Sociousness

#Sociousness | Een sociaal experiment

Ik hou van experimenten en het nieuwe jaar is altijd weer een mooie gelegenheid om er één te starten. Het kan van alles zijn: een jaar lang geen alcohol drinken (in mijn geval niet echt een uitdaging), een jaar lang geen nieuwe kleding kopen (dát is zeker een uitdaging) of elke dag een foto maken (iets wat ik heel graag nog een keer wil doen). Dit jaar gooi ik het over de sociale boeg: het hele jaar niet meer dan 366 facebookvrienden hebben.

Waarom 366? In eerste instantie moesten het er 365 zijn, tot ik erachter kwam dat 2016 een schrikkeljaar is. Het idee achter dit experiment is namelijk dat ik elke dag iets op mijn persoonlijke facebookpagina schrijf over een facebookvriend, op alfabetische volgorde. Ik doe geen lang bewaarde geheimen uit de doeken, maar vertel eigenlijk iets heel basaals: wanneer we elkaar hebben leren kennen, en waar of via wie, sinds wanneer we facebookvrienden zijn en of en zo ja hoe vaak we elkaar nog in het dagelijks leven zien. Ook licht ik bij elke vriend een herinnering uit: een zogenaamde featured memory. Niets schokkends, wel leuk.

Aan de ene kant daagt het mij uit om me bewust te worden van mijn vrienden op Facebook. Wie héb ik eigenlijk als vriend op Facebook? Vandaar ook de naam Sociousness, een zelfverzonnen verbastering van social conciousness (sociaal bewustzijn). Met name het delen van een herinnering kan er zomaar toe leiden dat ik zal denken: wáárom heb ik jou als facebookvriend als ik me helemaal geen herinnering aan of met jou te binnen schiet? Wat is dan de basis van deze zogenaamde, virtuele vriendschap?

Aan de andere kant is het interessant om te zien hoeveel van mijn veronderstelde vrienden het “oké” vinden dat ik hen tag en iets over hen deel op mijn facebookpagina. Mede daarom had ik mijn experiment twee weken voor het nieuwe jaar aangekondigd, om mensen de kans te geven mij eventueel te ontvrienden als ze dat niet op prijs zouden stellen. Ik had verwacht dat mijn vriendenaantal van rond de 380 zo al automatisch wat lager zou worden, maar dat gebeurde eigenlijk niet. En zo kwam al snel de andere uitdaging om de hoek kijken: zelf door mijn vriendenlijst gaan en de mensen verwijderen waar ik eigenlijk niets meer mee heb.

Dat is gelukt, maar daarmee is de kous nog niet af. Het betekent ook dat als iemand mij een vriendschapsverzoek stuurt, ik een afweging moet maken of diegene het waard is om een andere facebookvriend te ontvrienden. Een soort survival of the friendliest. En ook ikzelf kan minder makkelijk mensen op Facebook toevoegen, iets waar je tijdens een buitenlanduitwisseling al snel een handje van krijgt. Je voegt mensen bij wijze van spreken al toe na slechts één avondje in groepsverband in een cafeetje, in een haast wanhopige drang om nieuwe vrienden te maken in een onbekende stad met onbekende mensen.

Enfin, inmiddels zitten we op dag zeven (A. die ik ken van de ANWB Alarmcentrale is aan de beurt vandaag) en vooralsnog heb ik nog steeds 366 vrienden. Er is dus niemand die door mijn experiment zich ertoe gedwongen zag mij te ontvrienden. Of misschien kijken ze nog even de kat uit de boom, want je hoeft je voorlopig geen zorgen te maken als je naam niet met de letter A begint, immers heb ik alleen al voor die voorletter de hele maand januari nodig…

Advertenties

Een gedachte over “#Sociousness | Een sociaal experiment”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s