So Yesterday: Wat is er geworden van?

So Yesterday | Wat is er geworden van… Kurt Nilsen?

KurtNilsen

Voor deze blogserie is er geen betere inspiratievorm dan de radio. Vorige week hoorde ik opeens She’s so high van Kurt Nilsen voorbij komen, en vrijwel direct werd mij duidelijk dat deze Noor niet in het illustere lijstje van vergeten internationale sterren, mocht ontbreken. Hij is vooralsnog de enige zanger die titel World Idol mag dragen, want sinds de eerste editie in 2003 heeft de mondiale strijd der idolen nooit meer plaatsgevonden. Voor Nederland misschien maar beter ook: niet alleen de songfestivalwet dat Scandinavische landen altijd goed scoren, maar ook de wet dat Nederland per definitie niet goed scoort, was met de laatste plaats die Jamai behaalde, zeker van toepassing.

Dat een Scandinaviër de strijd zou beslissen, is gezien de historie van mondiale zangshows niet geheel onlogisch. Dat een Scandinaviër met een fietsenrek een een voorkomen waarmee hij zo zijn intrek had kunnen nemen in De Gouw in Midden-Aarde, zou winnen van de Amerikaanse schone “Miss Independent” Kelly Clarkson, had niemand zien aankomen. Toch blies Kurt iedereen met zijn It’s a beautiful day van U2 iedereen van het podium en stormde hij met zijn single She’s so high wereldwijd de hitlijsten binnen. Een lange internationale carrière leek in het verschiet te liggen, maar 12 jaar na dato kunnen we niet anders dan concluderen dat het uiteindelijk anders gelopen is.

Net als zijn landgenoot Alexander Rybak, is Kurt Nilsen wel degelijk nog steeds succesvol in eigen land. Dat zijn succes niet meer grensoverschrijdend is, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Kurt met name in het Noors zingt. Of het één het gevolg is van het ander of andersom, durf ik niet te zeggen, maar gelukkig is zijn website wel gewoon in twee talen beschikbaar.

De afgelopen jaren heeft Kurt meerdere albums in Noorwegen uitgebracht en is hij onder andere jurylid geweest in de zevende editie van de Noorse Idols. Even ter vergelijking: in Nederland zijn er maar vier seizoenen van Idols gemaakt en is de talentenjacht volledig verdrongen door concurrerende formats als X Factor en natuurlijk The Voice. In het kader van die talentenjachten werd Leonard Cohens Hallelujah wereldwijd gecoverd, onder anderen door de Britse Alexandra Burke en de Nederlandse Lisa Loïs. Kurt Nilsen heeft dit nummer ook gecoverd, in samenwerking met zijn Noorse collega’s Alejandro Fuentes, Askil Holm en Espen Lind.

Met diezelfde Espen Lind werkte hij aan zijn laatste album, dat in 2013 werd uitgebracht. Op dit album is een duidelijke country sound te horen, een weg die Kurt sinds 2008 ingeslagen is. Het album uit 2008 was nog Engelstalig, maar zijn nieuwste album is volledig in het Noors. Gelukkig maakt het bij country ook niet zoveel uit dat Kurt in het Noors zingt, want dat genre heeft zich meer dan eens toch al bewezen als een onverstaanbaar genre. Het nummer Du sa geldt als één van de grootste successen van dit album.

Na Kurts tienjarig jubileum als groot artiest in 2013, is het weer muzikaal stil geworden rondom de Noor. Het ligt in de lijn der verwachting dat er volgend jaar een nieuw album zal komen, maar Kurt Nilsen is absoluut geen liedjesschrijver die aan de lopende band albums uitbrengt. De kans dat er ooit nog een album van Kurt ook in Nederland wordt uitgebracht, is zolang hij in het Noors blijft zingen en ook nauwelijks buiten de Noorse landsgrenzen optreedt, bijzonder klein. En dat is niet erg, want Kurt Nilsen heeft ook nooit echt de ambitie gehad om internationaal door te breken. Des te ironischer dat juist deze man de World Idol-titel voor de neus van Kelly Clarkson wegkaapte. Hoe het nu met haar staat, zien we volgende week.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Advertenties

Een gedachte over “So Yesterday | Wat is er geworden van… Kurt Nilsen?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s