Me gusta

Me gusta de kastanjekraam

Staat er iets in brand? Nee. Waar komt die blauwe walm dan vandaan? Dat is een kastanjepoffer. Wie in oktober of november in Spanje is, zal ze ongetwijfeld op straat zien staan: kleine karretjes met daarop een grote pot, waar heel veel rook uitkomt. Het werkblad ligt bezaaid met tamme kastanjes, klaar om gepoft en vervolgens opgegeten te worden. Want dan doen Spanjaarden: kastanjes eten.

Ook de kastanje is, net als de zonnebloempit, een soort superfood vermomd als snack. De maanden voor kerst is de kastanjekraam prominent aanwezig in het straatbeeld, maar het is nooit echt druk bij louche en roestige kraampjes. Toeristen kijken vaken argwanend naar de meneer of mevrouw achter het werkblad, die er meestal uitziet alsof hij of zij het hele jaar van de kastanje-inkomsten moet leven. Maar wie een portie kastanjes bestelt, krijgt ze vaak met een glimlach op een fish ’n chips-achtige manier geserveerd: in een oude krant in de vorm van een puntzak.

Spanje is rijk aan kastanjebomen en exporteert ook veel kastanjes. Vrijwel in alle regio´s wordt er in de herfstmaanden in de aanloop naar kerst gretig kastanjes gepoft en gegeten. In de meer noordelijke regio’s is het een heus feest als begin november de eerste kastanjes in het vuur gegooid worden. In Catalonië staat dit feest bekend als La Castanyada en met name in de dorpen komt iedereen bij elkaar bij een groot kampvuur en worden de eerste kastanjes in een soort wok op het vuur gezet. Vaak komen er ook nog allerlei andere delicatessen bij kijken.

Alleen de tamme kastanje is eetbaar, ondanks de geneeskrachtige werkingen die worden toegedicht aan de wilde kastanje. Je kunt de tamme kastanje zelfs na het pellen rauw opeten, maar je doet er goed aan om ze naar Spaans voorbeeld te poffen. Gewoon een kwestie van tien minuten in de oven gooien en vervolgens pellen. Toch wel makkelijker dan zo´n stinkende rookpot…

Advertenties

Een gedachte over “Me gusta de kastanjekraam”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s