De Zeven Zeeën

7Zeeën | Boze Japanners en Retarded Sardiniërs

Het is alweer de zevende aflevering van De Zeven Zeeën en met de finale in zicht vaart het clubje van vijf zuidwaarts naar de oostkust van Sardinië. Ze belanden uiteindelijk in het klein bergdorpje Orgosolo, waar niemand Engels spreekt, maar wel iedereen wel een voorliefde lijkt te hebben voor muurschilderingen. Niemand lijkt nog bezig te zijn met het vertrek van Lisa, want voor je überhaupt “overbevissing” kon zeggen, was het alweer tijd voor de eerste opdracht.

De Groepsopdracht

In een cafeetje krijgen de kandidaten een kort filmpje te zien over de haai, die met uitsterven bedreigd wordt doordat zijn voedsel meer en meer uit de zeeën verdwijnt door overbevissing. De haai maakt jammerlijk genoeg ook deel uit van de voedselketen van de mens in de vorm van haaienvinnensoep. De haai worden vaak bruut behandeld: hun vin wordt afgesneden en half creperend worden de haaien weer terug het water in gegooid. De kandidaten zijn zichtbaar ontdaan van al deze informatie en zijn dan ook tot op het bot gemotiveerd om een muurschildering te gaan maken die de boodschap duidelijk moet maken.

Nicolien en Niels gaan op zoek naar verf. Dat lijkt heel eenvoudig, maar in Orgosolo deinst iedereen geschrokken terug bij het horen van “Engels” of “Inglese” en is het vinden van een winkel waar verf verkocht wordt, sowieso al niet makkelijk.

7Z7-1

Het lijkt wel alsof ze retards zijn!
Niels

Tegenover een scuola di bambini vinden ze met hulp van de enige Engeliaansssprekende in het dorp een winkeltje. “Haast” is een begrip dat niet voorkomt in het plaatselijke woordenboek en de twee dames in de winkel kijken beduusd toe hoe Nicolien en Niels in allerijl de schappen leeghalen en zo snel mogelijk willen betalen. Grazie, ciao, arrivederci, maar vooral ka-ching!

Patrick “Ik studeerde Grafisch Ontwerp en werd acteur” Martens, Daniel “Herman Brood” Boissevain en Bastiaan “Handjes laten wapperen wat is dat? van der Schaik zijn intussen bezig met het ontwerp en als Nicolien en Niels eindelijk terug zijn, kan het smijten met verf, besmeuren van de dure Nike’s van Daniël en het tekenen van boze Japanners die smachten naar haaienvinnensoep, beginnen.

7Z7-2

Het ziet er allemaal fabuleus uit en het lijkt erop alsof de opdracht niet meer kan misgaan. Maar dan ken je Floortje Dessing nog niet: die vertelt na afloop doodleuk dat de muurschildering drie boodschappen moet overbrengen en dat een willekeurige dorpsbewoner die moet kunnen achterhalen. Eén van die boodschappen was dat de haai uit zou kunnen sterven doordat er te veel op zijn voedsel gevist wordt. Vervolgens vist Floortje een oud mannetje ergens vandaan en moet die arme man, die heel onschuldig een krantje zat te lezen, vertellen wat hij ziet. Had hem de moeite bespaard: uit de muurschildering was met geen mogelijkheid af te lezen dat er overbevist wordt. Opdracht mislukt. 0 € voor de pot.

De Driestrijd

Het logboek wordt ingevuld en we ontdekken dat haaien nooit slapen, maar wel één van hun hersenhelften op stand-by kunnen zetten om toch tot rust te komen. Daniël, Niels en Patrick komen als winnaars uit de bus. Voor de regie is het een hele opluchting dat Bastiaan in ieder geval niet in aanmerking komt voor de driestrijd, want er moet afgedaald worden in het diepste gat van Europa, dat zo diep als vijf torens van Pisa (57m).

Aan Daniël, Niels en Patrick is de taak om samen de lengte van de toren van Pisa af te leggen. Als ze daarin slagen, verdienen ze alle drie een vrijstellingen. Als één van hen besluit meer dan 19 meter af te leggen, wint diegene die het verst gegaan is. Als meerderen de maximale afstand van 40 meter afleggen, mogen Nicolien en Bastiaan bepalen wie er wint.

Patrick heeft het gevoel dat hij het leven zal laten en is allang blij dat hij überhaupt de negentien meter haalt. Daniël en Bastiaan doen alsof het niets en dalen in één moeite af naar 40 meter diepte. Niels gaat er zelfs even bij liggen en zweeft wat in de rondte om optimaal van de ervaring te kunnen genieten. Deze waaghals blijkt dan ook in een klimhal gewerkt te hebben en baalt ervan dat het dit keer geen dak, maar een door de regie opgelegde limiet is die hem hindert nog verder te gaan.

7Z7-3

De Selectie

Nu zowel Daniël en Niels tot de 40 meter zijn afgedaald, hebben Nicolien en Bastiaan de strategische sleutel in handen om één van hen tot winnaar te kiezen. Dat strategische is natuurlijk maar betrekkelijk als je bedenkt dat Daniël en Niels sowieso voor elkaar gaan kiezen en wat dat betreft had het pas echt interessant geworden als ook Patrick voor de winst in aanmerking had kunnen komen. Niels biedt vrijwel direct aan één van hen te kiezen in de Selectie en zo geschiedde: Niels wordt tot winnaar verkozen en kiest Nicolien omdat hij alleen met “stoere” mensen door wil. Patrick bedankt Niels voor het compliment, Niels beseft dat hij zich niet zo handig heeft uitgelaten en het hele gedoe was nogal awkward. En Nicolien? Die mag het vuile werk opknappen om de niet kapot te krijgen drie-eenheid te herstellen en kiest Daniël.

Bastiaan laat zich nog even van zijn kritische kant zien door op te merken dat het weer hetzelfde trio is als vorige week, waarop Daniël iets roept over dat Bastiaan in het begin een andere keuze had moeten maken. Is Daniël vergeten dat Bastiaan niet bij het groepje hoorde dat hen een vrijstelling gaf na het verdienen van de derde vlag? Of bedoelde Daniël iets anders? We zullen het nooit weten, want Patrick en Bastiaan blijven over en hoewel het een close call is (maar niet too close), zijn de logboekresultaten van Bastiaan net iets slechter en verlaat deze dikzak goedzak het strijdtoneel.

Terwijl Bastiaan en Floortje het viertal nazwaait, wordt Patrick aan boord overspoeld met complimentjes van de niet kapot te krijgen drie-eenheid. Eerst iemand voor “niet stoer” wegzetten omdat hij niet tot de 40 meter is gegaan, maar wel voor het groepsbelang terwijl hij doodsangsten uitstond, is niet echt fair. Nicolien komt dan nog op de proppen met als ze dát geweten had, ze echt wel voor Patrick gekozen had in de Selectie. Ja, vast. Wat mij betreft mag Patrick de strijd om De Zeven Zeeën winnen. Het is en blijft tenslotte een regenboogboot.

7Z7-4

Bron:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s