So Yesterday: Wat is er geworden van?

So Yesterday | Wat is er geworden van… Daniel Powter?

DanielPowter

Als ik je vraag een Canadese zanger of zangeres te noemen, kom je waarschijnlijk op de proppen met Bryan Adams, Michael Bublé, Céline Dion, Avril Lavigne of in het ergste geval Justin Bieber. Aan wie je ongetwijfeld niet zult denken is Daniel Powter, de zanger van het welbekende liedje Bad Day. Het was zijn enige grote hit, waarna slechts nog één single zou volgen: Jimmy Gets High. Wat is er van deze eendagsvlieg geworden die, hoe in de vergetelheid hij ook geraakt mag zijn, ons een liedje heeft nagelaten waarvan iedereen nog altijd de melodie kent.

Waarom heb ik van al die eendagsvliegen die de muziekwereld rijk is, nu precies Daniel Powter gekozen? Dat komt doordat ik met Bad Day iets bijzonders heb. Mijn eerste presentatie in het Engels ging precies over dit liedje: in tweetallen moesten we een willekeurig Engelstalig liedje aan de klas laten horen en vervolgens in het Engels vertellen waar het liedje over ging. Ik was niet zo goed in Engels en diegene met wie ik samenwerkte ook niet, en dus kozen we een het eenvoudigste liedje in het tijdperk van Maroon 5 en James Blunt. Want dat is wat Bad Day is: eenvoudig, maar toch briljant.

Daniel Powters muzikale leven kent – als we Wikipedia mogen geloven – een enigszins tragisch begin. Hij begon met viool op vierjarige leeftijd, maar toen pesters zijn viool stuk maakten toen hij tien was, besloot hij over te stappen naar de piano. Al op veertienjarige leeftijd begon hij met het schrijven van liedjes, maar later op de universiteit kon hij totaal niet aarden. Hij besloot de muziekwetenschap de rug toe te keren en op eigen houtje verder te gaan, en niet zonder succes: in 2005 haalde Bad Day in vele landen de top 10-positie in de hitlijsten. Het leek erop dat voor de destijds 34-jarige Daniel een mooie en succesvolle carrière in het verschiet lag, maar niets bleek minder waar.

De op Bad Day volgende singles kwamen niet eens in de buurt van het succes van Bad Day. De tweede single, Free Loop (One Night Stand), haalde slechts de tipparade in Nederland en werd pas uitgebracht na zijn officieel derde single, Jimmy Gets High. Dat nummer werd op zijn beurt weer niet uitgebracht in het VK en ook de daaropvolgende releases van Lie To Me en Love You Lately ontaardden in een fiasco. Een ironischer naam dan Under The Radar had Daniel Powter dan ook niet kunnen bedenken voor zijn tweede album, want geen van de uitgebrachte singles werd een succes. De 25e positie van Next Plane Home in de Belgische hitlijsten geldt als beste resultaat. Whole World Around ging alles behalve de wereld over en behaalde in geen enkel land een positie in de hitlijsten. En hoe sneu het ook is, met de plaat Best of Me kon Daniel Powter slechts de 40e positie noteren in enkel de Britse hitlijst.

Vervolgens verscheen in 2010 het album Best of Me, maar als zelfs je best niet goed genoeg is, moet je je afvragen of het niet beter zou zijn te stoppen. Geen van de slechts twee uitgebrachte singles van dit album werd opgemerkt. Opmerkelijk genoeg vond Daniel toch de moed om in 2012 een nieuwe single uit te brengen, gevolgd door een vierde album: Turn on the Lights. De single Cupid noteerde een zeer matige 152e positie in het VK en een iets meer tot optimisme stemmende 36e positie in de VS. Daarentegen werd de tweede single, Crazy All My Life, alleen weer opgemerkt in zijn geboorteland Canada, alwaar het dan wel weer de respectabele 23e plaats haalde.

Wie nu de website van Daniel Powter bezoekt, stuit direct op de videoclip van het Enrique Iglesias-achtige Crazy All My Life. Duidelijk is in ieder geval dat de Daniel Powter van nu allang niet meer de Daniel Powter van toen was. Maar de Daniel Powter van nu, bestaat die eigenlijk nog wel? Buiten het feit dat het magere succes van Turn on the Lights alweer van 2013 dateert, zijn er sinds 2012 ook geen nieuwsberichten meer verschenen zijn op de website. Je zou dan ook denken dat Daniel de afgelopen tien jaar Bad Day grijs gedraaid heeft om zijn muzikale toekomst positief tegemoet te zien, maar niets is minder waar: op zijn website schrijft hij dat hij het het nummer zo vaak moest zingen, dat hij het zo langzamerhand wel zat werd. Turn on the Lights zou zijn nieuwe start worden.

Zal Daniel Powter ook in 2015, tien jaar na het succes van Bad Day  nog de moed bijeen weten te schrapen om nog een vijfde album te maken, of blijft deze eendagsvlieg toch echt een eendagsvlieg? Misschien dat een sad song andersom zingen nog eens zijn vruchten zou kunnen afwerpen! Zonde is het in ieder geval wel.

Over Turn on the Lights gesproken: volgende week maken we even een korte tussenstop met een Songfestival-special van So Yesterday, maar over twee weken hebben we het over niemand minder dan de eveneens Canadese Nelly Furtado.

Vul hier de poll in om te laten weten van welke Songfestival-winnaar van de afgelopen tien jaar jij wilt weten wat hij of zij tegenwoordig doet!

Bronnen:

Advertenties

Een gedachte over “So Yesterday | Wat is er geworden van… Daniel Powter?”

  1. Eens in de zoveel tijd luister ik dat hele oude album nog eens, dat heb ik vroeger echt grijsgedraaid! Staan best een aantal catchy nummers op, maar ik luister het vooral uit jeugdsentiment.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s