Pròxima Estació

Pròxima Estació: Mundet

Mundet

Aan de rand van Barcelona, in de Vall d’Hebron, ligt aan de rand van de Ronda de Dalt het metrostation Mundet. Het metrostation heeft die naam te danken aan de nabij gelegen Campus Mundet, dat vandaag de dag bestaat uit het Institut Anna Gironella de Mundet en de faculteiten Pedagogiek en Psychologie en de Lerarenopleiding van de Universiteit Barcelona. Waarom draagt de campus deze naam en wie was Anna Gironella de Mundet eigenlijk?

Anna Gironella i Lovet, geboren in Barcelona in 1882, trouwde in april 1906 met Artur Mundet, een vooraanstaand ondernemer uit de Empordà, een streek in het noorden van Catalonië. De familie Mundet stond al generaties lang bekend als één van de belangrijkste spelers in de kurkindustrie. Zo openden de Mundets onder leiding van Arturs oudere broer in 1895 hun eerste kantoor aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in New York. Artur zelf maakte zakelijke reizen over het hele Amerikaanse continent en opende uiteindelijk een kurkfabriek in Mexico. Ook bracht hij in 1902 onder de naam Sidral Mundet een ciderachtige frisdrank op de markt, dat tot op de dag vandaag nog verkocht wordt en met name onder Hispanics in de Verenigde Staten erg populair is.

Mundet1

In 1905 keerden de gebroeders terug naar Europa om eerst een grote fabriek in Portugal te openen en een jaar later in Palamós, een stadje in hun geboortestreek, een fabriek te openen. Na het huwelijk vestigden Artur en Anna Mundet zich definitief in Mexico. Maar wat heeft Mundet nu precies van doen met Barcelona? Het begin van het antwoord op die vraag ligt in het jaar 1934, het jaar waarin de Mundets een zwaar verlies te verwerken kregen.

Ondanks dat het de Mundets zakelijk zo voor de wind ging, ging het leven van Artur en Anna immers niet alleen maar over rozen. Samen kregen ze vier dochters en één zoon, die voorbestemd leek om het bedrijf over te nemen. Echter, in 1934 overleed de erfgenaam op 20-jarige leeftijd na een lang ziektebed. Verscheurd door dit familiedrama, moesten de Mundets hun toekomstplannen bijstellen. Vanaf dat moment zetten ze zich in voor verschillende liefdadigheidsprojecten middels donaties aan het gezondheidscentrum waar hun zoon tot zijn dood verzorgd werd.

De donaties van de Mundets beperkten zich niet tot Mexico. Toen in 1954 de burgemeester van Barcelona de moeilijkheden rondom de renovatie van het in verval geraakte Casa de Caritat (Liefdadigheidshuis) aankaartte, lieten de Mundets vanuit Mexico van zich horen met een donatie van maar liefst een miljoen dollar. In 1954 werd het complex onder de naam Llars de Anna Gironella de Mundet heropend om weer te kunnen te dienen als liefdadigheidsinstelling voor weeskinderen, hulpbehoevenden en zieken. In 1996 verloor het complex de functie als liefdadigheidsinstelling en  vestigden zich hier drie faculteiten van de Universiteit van Barcelona (Pedagogiek, Psychologie en de Lerarenopleiding) en de middelbare school Institut Anna Gironella de Mundet. Het feit dat de school haar naam draagt en niet die van Artur, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Barcelona haar geboortestad was.

Mundet2
Campus Mundet | Esglèsia de Mundet

Tip: het complex is niet echt de moeite waard om te bezoeken, maar het naastgelegen Parc del Laberint zeker wel!

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s