So Yesterday: Wat is er geworden van?

So Yesterday | Wat is er geworden van… Kelly Clarkson?

Clarkson

Als ik je zeg dat de laatste grote internationale hit van Kelly Clarkson van 2009 dateert, voel je je waarschijnlijk, net als ik, vrij oud. Waarschijnlijk vraag je je ook af wat er dan van Kelly geworden, als we al zo lang niets van haar gehoord hebben. En toch gaat er geen dag voorbij dat één van Kelly’s hits niet op de Nederlandse radio te horen is. Waar is het fout gegaan sinds je weg bent, Kelly?

Kelly Clarkson heeft de fabuleuze eer de allereerste Idols gewonnen te hebben: ze werd in 2002 door vrienden opgegeven voor American Idol en wist deze talentenjacht uiteindelijk te winnen. De titel World Idol zag ze aan haar neus voorbijgaan toen Kurt Nilsen won, maar ondanks alle geruchten die over haar onverwachte verlies de ronde deden, heeft uiteindelijk niemand de tranen achter de bruine ogen van Kelly gezien. Die tranen waren met de kennis van nu ook nergens voor nodig, want Kelly mag zich zonder twijfel tot één van de succesvolste talentenjachtwinnaars ter wereld rekenen.

Kelly brak internationaal door met Miss Independent, maar had eerder ook al een single in de Verenigde Staten uitgebracht. Miss Independent schreef ze samen met niemand minder dan Christina Aguilera, en wie dat weet, hoort dat ook. Van hetzelfde album (Thankful) verscheen ook The Trouble With Love Is, een voorzichtige opmaat naar de sound van het tweede album, Breakaway. Met Breakaway laat Kelly Clarkson nieuwe en tijdloze poprock horen en Since U Been Gone, Behind These Hazel Eyes, Because of You en Breakaway werden stuk voor stuk hits die tot op de dag van vandaag met regelmaat te horen zijn op de radio.

Dat deze hits ons nog lang zouden bijblijven, bleek al uit het feit dat Kelly op een zeker moment met drie nummers tegelijk in de hitlijsten stond. Een interessant wapenfeit is dat Breakaway als eerste single werd uitgebracht in de Verenigde Staten, maar dat pas de tweede single, Since U Been Gone, een internationale hit werd. Na Because of You werd in onder andere Nederland besloten Breakaway opnieuw uit te brengen en dit keer werd het nummer wel een succes. Overigens schreef Kelly Clarkson Breakaway met Avril Lavigne en ook dat hoor je terug, als je het weet.

Breakaway dateert van 2005 en de enige grote hit die nog zou komen was My Life Would Suck Without You in 2009. In die vier jaar daartussen ging het ergens mis, maar door het aanhoudende succes van Breakaway bleef het floppen van Kelly’s derde album redelijk onder de radar. De titel van het album klonk al niet heel opbeurend (My December) en de eerste single blonk evenmin uit in positiviteit (Never again). Na wat wijzigingen in het management en het producerteam, werd het vierde album (All I Ever Wanted) uitgebracht en dit bracht het eerder genoemde en dus laatste grote succes van My Life Would Suck Without You voort. De tweede single, I Do Not Hook Up, had bescheiden succes en haalde de 19e positie in de Nederlandse Top 40.

In 2011 bracht Kelly Clarkson zelfs nog een vijfde album uit, maar een groot succes werd het evenmin en het deed de titel (Stronger) in die zin geen eer aan. De single Mr. Know It All haalde het bij lange niet bij Miss Independent en ook andere singles werden matig ontvangen. In 2012 bracht Kelly, waarschijnlijk met de moed in de schoenen en bij gebrek aan succes, een Greatest Hits met enkele nieuwe nummers uit. In 2013 volgde nog een kerstalbum, maar kerstsingles mag je eigenlijk niet tot echte singles rekenen als ze het jaar daarop niet opnieuw gedraaid worden en dat was bij Underneath the Tree (originele titel ook) zeker niet geval.

In maart 2015 kwam het zevende (!!) album (Piece by Piece) van Kelly Clarkson uit, maar net zoals het geval was met eerdere uitgebrachte singles en album had ook dit album slechts succes in voornamelijk Engelstalige landen. Heartbeat Song haalde nog wel de derde plaats in de Nederlandse Tipparade, maar meer mocht het niet zijn op Nederlandse bodem. Overigens is Kelly’s zevende album haar laatste verplichte album, dat wil zeggen: het laatste album dat zij verplicht moet maken volgens het platencontract wurgcontract dat ze won met American Idol. Kelly heeft al laten weten dat ze haar achtste album meer een countrysound zal hebben. Met de single Don’t Rush, een duet met countryzanger Vince Gill dat in de VS de 19e positie behaalde, zette Kelly al haar eerste stappen richting haar Texaanse roots.

Het feit dat Don’t Rush evenmin internationaal succesvol was, doet vermoeden dat Kelly flink aan de bak zal moeten om haar achtste album internationaal aan de man te brengen. Ondertussen zullen we het moeten stellen met de klassiekers van Breakaway en dat is zeker geen straf.

Bronnen

Afbeeldingen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s