Eurovisiesongfestival 2015, So Yesterday: Wat is er geworden van?

So Yesterday | Wat is er geworden van… Lena?

Lena

Zo verbaasd als Lena zelf was toen ze hoorde dat ze het Eurovisiesongfestival van 2010 in Oslo gewonnen had (“Do I have to sing NOW?”), zo verbaasd zijn sommige mensen nog steeds over het feit dat dit liedje won. Lena werd geboren in Hannover in 1991 en voordat zij op 18-jarige leeftijd meedeed aan de Duitse voorselecties, had nog niemand v van haar gehoord. Uiteindelijk koos Duitsland om met Lena’s Satellite naar Oslo te gaan.

Het is een liedje van het modernere soort en behoort absoluut niet tot de klassieke songfestivalliedjes. Ondanks het vele geaaiaaiaai, waar Trijntje Oosterhuis nog een puntje aan kan zuigen, won Settelaaait het met maar liefst 76 punten voorsprong op de nummer twee (Turkije) en liet het klassieke songfestivalliedjes als het Armeense Apricot Stone en het Azerbeidjaanse Drip Drop ver achter zich.

Het volgende jaar, toen het Songfestival gehouden werd in het Duitse Düsseldorf, vertegenwoordigde Lena haar land opnieuw. Dit maal deed ze dat met een rustiger en stukken minder hysterisch liedje dan Satellite: Taken by a stranger. Dat een land twee keer achter elkaar wint, gebeurt heel zelden en is tot nu toe alleen Spanje gelukt. Het was dan ook geen verrassing dat Lena op een bescheiden tiende plek eindigde. Daarna werd het stil rond Lena en vraagt menigeen zich af wat er van deze bijzondere zangeres, die zoveel jonge zielen voor zich wist te winnen in 2010 in Oslo, geworden is.

Wie de website van Lena bezoekt, kan al snel de conclusie trekken dat Lena eieren voor haar geld gekozen heeft en voorlopig de ambitie om Europa te veroveren opzij geschoven heeft: haar website is slechts beschikbaar in het Duits en dat is toch opvallend voor een winnares van het Eurovisiesongfestival. Het matige internationale succes van het in 2012 uitgebrachte Stardust, dat in Duitsland juist wel succesvol was, zal ongetwijfeld een grote rol hebben gespeeld voor het bijstellen van de ambities.

Toch wisten andere tracks van het album Stardust, zoals het bovenstaande catchy Neon (Lonely People), ook in de Duitse hitlijsten maar matig te scoren en leek het succes van Lena enigszins op zijn retour. Wellicht was het produceren van drie albums in drie jaar (één voor het Songfestival in Oslo in 2010, één voor het Songfestival in Düsseldorf in 2011 en vervolgens het album Stardust in 2012) te veel van het goede en dus werd in de jaren die volgden muzikaal stil rond Lena. Wel was ze nog te zien op televisie, onder andere als coach in de Duitse The Voice Kids, en sprak ze de stem van Jane in in de animatiefilm van Disneys Tarzan.

Nog geen drie weken geleden liet Lena na een lange tijd weer van zich horen met een nieuwe single en een nieuw album, Crystal Sky. Dat album sloeg wederom goed aan in Duitsland, maar heeft vooralsnog niet de Duitse grenzen overgestoken naar Nederland, België of Oostenrijk.

Lena’s Satellite blijft een songfestivalliedje van het unieke soort. Ondertussen hopen de Belgen met hun Loïc Nottet op het Lena-effect: winnen met een modern, onsongfestivalesque liedje dat met name het jonge publiek aanspreekt.

Bron:

“Lena Meyer-Landrut.” Wikipedia.org. (Engels)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s