Ik Vertrek

#IkVertrek | Alles gaat goed in de Algarve

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Ik Vertrek begint als vanouds met een dramatisch introfilmpje. We zien Anita en Joost lopen over het terrein van een met planten overwoekerde bouwval die ooit een Bed&Breakfast was, we zien een schrobmachine die op hol slaat, we zien Joost modder scheppen uit het zwembad… En als het allemaal niet meer erger lijkt te kunnen, stoot Anita haar Portje om en roept ze lichtelijk wanhopig uit: Ik wil alleen ff zeggen, nou effe niks meer. Kortom: een nieuw rampenavontuur lijkt aanstaande.

IKV1-01

Maar al kort na de nog steeds onveranderde retro introtune (waarvoor hulde), wordt duidelijk dat ook in Ik Vertrek niets meer is wat het lijkt. Het dieptepunt van de omgevallen Port en Anita die het even niet meer ziet zitten, blijkt niet voor te komen uit een geschil met de makelaar, een lekkage of te weinig boekingen. Het blijkt de vermoeidheid van een maar liefst dertig uur durende reis in de auto te zijn. De kijker zakt teleurgesteld terug in zijn stoel… Iedereen zou z’n beker omstoten na zo’n reis.

Drankmisbruik noemen ze dat.
– Nou, eerder vermoeidheid.

Het is een reis die Joost, een golfer met tennisarm die leidingwerk doet, al sinds zijn achttiende wil maken. Ze wilden eerst naar Spanje, maar omdat Spanje voor Anita en Joost vermoedelijk slechts de ongenadig hete Costa del Sol omvat, kiezen ze voor Portugal. Dáár hebben ze immers het beste klimaat van Europa. Zo gezegd, zo gedaan: ze laten hun oma van 100+ en twee broers achter in Nederland, nemen nog wel hun twee honden mee én een flinke bak met geld dat ze geleend hebben van een vriend omdat het huis in Etten-Leur nog niet verkocht is…

Het is wel een bende…

Zonder blikken of blozen nemen Anita en Joost de sleutels in ontvangst (de makelaar is allang blij dat er überhaupt iemand aan wil beginnen), en begint Joost te ruimen en te slopen kan Anita vervolgens gaan verven, verven en nog eens verven. Terwijl duizenden liters verf er doorheen vliegen, stroomt er geen water uit de kraan en is er ook geen elektriciteit. Maar ook daar is een oplossing voor: in één van de vele andere Nederlandse B&B in de Algarve mogen ze gewoon af en toe komen douchen. En wie heeft een verwarming nodig als je een kachel kunt opstoken met Duitse boeken?

IKV1-04

Moet er niets in de kachel?
– Nee, ik heb er net twee boeken in gegooid.

Als het water en de elektra inmiddels aangesloten zijn, de reserveringen ondanks de foutmelding op de website toch binnenstromen en er bijna niets meer fout lijkt te gaan, komt er toch een voorzichtige kink in de kabel: het zwembad is “lek” en Joost lijkt al zijn leidingwerkvaardigheden prompt verleerd. Gelukkig kan de gesprongen leiding gerepareerd worden door een de Nederlandse Jack zonder snack die al negentien jaar in de Algarve woont, maar desondanks nog met regelmaat om vier uur ’s middags voor een dichte pomp staat om te kijken of de bamibal inmiddels aan het assortiment is toegevoegd.

Het is een broodje kaas, een broodje ham, of een broodje kaas én ham. Nou, dan ben je er helemaal, hoor.

Na de ontvangst van de eerste gasten, rukt in navolging van Jack de voltallige Nederlandse kolonie in de Algarve uit om Anita en Joost te feliciteren. Het is enigszins verbazingwekkend en bijna eigenaardig hoe de twee een prachtige Bed&Breakfast zonder noemenswaardige problemen hebben neergezet. Naar nu blijkt is er ook een jeu-de-boulesbaan en een mooi gazon aangelegd en is het zwembad van nieuwe tegels voorzien. Ze kochten een nieuwe hond, verkochten het huis in Etten-Leur en binnenkort vieren ze oma’s 106e levensjaar.

Het geluk is hun gegund, maar ondertussen hoopt de kijker dat de volgende aflevering het dak er weer afvliegt of de rivier overstroomt…

Ik Vertrek.  “Joost en Anita.” AVROTROS. 15 april 2016.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s