Ik Vertrek

Ik Vertrek | Luxemburg aan Zee

Jan en Bertie Vermeulen kwamen al zevenentwintig jaar op camping Um Gritt aan de rivier de Sûre in Luxemburg, aan de voet van de burcht van Bourscheid. Nadat Bertie een TIA kreeg en het leven plotseling ontzettend betrekkelijk bleek, besloten Bertie en haar man Jan in 2011 de camping over te nemen als die dreigt dicht te gaan. Hun jongste dochter Sharon ging ook mee, maar hun twee oudste kinderen Mandy en Ian bleven in Nederland, en oma zou pas later volgen. In “Ik Vertrek” zien we hoe het de familie Vermeulen vergaat in het Luxemburg dat zij zo goed denken te kennen.

Het afscheid is, zoals wel vaker in Ik Vertrek, niet makkelijk. Vooral oma heeft het er moeilijk mee als zij het nieuws te horen krijgt van haar dochter. “En ik dan?” klinkt het verontwaardigd. Oma probeert nog een emotionele chantage toe te passen in de vorm van “Ik heb hier dan helemaal niemand, alleen jullie”, maar dat mag niet meer baten. Ook de jongste dochter Sharon vindt het lastig haar vriendinnen en haar broer en zus achter te moeten laten, maar als minderjarige is ze nu eenmaal overgeleverd aan de grillen van haar ouders.

IKVLUX0

Een bestaande camping overnemen is een stuk makkelijker dan zelf een camping opbouwen, maar er moet wel het nodige gebeuren. Als we de gasten mogen geloven, waarvan het merendeel overigens net als de familie Vermeulen er al jaren komt, is de camping de laatste paar jaar een beetje gaan verloederen. Een nieuwe frisse wind in de vorm van Jan en Bertie is dan ook meer dan welkom en de twee gaan direct voortvarend van start. Wat zij toen alleen nog niet wisten, is dat Luxemburg in het voorjaar een ander Luxemburg is dan in de zomer.

Het smeltwater vanuit de Ardennen zorgt ervoor dat het stuwmeer stroomopwaarts volloopt en dus besluit de Luxemburgse overheid de sluizen open te zetten. Of er nu geen waarschuwing uitgegaan is of dat de camping zo afgelegen ligt dat het bericht hen nooit bereikt had, wordt niet duidelijk, maar feit is dat de camping binnen mum van tijd onder water loopt. De eerste gasten op de camping moeten vrijwel meteen hun biezen pakken en verlaten de camping.

IKVLUX1

Heel de camping was ondergelopen… Denkt u toch eens even, alle tenten dreven! … … …

Maar zo makkelijk zijn Jan en Bertie niet uit het veld te slaan, ook niet als dat veld blank staat. Ze zetten de schouders eronder en gaan voortvarend verder met het opzetten van een safaritent. Maar niet alleen het water, ook de wind is de familie Vermeulen ongunstig gezind en als de tent eenmaal staat, wordt die zonder pardon de lucht in geworpen en een paar meter verderop weer neergegooid. Gelukkig is Jan, die voorheen werkte als werkplaatschef in een carrosseriefabriek, erg handig en weet hij (hetzij met pijn en moeite) de tent weer in zijn fatsoen te krijgen. Net voordat de eerste gasten voor de safaritent hun opwachting maken…

IKVLUX3

Terwijl er druk geklust wordt aan de bar en de toiletten, moet de badkamer van de familie zelf nog even wachten. Andere zaken hebben voorkeur, zoals een gasfornuis met vijf pitten en een spoelmachine, want nu moet Bertie telkens naar de keuken boven voor de afwas.

Het is elke keer trap op, trap af. Dat is ook niet echt handig… Dat is gewoon een gekloot van niks. Zo, ik heb het toch gezegd, kon effe niks anders verzinnen.
Bertie 

Enkele vertrekken moeten worden aangepast voor als oma bij hen komt wonen. Maar als oma een keer langs is geweest in het beginnende hoogseizoen en ziet hoe druk Jan en Bertie zijn, besluit ze toch in Nederland te bleven. Bovendien blijkt oma helemaal niet zo alleen te zijn als ze in eerste instantie beweerde, want ze blijft ook vanwege haar kennissen in de buurt heeft. En stel je voor dat er speciaal voor haar in de winter een zuster op de fiets in weer en wind de berg over zou moeten om haar te helpen? Nee, dat zou niet goed zijn.

In de zomervakantie komt ook Ian langs. Hij studeert Marketing en vindt het leuk om de camping te promoten. Ik weet niet of de website van de camping zijn verdienste is, maar die ziet er in ieder geval strak uit. Op termijn zou Ian wel naar Luxemburg willen verhuizen, maar eerst moet hij zijn studie afmaken. De oudste dochter, Mandy, woont inmiddels al wel in Luxemburg en runt een restaurant vlakbij de camping.

De familie heeft ook de nodige investeringen gedaan in de camping, zoals een wifi-netwerk en nieuwe trekkershutten. Er is niet alleen spoelmachine in het restaurant gekomen, er is zelfs een afwasservice aanwezig op de camping waar gasten tegen betaling met een muntje binnen 5 minuten een schone en droge vaat afgeleverd krijgen. Damwanden om overstromingen tegen te gaan zijn er vooralsnog niet, maar zolang de tenten in het laagseizoen op hoger wal staan, zal niemand bezwaar maken tegen een openluchtzwembad.

Je kunt plannen wat je wil, er komt gewoon geen reet van terecht. (…) Maar het is nog wel steeds heel erg leuk.
Bertie 

Bronnen:

Advertenties

Een gedachte over “Ik Vertrek | Luxemburg aan Zee”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s