De Mol (Vlaanderen)

#DeMol | 10 Vlamingen en 1 gaucho

Sinds jaren is “De Mol” weer op Vlaamse televisie te zien. Het principe van het spel is hetzelfde als van “Wie is de mol?” in Nederland, maar dan zonder spannende intro of mysterieuze groepsfoto, maar wel met onbekende Vlamingen. En dat brengt opeens een heel andere dynamiek met zich mee: je hebt op voorhand absoluut geen idee wie de Mol zou kunnen zijn. Ook al is men nu al bij de derde aflevering, leek het me wel aardig eens een uitstapje te maken en iets over de eerste aflevering te schrijven. Dus bij dezen.

Bekijk hier de eerste aflevering van De Mol!

Op een zoutvlakte in het noorden van Argentinië worden de kandidaten, na een korte impressie van een soort autoreclame, één voor één gedropt. Voordat het spel begon, werd hen de vraag gesteld of ze de Mol zouden willen of kunnen zijn. Vijf van hen antwoordden ja, vijf antwoordden neen, en op basis daarvan worden de tien kandidaten opgedeeld in twee teams.

Over een lengte van 5 kilometer moeten ze een vlag planten in het midden. Al metend met touwen, plakband en waterpistolen, moet men onderweg opdrachten uitvoeren waarmee de inzet kan worden verhoogd, maar wie verliest, doet niet meer mee aan de opdracht. Beide teams slagen er niet in een vloeistof van een flesje met rietje naar een glas over te hevelen zonder dat ze de vloeistof tot zich nemen en alleen verkoopadministratiemedewerker Ruth weet door twee tranen te laten de inzet met 1500 euro te verhogen. Daar komt nog eens 6000 euro bij als beide teams met geblinddoekte bestuurder de 70 kilometer weten te halen op de zoutvlakte, met een bijna geschepte camera van dien. De inzet van 7500 euro kan alleen verzilverd worden als de vlag binnen een marge van tien meter geplant wordt… En dat blijkt niet eenvoudig.

Mol1-1

Voor de tweede opdracht worden de kandidaten ontvangen door een gaucho te paard, die hen een spoedcursus lassogooien geeft. Voor de opdracht moeten de kandidaten lama’s vangen, met elk hun eigen waarde. Buschauffeur Marc en huisvrouw-met-een-kuisvrouw Cathy mogen de control room in en de anderen tips geven over welke lama’s wel, maar vooral welke ze niet moeten vangen: sommige lama’s kunnen zorgen voor een bankroet. Klein nadeel: de lama met een waarde van 2000 euro lijkt erg op de bankroetlama. Aannemer Bruno vangt een lama zonder koker en een €200-lama, brand manager Gilles vangt twee €250-lama´s, kinderfeestjesorganisatrice Hanne één van €100 en een ander van €200, naaister Manuella vangt behalve zichzelf ook een lama van €100 en ingenieur Stijn vangt twee lama’s in één klap van beiden €200.

De slotopdracht laat mening kandidaat niet onberoerd: de kandidaten bungelen aan een brug. Om €5000 te verdienen moet iedereen naar beneden springen. Niet iedereen hangt even hoog: op basis van een eerder ingevulde lijst, hangt de meest verdachte kandidaat het laagst en de minst verdachte het hoogst. Dus, logischerwijs moet diegene die het laagst hangt het eerste springen. Toch gaat Manuella als minst verdachte als eerst en Cathy als meest verdachte als één na laatste. Als ook Stijn gesprongen is, staat de pot op maar liefst €14.000. (Welkom bij de commerciële)

Even ter vergelijking: in Nederland is de eindstand meestal een bedrag rond de €15.000.

Tijd voor de test. Twintig vragen over de identiteit… Aan dat soort mysterieuze toestanden hebben de Vlamingen geen boodschap. Iedereen verdenkt zo’n beetje iedereen, maar het is Ruth die een rood televisiescherm te zien krijgt en het strijdtoneel moet verlaten. Direct, zelfs zonder afscheid te mogen nemen van haar medekandidaten. No Mercy.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s