Blog, Semana Santa

#SemanaSanta | Schone schijn

Witte Donderdag, de Alameda de Hércules in Sevilla. Het is zien en gezien worden in afwachting van de zoveelste processie van de Semana Santa, de heilige week voor Pasen. Vandaag verandert Sevilla voor even in Blaricum of Wassenaar. Van een financiële crisis lijkt opeens geen sprake meer en het kost moeite om iemand te spotten die zomaar iets willekeurigs uit de kledingkast heeft gepakt vanmiddag. In Nederland is deze traditie redelijk gesleten, maar de uitdrukking “op je paasbest zijn” is nog een stille getuige van deze vervlogen tijden.

Hoewel niet iedereen even goed geslaagd is in zijn missie om zo goed mogelijk voor de dag te komen, één ding is zeker: dit dragen ze niet elke dag. Of het nu een mooie jurk, een nieuwe jas of pull-over, een gestoomd maatpak of een blingblingtruitje met een net iets te kort rokje is, als je maar opvalt en je kan doen alsof alles pais en vree is. Een paar mooie sieraden erbij, je duurste horloge om, schoenen gepoetst, haar gekamd… Ook de kinderen worden genadeloos slachtoffer van de drift om een niet bestaande reputatie hoog te houden: strikjes, jurkjes en maillootjes voor de meisjes en colbertjes, bretels en stropdasjes voor de jongens.

Met de opkomst van de sociale media, is er in het Spaans een nieuw woord in zwang om dit hele fenomeen uit te drukken: postureo. Zij het afgeleid van het Engelse pose, zij het van de tendens altijd maar foto’s te posten op de sociale media van je zogenaamde interessante leven, de betekenis blijft hetzelfde: de drang om de werkelijkheid mooier te doen voorkomen dan die eigenlijk is. En precies die drang bereikt in Sevilla tijdens de Semana Santa en absoluut hoogtepunt. (Hoewel ik niet uitsluit dat ik daar over een maand, bij het aanbreken van de Feria de Abril, op terugkom.)

De meeste Spanjaarden hebben ook als “katholiek”, praktiserend of niet, een reputatie hoog te houden. Bijna elke Spanjaard werd traditiegetrouw, zij het bijna plichtmatig gedoopt en velen doen communie (nog zoiets waarbij alle registers opengetrokken veel te dure kleding voor exclusieve fotoreportages), om vervolgens alleen met Kerst naar de kerk te gaan. Tijdens de Semana Santa kun je met al die uitbundige kleding dus mooi laten zien dat je het geloof toch héél belangrijk vindt. Maar dan wel met een biertje in je hand, natuurlijk. Of een mobiel om je aanwezigheid bij de doorkomst van de processie vast te leggen… Voor het geval niemand je gezien heeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s