Me gusta

Me gusta de zonnebloempit

Natuurlijk, hier in Spanje heb je net als in Nederland tal van snacks tot je beschikking. Naast de patatas fritas, kun je hier ook terecht voor palomitas (popcorn, letterlijk: duifjes) en algodón dulce (suikerspin, letterlijk: katoensnoep, cotton candy). Inmiddels hebben ook typisch Spaanse delicatessen de wereld veroverd. Met name de churros hebben de afgelopen jaren furore gemaakt en bepalen ook in Nederland, samen met de oliebollen- en poffertjeskramen, het straatbeeld.

Er is een Spaanse snack die iets moeilijker terrein wint buiten de Spaanse landsgrenzen. de zonnebloempit ofwel pipa. In het straatbeeld zijn de pipas als grote broodkruimels: je vindt ze overal in de stad, vaak opgehoopt onder een bankje in het park of langs de boulevard bij de rivier of het strand. Zonder enige schaamte laten de Spanjaarden de niet-eetbare restanten van de zonnebloempit achter. Sinds de opkomst van de superfoods, wint ook de pipa steeds meer terrein in het buitenland vanwege de vele mineralen en vitaminen waar de zonnebloempit rijk aan is.

De geschiedenis van de zonnebloempit beslaat al vele duizenden jaren en vele werelddelen. Oorspronkelijk komt de zonnebloem uit Noord-Amerika en het waren de Spanjaarden die de zonnebloem in de zestiende eeuw naar Europa brachten. Pas in de achttiende eeuw werd de zonnebloem echt populair, toen tsaar Peter de Grote van Rusland het als decoratie ging gebruiken. Al snel werden in Rusland talloze zonnebloemvelden geplant voor de productie van zonnebloemolie. De zonnebloempit werd door de Russen genetisch verbeterd en vervolgens tegen het einde van de negentiende eeuw weer geëxporteerd naar de geboortegrond van de zonnebloem: het zuiden Verenigde Staten van Amerika.

Rusland en Oekraïne zijn nog altijd de grootste producenten van zonnebloempitten ter wereld, maar lang niet alles wordt geëxporteerd: ook daar is het een erg populaire snack. Pas in de jaren ’70 begonnen ook de Spanjaarden met het verbouwen van zonnebloemen en kwamen de pipas steeds meer in trek. Hoewel, of misschien juist omdat Spanje op de Verenigde Staten na de grootste consument van zonnebloempitten is, kunnen de Spanjaarden bij lange na niet in hun eigen behoefte voorzien. Made in Russia, dus.

Bronnen:

Advertenties

Een gedachte over “Me gusta de zonnebloempit”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s