Semana Santa, Sevilla

#Sevilla | Week 28/35

Het Paasweekend is voorbij. In Spanje begint dat al op donderdag en gaat men maandag alweer aan het werk. In Nederland gaan we met z’n allen op Tweede Paasdag naar de IKEA. Ieder land z’n eigen ding. Wat we in Nederland in ieder geval niet hebben, is de bombastische heilige week voor Pasen. De zondag van Palmpasen liep de stad al vol om de eerste processies te aanschouwen. Bussen werden omgeleid, fietsen was geen optie en dus was ik de afgelopen week vooral aangewezen op de benenwagen.

Vooraf plannen maken over welke processie je graag zou willen zien, is onbegonnen werk. Ik besloot maar gewoon naar het centrum te gaan en te zien welke processie mijn pad zou kruisen. Op Heilige Maandag kon ik nergens een processie ontdekken, maar dat bleek achteraf door de voorspelde maar uiteindelijk niet gevallen regen te komen. Her en der zag ik al verdwaasde en, zo ik later begreep, gedesillusioneerde puntmutsen rondlopen in de stad. ’s Avonds was er gelukkig wel gewoon een processie en die was ook zeker indrukwekkend!

Dinsdag wilde ik afspreken met I., die hier tijdens het eerste semester was en nu een weekje overgekomen was vanuit Groningen. Op de plek waar we afgesproken hadden, buiten het centrum nog wel, bleek echter een processie aan de gang te zijn en stond ik aan de ene aan de ene kant staat en de ander aan de andere kant. Tegen het licht van de aanslagen in Brussel is het nog minder prettig om me door zo’n mensenmassa te moeten bewegen. Uiteindelijk hadden we elkaar na een uur gevonden en liepen we door de regen (!?) richting het centrum om een thee te drinken, en schoof later ook de Spaanse M. bij ons aan.

Woensdag was even een lekker dagje thuis, want ik had wel genoeg processies gezien. Bovendien moest het échte werk nog beginnen, want Witte Donderdag en Goede Vrijdag gelden als het hoogtepunt van de Heilige Week. Op Witte Donderdag waren er héél veel mensen op de been, en allemaal op hun paasbest gekleed. In de nacht van donderdag op vrijdag was er La Madrugada, de processies die om middernacht beginnen en tot in de ochtend lopen. Vrijdagochtend stond ik al om zes uur ’s ochtends bij de kathedraal en zag ik gedurende de ochtend maar liefst drie processies en dook ik later weer lekker terug mijn bed in.

Zaterdagavond kwam R. aan in Sevilla, mijn logé voor de komende week. Ook hem heb ik tijdens het eerste semester leren kennen en hij wilde graag nog een laatste stukje van de Semana Santa meepikken. In het weekend is het gelukkiger wat rustiger dan de dagen daarvoor, waardoor je je weer enigszins in het centrum kunt begeven zonder het gevaar om platgedrukt of vertrapt te worden. Het nadeel is wel dat er ook veel minder processies zijn en op zondag is zelfs maar één. We wisten we op de valreep net een glimp op te vangen van het laatste gedeelte van de laatste processie. Het is eindelijk voorbij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s