te spraken op stereotypering.

Maar inderdaad, er staan ook vijf Afrikaanse bosjesmannen, al valt gezien het Aziatische karakter van de Efteling niet uit te sluiten dat het Papoea’s zijn. Maar dat het bosjesmannen zijn, staat buiten kijf. Maar dat vindt de actiegroep tot daar aan toe en het er vooral om dat er te midden van de bijna 300 poppetjes maar vijf zwart zijn:

“Niet-witte kinderen zijn voor Efteling helaas niet belangrijk genoeg om geld aan uit te geven. Ze reduceren ze liever tot stereotyperingen want daar verdienen ze geld mee.” (Looopings.nl)

Hier wil ik, wederom, niet in geloven. Als ik een gestereotypeerde attractie zou maken, zou ik ook liever niet m’n vingers willen branden aan de Afrikaanse culturen. Met het racismedebat wat al jaren leeft. doe je er misschien beter aan om vijf bosjesmannen enigszins gecamoufleerd in, inderdaad, het bos te zetten.

Ik hoop van harte dat de actiegroep de beschuldigingen en de complottheorieën terzijde schuift. Ik hoop dat, wat betreft het Carnaval Festival, de actiegroep de Efteling kan helpen de mooie Afrikaanse culturen genuanceerd en niet racistisch, maar toch stereotyperend (want dat ís Carnaval Festival) in beeld kan brengen. Met het vriendelijke verzoek daar ook mooie Afrikaanse muziek bij te zoeken, want elke minuut zonder het getataataa van het Carnaval Festival is mooi meegenomen.

En wat betreft Monsieur Cannibale? Die zou inderdaad aangepast moeten worden. Ergens in het sprookjesbos staat vast nog wel een mensenetende trol die de taak van Monsieur Cannibale op zich kan nemen.

Lees hier de aantijgingen in de open brief die SOS naar De Efteling stuurde

Advertenties

Een gedachte over “Een reactie op… #racisme in De Efteling”

  1. Wat een kul klets je, zeg. Het is helemaal geen racisme, niet bewust of onbewust. Een kannibaal heeft helemaal niks met het koloniale verleden van Nederland te maken. In Carnaval Festival zijn alle nationale karikaturen hetzelfde. De attracties moeten zeker niet veranderd worden omdat mensen als jij dingen zien die er niet zijn. Of dingen niet zie die er wel zijn…

    En hoezo is een trol geen racisme? Het moet zeker wel weer een blanke trol zijn…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s