Me gusta

Me gusta een bijzondere naam

Als het op namen aankomt, zijn Spanjaarden een geval apart. Het meest in het oog springend zijn misschien wel de twee achternamen: de eerste van hun vader en de tweede van hun moeder, maar indien gewenst mag het tegenwoordig ook omgedraaid. Daar staat tegenover dat als een vrouw trouwt, zij haar achternaam niet verandert. In Nederland, dat toch bekend staat als een meer geëmancipeerd land dan Spanje, is het nog altijd gebruikelijk dat een vrouw de naam van haar achternaam aanneemt.

Maar achter die achternamen schuilt nog een veel meer bijzondere wereld: die van de voornamen. Het meest bijzonder is misschien wel de naam Jesús, een naam die je in alle Spaanstalige landen zult tegenkomen. Er is zelfs een vrouwelijke variant: Jesusa. Ook bekend in Nederland is de naam Salvador, een verwijzing naar Jezus.

Ook Maria (María) en Jozef (José) zijn mateloos populair in Spaanstalige landen en het liefst worden ze gecombineerd als José María of María José. Deze namen komen ook in allerlei varianten voor, zoals José Luís en Josemi (José Miguel). Met de naam María zijn vrijwel alle combinaties mogelijk, maar de meest bekende zijn Maribel (María Isabel), Marisol (María de la Soledad), Mariló (Maria de Dolores) en Malú (María de la Luz).

Die verbasteringen zijn er ontstaan omdat niet iedereen altijd even blij is met zo´n formele en ouderwetse naam. Dat geldt niet alleen voor alle namen met María erin, maar eigenlijk voor allet traditionele Spaanse namen. Manuel wordt Manu, Pacifiación wordt Paz en Ignacio wordt Nacho. Tot zover is het allemaal begrijpelijk, maar iemand die Francisco heet zal meestal Paco genoemd en José wordt op wonderbaarlijke wijze verbasterd tot Pepe.

En dan hebben we het nog niet eens over de betekenis van de namen… Met name de religieuze namen kun je maar beter later voor wat ze zijn en niet vertalen. Zo betekent Mercedes eigenlijk Genaden en staat Dolores voor Smarten. En wat dacht je van Inmaculada, een verwijzing naar de onbevlekte ontvangenis van de maagd Maria? En kun je je voorstellen dat je in het Nederlands de naam Hemelvaart zou dragen?

Op basis van deze namenlijst op Wikipedia pik de meest bijzondere meisjesnamen eruit.

 • Ascención – Hemelvaart
 • Asunción – Hemelvaart
 • Candela – Kaars
 • Caridad – Liefdadigheid
 • Concepción – Oordeel
 • Consolación – Troost
 • Dolores – Smarten
 • Encarnación – Vleeswording
 • Esperanza – Hoop
 • Inmaculada – Onbevlekt
 • María Auxiliadora – Maria de Hulpvaardige
 • (María) Luz – Licht
 • (María) Nieves – Sneeuw
 • (María) Ángeles – Engelen
 • (María) Refugio – Bescherming
 • (María) Milagros – Wonderen
 • (María) Mercedes – Genaden
 • Natividad – Geboorte van Jezus
 • Norma – Regel
 • Pacificación (Paz) – Vrede
 • Paloma – Duif
 • Remedios – Genezing
 • Soledad – Eenzaamheid
 • Trinidad – Drie-eenheid
 • Celestina – Hemels
 • Inocencia – Onschuldig
 • Cruz – Kruis

Toch is er één naam in Spanje die veruit het populairst is van allemaal. Want net als dat Jan is in het Nederlands, John in het Engels en Jean in het Frans, is ook Juan wijdverbreid in de Spaanstalige wereld. Natuurlijk is ook deze naam niet gevrijwaard van religie (Johannes) en natuurlijk ontbeert het ook deze naam niet aan de vele combinaties zoals natuurlijk Juan José en Juan María, maar waarvan Juanes (Juan Esteban) wereldwijd natuurlijk het meest bekend is…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s