Pròxima Estació

Pròxima Estació: Maragall

Maragall

Wie richting het noorden van Barcelona reist met lijn 4 of lijn 5, komt langs station Maragall, dat zijn naam ontleent aan één van de grootste Catalaanse dichters. Joan Maragall i Gorina geldt als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Catalaans modernisme en wordt samen met schrijvers als Jacint Verdaguer, over wie we over twee weken te spreken komen, gezien als één van de belangrijkste figuren van de Catalaanse Renaixença, de heropleving van de Catalaanse literatuur aan het eind van de negentiende eeuw.

Het zou Joan Maragall geen recht doen om zijn literaire erfenis in Spanje en met name Catalonië in slechts één of twee alinea’s. Zijn literaire carrière begon tijdens zijn studie Rechten, maar geraakte in een stroomversnelling na het winnen van de Jocs Florals met zijn compositie La Sardana in 1894. Een jaar later verscheen één van zijn beroemdste gedichten: La Vaca ciega.

Maragall-Arxiu
Joan Maragall en zijn woning in Barcelona

Een roerige tijd

Geboren in oktober 1860, leefde Joan Maragall in een buitengewoon interessante periode van de Spaanse moderne geschiedenis. Tegen het einde van de negentiende eeuw ging het bergafwaarts met de Spaanse economie door het verlies van de laatste koloniën. Joan Maragall was één van de schrijvers van de Generación 98, die zich kritisch uitsprak over de morale en economische crisis waarin Spanje zich in die tijd bevond. Joan Maragall hield er een interessante doch weinig populaire visie op na: het iberisme. Volgens deze visie zou er een Iberische federale staat moeten komen die elk taalgebied (Baskenland, Catalonië, Galicië en Portugal en Spanje) tot een federale staat zou moeten maken.

Ondanks zijn politieke interesses, was Joan Maragall geen lid van een politieke partij. Het was dan ook het woord dat hem invloed op het algemene politieke gedachtengoed verschafte. Na de Tragische Week in de zomer van 1909, waarin arbeiders, gesteund door seperatisten, anarchisten en republikeinen, en het leger met elkaar met elkaar slaags raakten en met die strijd Barcelona veel schade toebrachten. Middels twee artikelen in La Veu de Catalunya, waaronder L’església cremada (De verbrande kerk) riep Joan Maragall de Barcelonese bevolking op om tot een collectief schuldgevoel te komen.

Maragall in het straatbeeld van Barcelona

Op de plek waar Gràcia en Sant Gervasi aan elkaar grenzen, vind je in de c/ Alfons XII het Arxiu Maragall, het huis waar Joan Maragall tot aan zijn dood gewoond heeft. Heden ten dage is het een archief met allerlei werken van Maragall. Naast vele gedichten van zijn eigen hand, heeft hij ook vele gedichten vertaald, met name uit de Duitse literatuur. Goethe geldt zonder meer als één van de favorieten van Joan Maragall. Het Arxiu Maragall is naast archief ook een museum over de persoon Maragall.

Behalve de Passeig de Maragall, de laan waaraan het metrostation zijn naam ontleent, en een archief, zijn er nog meer plaatsen en gebouwen in Barcelona die hun naam aan deze prestigieuze dichter uit de Catalaanse geschiedenis te danken hebben. In Sant Gervasi is er een bibliotheek die de naam Joan Maragall draagt en op de Montjuic liggen de Jardins de Joan Maragall. De Joan Maragall-tuinen zijn zeker de moeite waard om te bekijken na een bezoek aan bijvoorbeeld het Catalaans Nationaal Museum van Kunst. De tuinen liggen direct achter het museum en werden, net als vele andere parken, gebouwen en faciliteiten, aangelegd in het kader van de Wereldexpositie. Destijds waren de tuinen vooral bedoeld als expositie van mediterraanse bomen, planten en bloemen, maar vandaag de dag staat de tuin vol met beelden.

Leuk artikel? Like en deel!

 Bronnen:

Afbeeldingen:

Advertenties

Een gedachte over “Pròxima Estació: Maragall”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s