Wie is de mol? 2016

#WIDM | Twaalf Ellie’s en een beetje

Dag 16. De pot staat, net als vorig jaar, op een historisch laag bedrag. Met nog geen 7000 euro in kas en de finale in zicht, kun je bijna niet anders dan concluderen dat de Mol goed werk geleverd heeft. Maar dan is daar aflevering 8, rent Taeke Taekema in recordtempo een oude fabriek door en heeft pot zich in slechts twee dagen tijd verdubbeld. Penningmeester Annemieke mag zelfs biljetten in ontvangst nemen die de groep nog niet eerder had: iets waar Tim even zijn wenkbrauwen van optrekt. Uit schrik, of uit nieuwsgierigheid?

Het begon allemaal heel ingewikkeld – met  dank aan Klaas – met een touw dat door een loods heen gespannen moest worden om uiteindelijk een mozaïek na te bootsen. Het aantal moltegeltjes in de vakken 6, 3, 5 en 2 vormde vervolgens een cijfercode om een kluis met daarin 2 Ellie’s (2000 euro!) te openen. Het is zo’n typische opdracht die in aflevering 4 gedoemd zou zijn te mislukken, maar waarbij in aflevering 8 de Mol van de redactie ingefluisterd heeft gekregen om vooral niet de tegeltjes te gaan verschuiven. Het moet namelijk wel een beetje aantrekkelijk blijven om mee te doen aan Wie is de mol? en dus hebben we “cash nodig” en moet die Mol “eens even gaan dimmen”. Aldus Annemieke.

En inderdaad, de kluis opent zich. Met 2000 euro op zak beginnen de kandidaten aan de tweede opdracht, waarvan het te winnen geldbedrag volledig afhangt van de snelheid waarmee de kandidaten de aftellende bedragen op de tablets tot stilstand brengt. Terwijl Tim en Klaas wat rondlanterfanten en Annemieke als een viswijf volstrekt onduidelijke orders geeft, sjeest Taeke “mensen zijn belangrijker dan geld!” Taekema door de fabriek alsof zijn leven ervan afhangt en harkt bedragen van 407, 460, 532 en 568 euro binnen. Annemieke sprokkelt een kleine 200 euro bij elkaar en Tim en Klaas zetten een tablet stil als deze al op -13 staat… Good job, guys.

WIDM8-2

Dag 17. Als ware het een Droste-effect gaan de kandidaten meedoen aan televisieshow, in een televisieprogramma. Heel de Dominicaanse Republiek loopt warm voor een naar het lijkt nietszeggende Life&Cooking-achtige show over sport, gezondheid, twitter en Caraïbische dans zonder ritmegevoel maar wel met sportstokken, en dat alles tegen de achtergrond van een afgedankt decor van Z@PPlive. De mannen hebben als taak om een Spaanse tekst op te lezen, terijl Annemieke in een knusse Dominicaanse huiskamer op een bank van chaise longue-achtig formaat de uitzending bekijkt op één van eerste kleurentelevisies om te achterhalen welke Spaanse woorden de mannen niet zeggen.

WIDM8-3

Tim blijkt opeens een stuk beter Spaans te spreken dan we dachten en ramt zo die hele tekst over twitter er doorheen, waardoor Annemieke de grootst mogelijke moeite heeft om hem bij te houden. Gelukkig spreekt Annemieke ook veel beter “kolen-Spaans” dan ze ons doet geloven en op basis van context weet ze vier van de vijf goede woorden aan te wijzen en verdient ze 1000 euro. Of wist ze er misschien wel vijf en heeft ze stiekem 250 euro achtergehouden?

Hoe het ook zij, de pot staat op 12.370 euro en degene die míjn Mol is, degene die dé Mol is en degene die de Mol lijkt, zijn door naar de volgende finale en de grote geldschieter van de dag daarvoor moet het veld ruimen. Volgens Art wist de Mol dat natuurlijk allang en vervolgens zien we Tim instemmend knikken, maar zo vlak voor de finale is écht niets wat het lijkt. Toch vermoed ik dat de regie Taeke in ruil voor nog meer Ellie’s bewust gevraagd heeft te spreiden, zodat wij vooralsnog geen idee hebben wie de Mol is…

Ach, gelukkig het was een waardig afscheid.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s