IJsland

#IJsland | Ik ga wel, ik ga niet, ik ga wel…

Ik ga naar IJsland, dat sowieso. De vraag is alleen of het een weekje vakantie wordt of inderdaad dat half jaar Spaans geven op de IJslandse universiteit. De afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met het regelen van de inschrijving en het verkrijgen van de beurs en ik heb me continu begeven tussen het wel of niet gaan. Vooralsnog staat de uitslag nu op wel, maar totdat ik daadwerkelijk een IJslands klaslokaal betreed, durf ik er mijn hand niet voor in een geiser te steken.

Een week voordat ik vanuit Sevilla weer vanuit Nederland vertrok, kreeg ik van het International Office van de Universiteit van Sevilla een bericht dat ze voor het aanvragen een N.I.E. nodig hadden: een Spaans identificatienummer voor buitenlanders. Omdat ik niet voornemens was me voorgoed in Spanje te vestigen noch er zou gaan werken, en ik ook niet langer dan 90 aaneengesloten dagen op Spaans grondgebied zou zijn en dit binnen de Schengenzone sowieso moeilijk te controleren is, besloot ik me de administratieve rompslomp te besparen en het nummer niet aan te vragen. En dan blijk je het vlak voor vertrek naar Nederland tóch nodig te hebben…

In eerste instantie was ik voornemens het nummer aan te vragen bij het Spaanse consulaat in Amsterdam. Er zijn namelijk twee varianten van: een NIE voor buitenlanders in Spanje voor immigranten en een NIE voor buitenlanders buiten Spanje voor economische betrekkingen. Het International Office beweerde echter dat een NIE voor buitenlanders buiten Spanje niet geldig was voor de beurs en ik daarom een NIE voor buitenlanders in Spanje moest aanvragen bij de Nationale Politie. Dat leek me geen goed plan…

“Goedemiddag meneer, ik kom een NIE aanvragen.”
– “Dat kan meneer, wanneer bent u in Spanje aangekomen?”
”In september.”
– “Oké… En wilt u zich permanent in Spanje vestigen?”
”Nee meneer, ik ga volgende week terug naar Nederland.”

Lichtelijk teleurgesteld begon ik langzaam maar zeker het IJsland-avontuur naast me neer te leggen, daar ik altijd heb gezegd dat ik zonder beurs niet zou gaan. Totdat drie weken geleden het secretariaat van de Universiteit van Sevilla met de mededeling kwam dat na overleg met het International Office het niet uitmaakte welk type NIE ik zou hebben. En zo scheen er toch weer noorderlicht aan het eind van de tunnel: ik maakte een afspraak bij het consulaat, heb vorige week mijn NIE aangevraagd en die twee dagen later (!!) al ontvangen. Hoezo, administratieve rompslomp?

Gisteren is ook de inschrijving op de Universiteit van IJsland zo goed als rond. Ik heb vakken gekozen, maar dat is eigenlijk alleen voor de vorm omdat de stage op zich geen vak is en ik ter plaatse twee van de gekozen vakken moet omruilen voor een stage. Hoe dat allemaal zal gaan zal mij benieuwen, maar duidelijk is dat er nog heel wat bureaucratische hobbels te nemen zijn. Maar… ik ga. Wat nu nog moet gebeuren is de studieovereenkomst ondertekend scannen en opsturen naar het secretariaat in Sevilla, met het International Office regelen dat ik vanuit Nederland mag vertrekken in plaats van Spanje en een vlucht boeken met WOW, een nieuwe prijsvechter die de vlucht voor de helft van de prijs aanbied die ik op voorhand had ingeschat.

Vanavond speelt IJsland hun eerste WK-wedstrijd tegen Portugal in Saint-Étienne. Zet die haaienhapjes dus maar vast klaar.

Advertenties

Een gedachte over “#IJsland | Ik ga wel, ik ga niet, ik ga wel…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s