Ik Vertrek

Ik Vertrek | Speciaal voor jou naar Spanje

Waarom zou je een niet afgebouwde nieuwbouwwoning kopen in Zuid-Spanje? Ik kon er niet bij dat Susan en Joost voor 240.000 euro een villa kochten waarvan de eerdere eigenaar de bouw halverwege gestaakt had. Wat er feitelijk stond was een karkas, dat door de stilgevallen bouw al kenmerken van ontbering vertoonde. Ramen en deuren ontbraken, elektra en water waren nog niet aangesloten en ja… wat was er eigenlijk wel?

Met de bekende roze bril op vertrekken Susan en Joost naar Alhaurín el Grande in Andalusië. Ze kennen elkaar nog maar een paar jaar, maar vanaf begin af aan was duidelijk dat ze ooit de Spaanse droom van Susan in vervulling zouden laten gaan.

Lekker laat buiten zijn, hapje, drankje. Dat past helemaal bij ons.

Hij werkte bij “Defensie”, maar was eigenlijk gewoon telefonist. Zij had jarenlang in het “Toerisme” gewerkt, maar startte uiteindelijk haar eigen bedrijf in de financiële dienstverlening. Alles moest opgegeven worden en op een borrel werd afscheid genomen van familie, vrienden en één kennis. Gelukkig kunnen alle meubels wél mee en de vrachtwagen zit dan ook propvol.

Al bij het inpakken ontpopte Susan zich als een ware speciaal-voor-jou-vrouw. Speciaal voor haar zoon Levi van ongeveer 17 jaar, schat ik, heeft ze een doos gemaakt met al zijn werkjes, schriftjes en rapporten. Krijgt ‘ie mee als ie ‘ie het huis gaat. Wel het huis van zijn vader, want hij gaat niet mee met zijn moeder naar Spanje. Ik snap best waarom.

Ook fysiek valt het leven Susan wat zwaar. Bij het verhuizen komen al de eerste kwaaltjes aan het licht (“Ik doe wel iets lichts, hoor, ik heb geen kracht meer…”). Een paar dagen later is het goed mis met haar knie en loopt ze met een brace om. Alsof dat allemaal niet genoeg aandacht vraagt, komt er ook nog een stok bij waarmee ze krakkemikkig door en om het bouwvallige huis loopt. En tot overmaat van ramp gaat ook nog eens haar vinger uit de kom, die ze dan maar noodgedwongen doch opvallend aan haar andere vinger vastbindt met tape.

Nou, meid, kop omhoog, pak een drankje en morgen ziet de dag er weer anders uit.

Ook met de bouw wil het niet vlotten: de architect steelt de kruiwagen (tot grote verontwaardiging van Joost), de muren blijken slecht en de ramen laten lang op zich wachten. Afspraken worden niet nagekomen (Spanjaarden blijven Spanjaarden) en de deadline van 1 april wordt niet gehaald. Niet dat Susan en Joost veel recht van spreken hebben, want het is Joost naar Nederland gaat om daar nog een maandje te werken, mist hij zijn vlucht omdat hij naar de aankomsttijd in plaats van de vertrektijd had gekeken. Vreemd was wel dat Joost in zijn schilderskloffie onderweg naar het vliegveld was…

Na de Semana Blanca, een witte week waarin in de provincie Málaga niet gewerkt wordt (dit ter compensatie omdat de Malagese feestdagen in de zomer vallen en Spanjaarden dan sowieso al vrij zijn, echt waar), volgt de lente. Hoewel de bouw vlotjes gaat, zien we Susan pontificaal met haar elleboog in een kommetje met een soda-achtige substantie zitten. Haar spieren laten los van het bot bij haar elleboog, zo blijkt. O ja, en haar rug straalt pijn uit vanwege haar knie en ze heeft ook nog een ontsteking in haar borst.

Eind goed, al goed. In mei kan Finca del Mundo geopend worden. Wel moet er nog even een menukaart geprint worden bij een printwinkeltje, en ook dat blijkt natuurlijk weer niet zonder slag of stoot te gaan. Inmiddels raken Joost en Susan ook steeds meer thuis in het Spaans (Joost weet dat coche auto betekent en dat dertig treinta (of treinte) is) en ook zal het tweetal nooit meer vergeten wat een kruiwagen is. Maar ja, dat Engels hè…

The inkt is up!

Bron:
AVROTROS. “Susan en Joost.” Ik Vertrek. 5 december 2015.

Advertenties

Een gedachte over “Ik Vertrek | Speciaal voor jou naar Spanje”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s