Pròxima Estació

Pròxima Estació: María Cristina

MC3

Vlakbij Zona Universitària, waar metrolijn 3 begint, ligt metrostation María Cristina. Het ligt onder het plein waar de Avinguda Diagonal en de Gran Via de Carles III elkaar kruisen: het Plaça de la Reina María Cristina. De Spaanse geschiedenis kent echter twee koninginnen met de naam María Cristina, die toevalligerwijs beiden als regentes optraden toen hun man overleed en de troonopvolger nog niet meerderjarig was.

De eerste María Cristina was María Cristina de Dos Sicilias, de vrouw van Fernando VII. Hun dochter Isabel werd na zijn overlijden in 1833 de eerste Spaanse vrouwelijke monarch sinds Isabel I, iets wat nogal veel stof deed opwaaien in in conservatieve kringen en zelfs een oorlog deed uitbreken. De zoon van Isabel II, Alfonso XII, trouwde op zijn beurt ook met een María Cristina, die bekend staat als María Cristina de Habsburgo of María Cristina de Austria.

María Cristina de Dos Sicilias

María Cristina de Dos Sicilias was een weinig geliefde koningin en het is niet waarschijnlijk dat het plein naar haar vernoemd is. Ze trouwde in 1829 met haar oom Fernando VII, de broer van haar moeder. Feitelijk gezien werd haar opa, koning Carlos IV, bij het inwerkingtreden van het huwelijk ook haar schoonvader. Toch waren dit soort praktijken allerminst een opvallendheid in het Spaanse koningshuis. Zo trouwde hun dochter Isabel met Francisco de Asis, wiens vader haar oom van vaderskant en wiens moeder haar tante van moederskant was.

María Cristina de Dos Sicilias en Fernando VII
María Cristina de Dos Sicilias en Fernando VII

In hetzelfde jaar dat haar man Fernando VII was overleden, trad María Cristina de Dos Sicilias opnieuw in het huwelijk. Ze stond bekend als een buitengewoon bemoeizuchtig persoon. Ook had ze tijdens haar regeerperiode, zowel voor als na het overlijden van Fernando VII, vele belangen in het bedrijfsleven. Destijds zei men wel eens dat “er geen industrieel project was waarin de Koningin geen belang had.”

Ook nadat Isabel tot koningin was gekroond, bemoeide ze zich nog vaak met de politiek van haar dochter. Zo probeerde ze onder andere haar zoon in het zadel te helpen om als Prins de scepter te kunnen zwaaien in een nieuw te vormen monarchie die zou gaan bestaan uit Perú, Bolivia en Ecuador. Uiteindelijk slaagde ze niet in deze opzet en werd ze in 1854 verbannen uit Spanje. Ondanks dat ze geen goede relatie had met haar dochter, noch haar kleinzoon, was ze desalniettemin wel aanwezig bij de kroning van haar kleinzoon tot koning Alfonso XII.

María Cristina de Habsburgo

In 1885 stierf Alfonso XII en liet hij zijn zwangere vrouw, María Cristina de Habsburgo, achter. Zodoende werd Alfonso XIII bij zijn geboorte al tot koning benoemd en tot hij meerderjarig was, nam María Cristina als regentes alle verantwoordelijkheden van haar zoon waar. María Cristina de Habsburgo was in tegenstelling tot die andere María Cristina naar verluidt een representatieve en bescheiden koningin in een roerige periode waarin de situatie in Spaans-Marokko verslechterde, het Catalanisme in opkomst was en Spanje haar laatste koloniën verloor. Als regentes richtte ze zich vooral op haar taak de kroon aan haar zoon door te geven, wat uiteindelijk gebeurde in 1902.

MC2
María Cristina de Habsburgo en Alfonso XII | Alfonso XIII

Bijzonder aan María Cristina de Habsburgo is dat ze als kleindochter van de Oostenrijkse keizer Leopold II en zijn echtgenote María Luisa, dochter van koning Carlos III, zowel afstamt van de Habsburgers als van de Bourbons. De Habsburgers regeerden tot aan de dood van Carlos II over Spanje, die door de incestueuze huwelijkspolitiek van de Habsburgers geestelijk gehandicapt, misvormd en bovendien onvruchtbaar was. Toen hij kinderloos stierf ontstond er een opvolgingscrisis die uitmondde in de Spaanse Successieoorlog, waarin verschillende partijen aanspraak maakten op de Spaanse troon. Uiteindelijk werden de Bourbons middels Felipe V als nieuwe dynastie op de Spaanse troon geïnstalleerd.

Gelukkig was Alfonso XII zo wijs om niet te trouwen met een volle neef of nicht en heeft hij daarmee wellicht een nieuwe Successieoorlog voorkomen, maar desalniettemin waren hij en María Cristina de Habsburgo evengoed beiden achterkleinkinderen van Carlos III. Tel daarbij op daar María Cristina’s ouders allebei kleinkinderen waren van Carlos III en dat de ouders én grootouders van Alfonso XII neef en nicht waren en het mag een wonder heten dat hun zoon het lot van Carlos II bespaard bleef.

Avinguda de la Reina María Cristina

Het is waarschijnlijk dat het Plaça de la Reina María Cristina naar deze María Cristina vernoemd is. Een toevalligheid, of misschien juist niet, is dat de Gran Vía de Carles III, vernoemd naar haar opa, dit plein kruist. In Barcelona is naast een Plaça de la Reina María Cristina ook nog een Avinguda de María Cristina te vinden. Deze brede laan die het Plaça d’Espanya met het paleis op de Montjuic verbindt, werd in hetzelfde jaar aangelegd als dat María Cristina de Habsburgo overleed en is dan ook een eerbetoon aan haar als koningin.

Wil je meer lezen over het koningshuis van Spanje? Lees dan ook Me Gusta de Koning? van afgelopen maandag.

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s