De Zeven Zeeën

7Zeeën | Een finale als snuffelstage

Alle pogingen van de regie van De Zeven Zeeën om het een spannende finale te laten zijn, val ik met deze laatste recensie van BNN’s nieuwste spelprogramma maar gelijk met de deur in huis: Patrick heeft De Zeven Zeeën gewonnen. In werkelijkheid waren het maar twee zeeën (de Middellandse en de Noordzee), maar daar hebben we het niet meer over.

7Z9-1

Vanuit de studio werd gekeken naar beelden van het stageverslag van de drie finalisten. Met een speedbootje moesten ze de Arctic Sunrise, een ijsbreker van Greenpeace, bereiken. Al heftig op en neer deinend over de golven van de Noordzee, zetten Daniël, Nicolien en Patrick koers. Als de drie richting Engeland varen, wordt er ingegrepen om de drie alsnog aan boord te krijgen. Als dat eenmaal het geval is, moeten de kandidaten zich, samen met andere bemanningsleden van Greenpeace, voorbereiden op hun persoonlijke missie van de volgende dag.

Patrick moet de boodschap overbrengen dat er zeereservaten moeten komen én dat de plasticsoep dood en verderf zaait in de zeeën. Nicolien heeft ook de opdracht de vervuiling van de zeeën aan de kaak te stellen en Daniël moet over zien te brengen dat zeeën de ruimte moeten krijgen en dat voor zaken als olieboringen eigenlijk geen plaats is. Patrick tobde wat af met zijn drie tonnen waarop verschillende boodschappen geschreven stonden, die dan precies goed, en dus niet ondersteboven of in de verkeerde volgorde, op elkaar moesten aansluiten.

7Z9-2

In de finaleaflevering waren niet alleen bijna alle kandidaten, maar ook Greenpeace-activiste Faiza Oulashen aanwezig. Floortje zou meermaals terugkomen op wat haar rol precies was in de finale, maar dat werd nooit helemaal duidelijk. Uiteindelijk mocht Faiza een oordeel uitspreken over de foto’s van de missies van de drie finalisten en ook bekendmaken wie zij de beste actievoerder vond. Wat haar betreft was dat Nicolien, die zich volgens haar altijd loyaal had opgesteld naar de anderen en bovendien met haar foto een boodschap overbracht die de mensen persoonlijk aansprak.

7Z9-3

Dit hele gekonkel was uiteindelijk slechts maar een advies voor de kijker, maar dat advies leek toen al geen verandering meer te kunnen brengen aan het feit dat Patrick 53% van de stemmen bij de eerste tussenstand.

Altijd zo leuk, hè, bij dit soort programma’s, een tussenstand.
Floortje Dessing

Op de eerste tussenstand volgde een kleine logboektest, waarin Floortje liet zich van haar beste kant zien als quizmaster. Als Nicolien en Patrick al hun antwoord klaar hebben staan op de vraag hoeveel procent van de Noordzee de Klaverbank beslaat en Floortje al zegt dat zij antwoord A hebben, terwijl Daniël nog zijn antwoord bekend moet maken, blijkt maar weer dat reisprogramma’s veel meer haar ding zijn.

7Z9-4

Vanaf dat moment stijgt de ongemakkelijkheidsmeter en weet Floortje zich steeds minder een houding te geven als presentatrice van een live uitzending. De eindstand van de quiz is volgens Floortje een gelijkspel tussen Nicolien en Patrick, maar Patrick geeft eerlijk toe dat hij niet drie maar twee vragen goed had beantwoord. Zo zie je maar dat die levenslessen over karma van Bastiaan niet voor niets zijn geweest. Ook al had de einduitslag, net als het stemadvies van Faiza, totaal geen invloed op de uiteindelijke uitslag.

Als dan eindelijk – na een hoop terugblikken op het afgelopen seizoen en gesprekken met alle kandidaten over de tranen van Dian op televisie, de verzadigende adrenaline van Niels, de sluwe tactiek van Toprak, de trefzekere oneliners van Pepijn, de schunnige opmerkingen van Bastiaan en de puberale onderhandelingen met Lisa – bekend gemaakt kan worden dat Patrick met slechts één procent meer De Zeven Zeeën heeft gewonnen, is Floortje zichtbaar opgelucht dat ook haar snuffelstage op live televisie erop zit. Patrick kan iets minder opgelucht ademhalen: als winnaar van het programma wordt hij beloond met nog een missie met Greenpeace naar een één of ander koud oord. Om in de woorden van Dian te spreken: Jottem!

7Z9-5

Floortje hint bij het afsluiten op een volgend seizoen en dat lijkt mij geen verkeerd idee. We hebben tenslotte nog zes zeeën te gaan!

Vanaf volgende week:
Elke dinsdagochtend een recensie van BNN Backpack!

Bron:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s