Ik Vertrek

Ik Vertrek | Op de Bonnefooi Boeren in het Buitenland

Emigreren naar Australië doe je niet zomaar, maar als de tijd begint te dringen besluit de Drentse familie Reesink toch de boel de boel te laten en op de bonnefooi naar Australië te emigreren. Melkveehouder Han (54) droomt al sinds zijn twintigste om te boeren in Australië, maar over een paar jaar zou hij vanwege zijn leeftijd niet eens meer mogen volgens de Australische wetgeving. Daar hoeft zijn vrouw Anneke zich allerminst zorgen over te maken: zij is zo’n vijfentwintig jaar jonger en waait in al haar enthousiasme met alle winden mee. Ook als die wind haar en de twee kinderen die ze met Han heeft, naar Australië voert.

Je kunt beter naar Australië gaan dan dat je een ongeluk krijgt. Dan ben je elkaar ook kwijt.

Naar Australië emigreren gaat dus niet zonder slag of stoot. Behalve de leeftijd, moeten er ook medische tests worden gedaan om bloed te tappen en te controleren op HIV en tuberculose. Wie naar Australië wil verhuizen, moet ook zijn niveau van Engels laten bepalen met een zogenaamde IELTS-test. Han vraagt zich hardop af waarom, want koeien spreken geen Engels en hun toekomstige woonplaats, Leongatha, staat bekend als een Nederlands bolwerk. Anneke heeft ondanks haar hekel aan school (daar kon je alleen maar zitten en denken) de test ook gehaald en dus staat de familie niets meer in de weg naar de andere kant van de wereld te reizen.

Uit een eerder huwelijk heeft Han nog twee zonen. Dennis, de oudste, blijft in Nederland, maar Erwin ziet er wel brood in om de boerderij van zijn vader over te nemen. Welke boerderij precies is zelfs bij aankomst in melkveewalhalla Leongatha onbekend. De familie Reesink bezichtigt in een half jaar tijd zo’n twintig boerderijen en verhuist van het ene tijdelijke optrekje naar het andere tijdelijke optrekje, waar ze bij de gratie van de overwegend Nederlandse bevolking mogen wonen.

Tot overmaat van ramp raakt Anneke zwanger, maar zelf bekommert ze zich daar niet om. Een plaatselijke Australische boer heeft vermoedelijk lucht gekregen van de zwangerschap en hangt in een onverstaanbaar Australisch Engels een verhaal op over inseminatie. Bij koeien dan, natuurlijk… Ach, gewoon doen alsof het een IELTS-test is en en yes zeggen!

IKV2

Han en Anneke beklagen zich luidkeels over het feit dat alles zo duur is in de Australische supermarkt. Ze beseffen zich niet dat al die Nederlandse dingen als kruidkoek en boontjes van Hak importproducten zijn. Uiteraard is Australië geen goedkoop land, maar de lonen liggen er ook een stuk hoger dan in Nederland. Ook wat betreft boerderijen komt de familie keer op keer van een koude kermis thuis en verwachten de familie voor twee kwartjes op de eerste rij te zitten, maar als de tweede boerderij die ze bezichtigd hadden in prijs zakt, besluiten ze ervoor te gaan.

Met het kopen van de boerderij wordt ook de keerzijde van “het boerenleven met minder regels” duidelijk. In Nederland blies Han nog van de hoogste toren dat hij zich als Nederlandse boer als een crimineel voelde, die alsmaar op de vingers gekeken werd of hij zich wel aan al die regels hield. Dat er op de boerderij in Australië vervolgens overal dode bomen en takken liggen, dat er niet op het juiste moment gezaaid is en de kunstmestverhoudingen niet kloppen, hoort daar ook bij. Al snel legt Han zich neer bij deze keerzijde van de Australische manier van boeren en al snel komen ook zijn koeien onder de modder de melkstal binnen.

IKV3

We zijn zelfs nog getuige van de gezinsuitbreiding. Eén van de koeien bevalt van een stiertje. De bevalling van Anneke hebben we gelukkig niet hoeven zien, maar via de website van Ik Vertrek heeft de familie ons laten weten dat ze het nog steeds goed maken, dat de baby de naam Jack gekregen heeft, dat zoon Erwin een Zuid-Afrikaanse aan de haak heeft geslagen, dat de moeder van Han niet dement is maar de vader van Han wel overleden. Zoon Dennis is ook al twee keer overgekomen en ik hoop oprecht dat die knul die tickets niet helemaal zelf heeft hoeven ophoesten. Australië ligt immers ver van Nederland, en niet andersom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s