Terugblik

Terugblik | 2015

Januari 2015. Het grote Spaanse avontuur kon beginnen. In de aanloop daarnaartoe besloot ik een nieuw blog te beginnen. Al m’n oude artikelen gooide ik er ook op, maar er moest vooral plaats zijn voor nieuwe ideeën en de ervaringen die ik op zou gaan doen in Spanje. Op 18 januari vertrok ik naar Barcelona en binnen een week vond ik een geschikt kamertje in één van de vele Barcelonese voorsteden, waar ik elke ochtend kon genieten van uitzicht op de prachtige Middellandse Zee.

In principe was ik naar Barcelona om er even helemaal tussenuit te gaan – ik had net besloten te stoppen met mijn master Vertalen en had behoefte aan een nieuwe omgeving, nieuwe inzichten. En, als het even kon, een nieuwe baan. Maar dat was uiteraard niet eenvoudig in een land met zo’n hoge jongerenwerkloosheid. Ondertussen volgde ik een cursus voor vakdidactiek (vakinhoud voor Spaanse les) aan de Universitat Pompeu Fabra en leerde ik meer over het onderwijs van het Spaans dan ooit. Bovendien kwam ik weer tot het inzicht dat ik ooit Spaans was gaan studeren om docent te worden, en alleen dat al was me veel waard. Ik had het ontzettend naar m’n zin, zowel op de universiteit als daarbuiten, en er ging geen week voorbij of ik leerde weer nieuwe mensen kennen.

Maart 2015. Afgezien van twee extra workshops was dit een loze maand, waarin ik in principe niets moest. Ik besloot te gaan vloggen. Dagelijks te gaan vloggen zelfs. Op 1 maart ging ik naar Figueres en al snel had ik de smaak te pakken. Ik heb er vooral plezier in als ik in het buitenland ben, want dan is het én leuker om te bewerken én minder ongemakkelijk omdat je “toerist” bent dus een license to vlog hebt. Het vloggen was ook een motivatie om lekker veel van de stad te gaan zien en dat vervolgens met anderen te kunnen delen. Met name het bezoek aan La Seu d’Urgell, waar ik ooit op uitwisseling ben geweest, vond ik een hoogtepunt.

April 2015. Het was tijd om weer terug naar Nederland te gaan. Het budget raakte op en een baan was nog altijd niet in zicht. Althans, dat leek zo halverwege maart, toen ik besloot m’n ticket naar Eindhoven te boeken. Een week of wat later kwam er toch een serieus aanbod van een baan, maar met m’n hoofd al half thuis, werd dat het uiteindelijk niet (tot opluchting van velen, die mij al definitief naar Barcelona zagen emigreren). Bovendien waren er al nieuwe plannen gemaakt: studeren aan de Universidad de Sevilla, in het verlengde van die vakdidactische cursus die ik eerder aan de Universitat Pompeu Fabra volgde.

Om aan het Sevillaanse avontuur te kunnen beginnen, moest er wel geld in het laadje komen. Mijn zoektocht naar een geschikte zomerbaan was verrassend kort en nog geen week na aankomst in Nederland had ik al beet. Halverwege april mocht ik langskomen bij de ANWB voor een assessment en direct daarna hoorde ik dat ik was aangenomen als voertuighulpverlener op de Alarmcentrale. Nog nooit is een zomer zo snel voorbij gegaan en heb ik zoveel talen door elkaar gesproken, maar ik heb ontzettend naar m’n zin gehad. Ik kan er nu alweer naar uitkijken om van de zomer daar weer aan de slag te mogen gaan.

September 2015, voor ik het wist. Eind augustus mijn laatste werkdag gehad, of eigenlijk werknacht, en 11 september alweer in het vliegtuig. De grote dag die ik wist dat ging komen was eindelijk daar: vertrek richting Sevilla. Zeker in de eerste weken voordat de colleges begonnen, heb ik veel gezien van de stad zelf en bezocht ik ook Cádiz en Córdoba. Halverwege oktober begon het collegejaar eindelijk, en dat was in het begin best wel weer even wennen. In de eerste week van november kwamen m’n ouders en opa en oma langs en bezochten we Cádiz, Arcos de la Frontera en Málaga. Zelf plakte ik daar ook nog een tripje Granada achteraan.

En nu is het december. Deze maand heb ik vooral doorgebracht in Nederland, met uitzondering van de eerste twee dagen en de week voor de kerstvakantie. Het is gek, maar toch ook weer zo vertrouwd om thuis te zijn en ondertussen ook in Nederland toch de toerist uit te hangen. Ik had gedacht dat ik het moeilijk zou vinden om straks weer naar Sevilla terug te gaan, met name omdat de definitieve terugreis nog niet gepland staat. Toch valt dat mee: ik heb juist veel zin om terug te gaan, niet in de laatste plaats voor de leuke dingen die het nieuwe jaar met zich meebrengt.

2016. Het wordt sowieso een bijzonder jaar. Ofwel ik ga eindelijk afstuderen, ofwel ik plak nog een jaartje vast aan m’n studie met een stage en een aansluitende scriptie in IJsland. Maar zover is het nog lang niet: eerst moeten we januari zien te overleven. Met nog drie eindwerkstukken te gaan om vakken af te ronden en drie nieuwe vakken die gaan beginnen, zal er weinig tijd zijn voor toeristische tripjes. Gelukkig staat er voor februari/maart een weekendje Portugal op de planning en wil ik in de lente ook een weekendje naar Marrakesh. En misschien ook nog wel naar de Canarische Eilanden…

Ook wat bloggen staat er weer veel op de planning, al geldt ook daarvoor dat ik het in januari rustig aan zal doen. In ieder geval zal ik elke maandag een stukje schrijven over Wie is de mol? en ook zal ik elk weekend een weekverslag blijven posten. Verder zou ik heel graag in februari of maart een derde seizoen van Wat is er geworden van…? maken, want die artikelen worden by far het beste gelezen en daarnaast heb ik ook heel veel plezier in het schrijven ervan…

Wat zijn jouw plannen voor het nieuwe jaar? Eet volgens Spaans gebruik een druif bij elke klokslag en het geluk zal je toekomen! 🙂

Op de valreep hebben we op Oudejaarsdag nog de 10.000 bezoekers aangetikt! Bedankt aan alle lezers, volgers, likers en delers en een gelukkig 2016 toegewenst!

 

Advertenties

Een gedachte over “Terugblik | 2015”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s