Ik Vertrek

Ik Vertrek | De Plagen van Tiszagyenda

Zij komt uit Limburg, loopt altijd op hakken, is allergisch voor vaste contracten en werkt elk jaar weer bij een ander bedrijf als interim-maneger. Hij werkt als gevangenismedewerker in Krimpen aan den IJssel, onder de rook van Rotterdam, is gek op vissen en is allergisch voor onweer. In de tien jaar die zij samen zijn, heeft Hellen de iets te wijde broek aan en was zij degene die het plan opvatte om in Hongarije een vakantiepark gaan beginnen. Met een heuse visvijver wist ze uiteindelijk ook George over de streep te trekken.

Wat ik heel prettig vind en wat ik dadelijk ga krijgen, wat ik hier niet heb, is het landklimaat.

Al vijf jaar eerder kochten ze 6,5 hectare op in het Hongaarse dorpje Tiszagyenda. Zelfs Limburgers vinden dat dat een erg afgelegen plaats is, maar desondanks ligt het toch nog op slechts 2 uur rijden van het prachtige Boedapest. In de afgelopen vijf jaar zijn er onder andere twee huisjes gebouwd en ook hun eigen huis is bijna af. George is zijn werk in de gevangenis nog niet ontwent en begint bij aankomst vrijwel direct met het tellen van de mensen die in zijn huis aan het klussen zijn.

IKVHON2

Ook het landklimaat laat snel van zich horen: binnen de kortste keren meldt zich de eerste donderwolk in gezelschap van twee bliksemschichten. George zegt allergisch te zijn voor onweer maar bedoelt eigenlijk dat hij de grootste angsthaas in heel Hongarije is, en meldt zich als één van de eersten binnen. Na de regen zouden nog zeker drie plagen Tiszagyenda teisteren, vermoedelijk vanwege George’s minachtende houding tegenover de zelf gestookte Palinka van de dorpsoudste. Of het feit dat ze behalve “egészségére” (proost) nauwelijks Hongaars spreken.

De tweede plaag is een hondertal kikkers die in het nieuw aangelegde zwembad een nieuw onderkomen gevonden lijkt te hebben. Als George net alle kikkers gevangen heeft, blijkt er een wespennest in de brievenbus te zitten. Ondertussen wordt de kleigrond nog meerdere malen doordrenkt met regenwater, waardoor de werkzaamheden keer op keer stil komen te liggen. Als dan ook de beplanting van het labyrint naar de gallemiezen gaat, staat George op het punt terug naar Nederland te gaan. Gelukkig weet Hellen hem binnenboord te houden en geeft ze hem een to do-lijstje.

IKVHON3

De plannen zijn dan inmiddels al flink naar beneden bijgesteld. Een labyrint kwam er sowieso al niet meer, maar ook door het kinderparadijs en de kinderboerderij is een streep gezet. In plaats daarvan komen er safaritenten om meer gasten te kunnen herbergen, want het blijkt lastig om alleen van de huur van de twee vakantiehuisjes te kunnen leven, die in het voor- en naseizoen nauwelijks bezet zijn.

Al met al is het vallen en weer opstaan voor Hellen en George. Ondanks alle plagen die hen teisterden, zitten ze nog altijd in Hongarije. Of het nu lag aan George’s minachtende houding tegenover de zelf gestookte Palinka van de dorpsoudste of het feit dat ze behalve “egészségére” (proost) geen Hongaars spreken, veel geluk hadden de twee in ieder geval niet. Al worden sommige mensen nu eenmaal lomp geboren…

IKVHON4

Inmiddels heeft niet alleen het kinderparadijs, maar ook de visvijver het moeten ontgelden. In plaats daarvan richt het park zich nu op vogelspotters en dat lijkt me geen onverstandige keuze. Karpers kun je in Nederland immers ook vangen, maar in Hongarije kun je vogels spotten die je in Nederland niet of niet zo snel vindt. Het vakantiepark mocht zelfs een Zoover-award in ontvangst nemen en van een uittocht uit Hongarije lijkt dan voorlopig ook geen sprake.

Bron:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s