Pròxima Estació

Pròxima Estació: Verdaguer

VerdaguerNAAM

Waar de Avinguda Diagonal de Passeig Sant Joan kruist, staat het standbeeld van niemand minder Jacint Verdaguer, naar wie het metrostation even verderop vernoemd is. Wie was deze Jacint Verdaguer en waarom staat er op één van de meest centrale plekken in de stad een standbeeld van deze figuur uit de Catalaanse geschiedenis?

Jacint Verdaguer werd in 1845 geboren op een boerderij in het Catalaanse dorpje Folgueroles, in de buurt van Vic. Hij wordt ook wel Mossén (broeder) Jacint Verdaguer genoemd vanwege zijn religieuze loopbaan. Op elfjarige leeftijd ging hij naar het seminarium in Vic om zich te wijden aan de godsdienstleer. Hij kon niet goed aarden, had broertje dood aan theologie en filosofie en wilde op een bepaald moment zelfs het seminarium verlaten. Maar de jonge Jacint bleef studeren en schreef tijdens zijn studie satirische verzen over zijn docenten, waarmee hij al snel bekendheid verwierf onder zijn klasgenoten.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Plaça de Mossén Jacint Verdaguer

Naar verloop van tijd ging Jacint Verdaguer steeds serieuzere verzen schrijven en in 1865 nam hij voor het eerst deel aan de Jocs Florals, een prestigieuze Catalaanse poëziewedstrijd. Hij wist de tweede prijs te winnen en werd zo onderdeel van de Catalaanse Renaixença, een culturele stroming die het gebruik van het Catalaans als literaire en culturele taal bevorderde, waar later ook Joan Maragall deel van uit zou maken. Jacint Verdaguer schreef als één van de eersten uitsluitend in het Catalaans, wat bijzonder was voor een tijd waarin het Catalaans nauwelijks gebruikt werd als schrijftaal.

Eenmaal teruggekeerd op de boerderij van zijn ouders na zijn studie, wijdde hij zich in de schaarse vrije nachtelijke uurtjes aan wat later één van zijn meesterwerken zou worden: L’Atlàntida, over Columbus die op zoek zou gaan naar de verzonken stad Atlantis en in die zoektocht op Amerika stuitte. Pas enkele jaren later, nadat Jacint Verdaguer enkele aanpassingen en verbeteringen had verricht, werd L’Atlàntida op waarde geschat en wist hij met dit werk opnieuw de Jocs Florals te winnen. Jacint Verdaguer is dan inmiddels werkzaam als priester, eerst in Sant Jordi en later in Vinyoles d’Oris.

Het literaire succes van Verdaguer begint pas echt als hij door de markies van Comillas tot aalmoezenaar benoemd wordt. Hij behartigde de religieuze zaken van het hof en zorgde tegelijkertijd voor de armen. In de hoedanigheid van kapelaan vergezelt hij de markies op zijn reizen naar Amerika. Gedurende deze periode stelde de markies hem ook in de gelegenheid te maken naar verschillende landen, zoals Duitsland, Italië, Rusland en zelfs Israël. Jacint Verdaguer schreef in deze tijd veel van zijn meesterwerken, zoals Idil∙lis i Cants Místics en het alom geprezen Canigó, een gedicht over de Reconquista, herovering van Spanje op de moren.

Verdaguer

Gedurende de hoogtijdagen van Jacint Verdaguers literaire carrière, die hem zelfs bekendheid verschafte buiten Catalonië, krijgt hij ruzie met de markies en vervolgens ook met de bisschop. Zijn licenties als priester worden hem ontnomen en als reactie hierop schrijft Jacint Verdaguer enkele artikelen die heden ten dage bekend staan als En defensa pròpia (Zelfverdediging). Met hulp van de broeders in het Escorial bij Madrid, krijgt Jacint Verdaguer zijn licenties uiteindelijk weer terug en verzoent hij zich met de bisschop.

Enkele jaren later, in 1902, overlijdt Verdaguer aan tuberculose en wordt hij begraven aan de zeekant van de Montjuic. Zijn laatste dagen bracht de schrijver door in de ambtswoning van de burgemeester van het destijds nog zelfstandige Sarrià, een plek waar hij heen gebracht werd omdat de luchtkwaliteit er beter zou zijn dan in Barcelona zelf. Deze woning, de Vil∙la Joana in Vallvidrera, huisvest heden ten dage een dependance van het Museu d’Història de Barcelona, die zich volledig richt op deze Catalaanse icoon.

Jaren na zijn dood, riep de nieuwe bisschop van Vic, Josep Torras i Bages, de schrijver uit tot de Prins van de Catalaanse Poëzie. Hoewel Jacint Verdaguer zijn faam vooral te danken had aan zijn poëtische werken, kan Jacint Verdaguer ook zeker gezien worden als grondlegger van de Catalaanse roman en in zekere zin zelfs van het Catalaanse taal als onderdeel van de Catalaanse cultuur. Een standbeeld op één van de meest centrale plekken in de stad is dan ook een meer dan gerechtvaardigd eerbetoon aan deze literaire Catalaanse held.

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s