Eurovisiesongfestival 2015, Me gusta

Me gusta het Songfestival

Wie denkt dat Nederland het enige land is dat al jaren op een houtje moet bijten, heeft het mis: Spanje heeft sinds 1969 het Songfestival niet meer gewonnen en doordat het land zich als één van de vijf grote geldschieters direct plaatst voor de finale, bungelen de Spanjaarden niet zelden aan de onderkant van het rechterrijtje.

Het is een wonder dat ondanks al die teleurstellende resultaten in zowel de recente als de verre zwart-witgeschiedenis, de Spanjaarden nog altijd warm lijken te lopen voor het festival. En dan was de winst van 1969 was niet eens een échte winst: door het geringe aantal landen dat destijds meedeed (en het geringe aantal punten die dus verdeeld konden worden), was er een grotere kans op een gelijkspel. Dat jaar moest Spanje de winst met drie anderen landen delen, waaronder Nederland.

La, la, la

Toch schreef Spanje in 1969 geschiedenis: het was de eerste keer dat een land twee keer achter elkaar het festival won. De winst van 1968, die niet gedeeld hoefde te worden, is helaas niet smetvrij en is misschien wel de eerste vorm van corruptie in de eurovisiegeschiedenis. Er zijn namelijk hardnekkige geruchten – hardnekkig in de zin dat ze na bijna 50 jaar nog steeds de kop op steken – dat de Spaanse dictator Franco omroepen omgekocht zou hebben om op Spanje te stemmen, zodat hij zijn land in een positief daglicht kon stellen. Oostenrijk kwam het jaar daarop niet naar Spanje vanwege het dictatoriale regime van Franco.

De schijn van corruptie belandde in de doofpot en om naar de beschuldigen te hoeven luisteren, was het een kwestie van vingers in je oren stoppen en heel hard lalalalala roepen. Wel, dat is precies waar het winnende liedje van 1968 voor lijkt te staan.

La, la, la telt maar liefst 138 la’s!

We mogen ook niet voorbijgaan aan het feit dat dit liedje oorspronkelijk in het Catalaans uitgevoerd zou worden. Op de dringende last van dictator Franco, die het Catalaans als voertaal in het openbare leven verboden had, werd er een Spaanse tekst geschreven en de Catalaanse zanger vervangen door de Spaanse zangeres Massiel, die, met of zonder fraude, niemand minder dan topfavoriet Cliff Richard van de eerste plaats wist te houden.

Eres tú

Er zijn talloze voorbeelden van liedjes die niet wonnen, maar toch een songfestivalklassieker werden. Het Italiaanse Volare is daar misschien nog het beste voorbeeld van, maar ook zeker het Spaanse Eres Tú is een klassieker die velen kennen. Het lied eindigde 4 punten achter winnaar Luxemburg op het Songfestival, maar desondanks verkregen ze eeuwige roem.

In 1979 wist Spanje nog de tweede plaats te behalen (achter Teach-In met Ding a Dong) en in 1984 werden de Spanjaarden derde, wat slechts een schrale troost was voor de nederlaag van 1983 toen Spanje met 0 punten laatste werd.

In 1995 werd Spanje nog eens tweede, maar in 1999 werd Spanje opnieuw laatste: dit keer met welgeteld 1 punt meer dan in 1983. Sindsdien is Spanje de laatste plaats bespaard gebleven, maar het gaat ze ook zeker niet voor de wind. De schamele 8 punten en een voorlaatste plaats op Songfestival van 2013 vormen een dieptepunt van de afgelopen tien jaar.

Amanacer

De inzending van dit jaar biedt goede hoop om net als in 2012 met Pastora Soler en afgelopen jaar met Ruth Lorenzo een plek te bemachtigen in de top 10. Edurne’s powerballad Amanacer klinkt als studioversie als een songfestivallied dat zich heel goed leent voor een mooie show op het podium. De grote vraag is of de vocalen van Edurne ook live zo indrukwekkend zijn als in de studio. Mocht dat zo zijn, zou een top 10 nog wel eens mogelijk zijn. De bookmakers denken daar anders over en calculeren vooralsnog een twaalfde plaats in. Dan doen ze het in ieder geval beter dan buurland Portugal, want die moeten het doen met de laatste plaats.

Wat vind jij van de Spaanse inzending van dit jaar?

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s