Me gusta

Me gusta inefficiënt denken

Of het nu gaat om boodschappen doen of fietsen in de stad, in essentie komen mijn frustraties over de Spaanse leefcultuur altijd weer neer op hetzelfde: inefficiëntie… Ik kan me storen aan het feit dat de post niet al direct bij de brievenbus gesorteerd wordt op regionale en (inter)nationale post, ik merk dat de cassière me boos aan kijkt als ik direct m’n pinpas in het pinapparaat stop (want dat werkt niet zo) en ik verbaas me over het feit dat de meeste Spaanse woningen twee of meer badkamers hebben, terwijl ze meestal maar een paar keer per week douchen vanwege de waterschaarste…

Wil je gaan schoonmaken, is er geen stofzuiger. Ze zijn heus wel te koop, maar op de één of andere manier maken Spanjaarden hun houten of stenen vloeren liever schoon met een bezem en een mop (en die waterschaarste dan?). De luxe Spanjaard permitteert zich soms met een swiffer en echt maar een enkeling een stofzuiger. Was je op zoek naar een kruimeldief? Vergeet het maar!

Inefficiënte keukens

Ook even snel thee zetten is er ook niet bij. In Spaanse keukens zal je zelden een waterkoker zien, en zul je je moeten redden met het koken van water in en steelpannetje. Niet dat je hier geen waterkokers kunt kopen, want die zijn net als de stofzuigers echt wel te krijgen in verscheidene winkels.

En dan nog het koken zelf: geen kruidenzakjes, geen voorgesneden groente en alleen groentezakjes in de diepvriesschappen. Op de wereldafdeling van sommige supermarkten vind je nog wel eens een pakketje waar alles in zit voor een één of ander Indiaas of Chinees gerecht, maar dat is het enige. Aardappelschijfjes? Ga zelf maar snijden. Gekruide aardappelblokjes? Ben jij gek! Nootmuskaat? Dat wordt raspen! Uiteindelijk ben je gewoon blij als je een bakje gesneden champignons kunt kopen.

Openbaar vervoer

We zeuren vaak over de OV-chipkaart in Nederland, maar het hele systeem dat je één en dezelfde kaart kunt gebruiken voor verschillende vormen van OV, is eigenlijk een zegen. In Nederland bestaat dit concept al sinds 1980, toen de Nationale Strippenkaart geïntroduceerd werd. In Spanje bestaat zo´n strippenkaart of OV-chipkaart helaas niet en moet je voor iedere vervoermaatschappij een aparte kaart kopen en soms zelfs, zoals in Sevilla, een aparte kaart voor als je met de metro wil reizen.

Extra ingewikkeld is het als je met de stoptrein én de gewone trein reist, want daarvoor gelden aparte tarieven. In Sevilla woon ik vlakbij het stoptreinstation, maar toen ik naar Cádiz wilde moest ik eerst een stoptreinkaartje kopen naar het dichtstbijzijnde intercitystation om daar een kaartje voor de intercity te kopen. Héél irritant. En ineffiënt. Én slecht voor het milieu.

De bron van alle ellende: school

Al deze uitspattingen van inefficiëntie (en geloof me: er zijn er nog veel meer, zoals het niet direct van je pinpas in het pinapparaat kunnen stoppen of het niet vooraf sorteren van regionale en (inter)nationale post bij de brievenbus), moeten misschien bij de bron van alle ellende worden aangepakt: het Spaanse schoolsysteem.

Iedereen gaat van z´n twaalfde tot z´n zestiende naar een middelbare school, waar niet wordt gedifferentieerd op niveau. Ik heb nooit een les mogen bijwonen maar ik ben heel benieuwd hoe dat in zijn werk gaat en ik zie het voor me als een school op havo-niveau waar ook VWO´ers en VMBO´ers heen gaan. Wie naar de universiteit wil, volgt na de ESO een tweejarige Bachillerato. In deze twee jaar wordt je voorbereid op de universiteit.

In principe doe je dus evengoed zes jaar erover om naar de universiteit te kunnen, maar er is wel één belangrijk verschil: in Spanje duurt een bachelor vier jaar in plaats van drie en toch hebben ze precies dezelfde kwalificaties als Nederlandse bachelors. Als je het mij vraagt is dat jaartje extra universitair onderwijs nodig omdat het gros van de universitaire studenten de eerste vier jaar van hun middelbaar onderwijs, terwijl ze zonder dat ze het wisten gehersenspoeld werden met inefficiënte werk- en denkwijzen, uit hun neus hebben zitten vreten. En in Nederland doen we dat maar drie jaar.

Advertenties

Een gedachte over “Me gusta inefficiënt denken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s