Ik Vertrek

Ik Vertrek | Niets dan pech in Tsjechië

“Wat hebben wij ooit verkeerd gedaan?” Dat is de vraag die Ronald Oosterbaan zich stelt als hij zijn net nieuwe dak door toedoen van een windhoos voor de helft op de grond ziet liggen. Het is natuurlijk ook het tarten van het lot als je je schoonmoeder een half uur op een koud en kil Tsjechisch treinstation laat wachten en vervolgens thuis niets te eten aanbiedt. En als je afhaalchinees vanuit Nederland meeneemt, is dat natuurlijk ook de goden verzoeken.

IKV01

Als een soort B100 met vrouw en kinderen verlaat Ronald in 2007 het Noord-Hollandse Limmen om in het buitenland iets voor zichzelf te beginnen. Volgens zijn vrouw Esther zijn er in Nederland veel te veel regels die het voor de normale werkende man onmogelijk maken die droom waar te maken. Dus willen ze een camping beginnen in Tsjechië: elke dag werken, maar ook elke dag vakantie. En bovendien kun je dan áltijd bij je kinderen zijn.

Het Tsjechisch avontuur begint en eindigt op eenzelfde plek: een ziekenhuis. Nog voor de daadwerkelijke verhuizing, besluit de familie Oosterbaan in Tsjechië een hond te kopen, maar dat loopt niet als gepland. Uiteindelijk belandt Jesse met vele verwondingen in het ziekenhuis en Ronalds arm moet bijna geamputeerd worden. Toch is er niets dat de familie Oosterbaan er van kan weerhouden er voor de volle 1000% voor te gaan en een paar weken later wonen ze in hun Tsjechische huis bouwval.

IKV02

Om de bouwval bewoonbaar te maken moet er een nieuw dak komen op de schuur, die omgebouwd moet worden tot een kantine. Het dak zit er nog geen anderhalve week op of storm Emma slaat genadeloos toe: het halve dak wordt er zonder pardon af geblazen. En dat terwijl de kantine voorlopig het enige vooruitzicht was om om geld binnen te krijgen, want het veld waar de camping moet komen doet per abuis nog altijd dienst als graanakker. Als het graan plaatsmaakt voor gras, kan de camping eindelijk worden geopend. Nu de gasten nog…

De financiële situatie wordt zo nijpend dat Ronald noodgedwongen het grootste gedeelte van het jaar in Nederland als vuilnisman werkt. Alleen in de zomer komt hij terug en de kinderen vragen zich af wie die man is die elk jaar in de zomer die kerstboom komt aftuigen. Esther kan zelfs geen zes euro meer uitgeven aan de goedkope Tsjechische kapper om te knippen én te verven, maar gelukkig is er nog wel geld voor een verjaardagscadeau voor de kleine Senna: een fiets. Maar de familie Oosterbaan zou de familie Oosterbaan niet zijn als het kind binnen de kortste keren met haar smoeltje op het Tsjechische asfalt lag…

IKV03

De camping zit met vijf gezinnen en twee toiletten helemaal vol en Ronald heeft dus ook zichzelf iets cadeau gedaan. Als hij zijn met splinternieuwe zitmaaier het gras wil kortwieken, staan verscheidene campinggasten op de achtergrond al met hun armen over elkaar het tafereel te aanschouwen omdat ze weten dat het simpelweg niet goed kán gaan. En inderdaad: na een paar meters blijkt de snaar kapot. Een nieuwe bestellen kost weliswaar niets, maar het duurt wel drie maanden. Tja, Tsjechië is goedkoop, maar je hebt er niks aan.

In 2012 nestelt zich tot overmaat van ramp een zeldzame bacterie in de rug van Esther en belandt ze in het ziekenhuis. Het is de zogenaamde druppel die de emmer doet overlopen: Ronald zet direct het huis te koop en zodra ze kunnen vertrekt de familie Oosterbaan weer naar Nederland. Remigreren blijkt zo makkelijk nog niet als “rasechte Nederlander” zonder financiële middelen. Ze moeten zich noodgedwongen vestigen in één van de impopulairste regio’s van Nederland: Vlagtwedde in Zuid-Oost Groningen, op nog geen steenworp afstand van Ter Apel, waar wel vaker mensen vanuit het buitenland aankloppen.

IKV04

Het mag een wonder heten dat het epicentrum van geen van de Groningse aardbevingen van de afgelopen jaren precies onder het huis van de familie Oosterbaan lag, maar vooralsnog lijkt het ongeluk zich tot de Tsjechische landsgrenzen te beperken. Want terwijl Ronald in Groningen koelingen plaatst in supermarkten en als koerier plakband, schroeven en karton verkoopt, werd in Tsjechië het nog altijd te koop staande huis leeggeroofd.

Toch is de familie Oosterbaan geslaagd in hun missie. Hun belangrijkste drijfveer was om iets voor zichzelf te kunnen beginnen en zo vaker met elkaar te kunnen zijn. In Tsjechië bleek dat zelfstandig ondernemen voor deze pechvogels misschien niet direct is weggelegd, maar in Groningen genieten ze ondanks alle ellende en rampspoed enorm van het samenzijn, het met elkaar lunchen en het gezamenlijk avondeten. En wees nu eerlijk: dat is is óók heel veel waard. Na zdraví. Ik bedoel: Proost.

IKV05

Leuk gevonden? Vergeet niet te liken en te delen!

Bronnen:

Advertenties

Een gedachte over “Ik Vertrek | Niets dan pech in Tsjechië”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s