So Yesterday: Wat is er geworden van?

So Yesterday | Wat is er geworden van… Nelly Furtado?

Nelly Furtado

All good things come to an end, ook deze blogserie. All good things (come to an end) was ook het laatste grote succes van Nelly Furtado, met wie we deze blogserie afsluiten. De geboren Canadese met Portugese ouders brak in 2000 wereldwijd door met I’m Like A Bird. Behalve een nummer 1-positie in haar geboorteland, bereikte ze in vele landen de top 10, ook in Nederland. In 2001 volgt Turn off the light, dat eveneens een hit wordt.

Met Powerless (Say What You Want) introduceert Nelly Furtado in 2003 haar tweede album, dat met een meer folkloristische sound de naam van het album (Folklore) eer aandoet. Behalve het succesvolle Try, staat ook Força op dit album. Força, dat deels in het Portugees gezongen wordt, werd gekozen als het lied voor EK Voetbal in Portugal van 2004. Dat was het bizarre EK waarbij Duitsland, Italië en Spanje de groepsfase niet overleefden, Nederland en Tsjechië in de halve finales stonden en Griekenland het toernooi won toen het in de finale gastland Portugal versloeg met slechts één doelpunt.

Het derde album van Nelly Furtado, Loose, verscheen in 2006 en werd een ongekend succes met hits als Promiscuous (met Timbaland), Maneater, Say It Right en All Good Things (Come to an End). Met name de eerste twee singles laten een andere, minder zoetsappige kant van Nelly Furtado zien.   

Na het succesvolle Loose besloot Nelly voort te borduren op de twee Spaanstalige duetten die ze met Juanes had opgenomen. Fotografía verscheen in 2003 op het album Un Día Normal van Juanes en Te Busqué verscheen Loose. Het volledig Spaanse album met de titel Mi Plan sloeg internationaal lang niet zo goed aan als Loose en successen als die van Maneater en Say It Right werden niet meer geëvenaard. Dit Spaanse album sloeg uiteraard vooral aan in Spanje, waar Nelly verrassend genoeg nooit echt succesvol was, maar kon buiten Spanje slechts Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk bekoren.

Mocht je nooit geweten hebben dat Nelly Furtado een Spaanstalig uitgebracht had, is je waarschijnlijk ook volledig ontgaan dat de Canadese in 2012 een vierde album, met de titel Spirit Indestructible, uitgebracht heeft. En mocht je Bigger Hoops dat op 6 gestaan heeft in de Nederlandse Tipparade, gehoord hebben, dan is de kans vrij groot dat je niet meteen dacht aan Nelly Furtado. De stijl van dit vierde album lijkt hooguit nog een beetje op singles als Maneater en Say It Right, maar is verre van vergelijkbaar met singles als Powerless of I’m Like A Bird.

“I thought this song was over. No? It ain’t over yet?”

De titelsong van het album (Spirit Indestructible) is doordrenkt van een beat en een Bollywood-achtig ritme en is iets meer Nelly, maar nog steeds heel anders dan wat we van haar gewend zijn. De zo bekende sound blijkt met dit nummer in elk geval destructible te zijn. Wie na een Spaanstalig album terugkomt met een zo herkenbare stijl, kan niet verwachten direct weer door het publiek omarmd te worden.

De grote vraag is dan ook of Nelly Furtado deze stijl zal doorzetten, of toch binnenkort een comeback zal maken met haar eigen kenmerkende stijl. Een nieuw album lijkt vooralsnog niet in de maak, aangezien haar website geen nieuwe ontwikkelingen meldt over een nieuw album. De good things van Nelly Furtado, voor zover die al niet om zeep zijn geholpen met door de onverwoestbare geest, lijken vooralsnog tot een einde zijn gekomen. Nelly Furtado seems to have turned off the light.

Met deze macabere conclusie beëindigen we na drie maanden de blogserie van So Yesterday: Wat is er geworden van? Maar het vat van vergeten sterren is nog zeker niet leeg! Wellicht komt er dit jaar nog een nieuw seizoen, en anders zeker volgend jaar. Suggesties zijn uiteraard meer dan welkom!

Bronnen:

Afbeeldingen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s