De Zeven Zeeën

7Zeeën | Atoomkloktieten en Lullen in Drie Talen

Gaat het deze aflevering dan alweer over bijvangst? Jazeker! Maar voor dat onderwerp opnieuw aangesneden wordt, moeten de kandidaten eerst nog een groepsopdracht doen. Het nut van die groepsopdrachten wordt aan de ontbijttafel nog eens betwist: wat is immers het nut van het verdienen van een vlag, als die vrijstelling toch niet meer ingezet gaat worden? Maar als na het ontbijt blijkt dat Nicolien, Daniël en Bastiaan van het schip verdwenen zijn en het aan Niels, Patrick en Lisa is om hen weer te vinden, is er bij alle kandidaten toch weer een zeker fanatisme te bespeuren.

De groepsopdracht

Nicolien, Daniël en Bastiaan zijn gedropt in een gymzaal van een Amerikaanse school en staan met een tablet in verbinding met hun medekandidaten. In de school gaan zij op zoek naar allerlei aanwijzingen, zodat de anderen kunnen achterhalen waar de school is. Al snel wordt duidelijk dat Lisa, Patrick en Niels koers moeten zetten naar La Maddalena, waar een krakkemikkige jeep voor hen klaarstaat. Lisa kiest papier, Niels kiest steen en Patrick kiest eieren voor z’n geld en dus mag Lisa de jeep besturen.

Terwijl Lisa instapt, vraagt Patrick nog terloops hoe lang ze haar rijbewijs heeft. “Een half jaar!” roept Lisa, alsof het niets is. Vanaf dat moment melden de eerste zweetdruppels zich op de rug en het voorhoofd van Patrick en zetten de hersenen van controlfreak Niels het noodprotocol in werking. Met horten en stoten start de auto en terwijl de koppeling voortdurend kraakt en de motor sputtert, bereikt het drietal het dichtstbijzijnde dorp.

7Z koppeling

In de haven vinden ze iemand die ze met een mengelmoes van Engels, Italiaans en zelfs Nederlands (wat moet die Italiaan wel niet gedacht hebben!?) te weten overtuigen hen naar de school te leiden. Floortje wacht hen daar op en neemt Lisa mee naar de gymzaal, waar Daniël op haar wacht. Het is de bedoeling dat de twee overeenstemming bereiken over of zij de Driestrijd sowieso gaan doen, of het logboek invullen. Echter zijn daar wel een paar voorwaarden aan verbonden:

  • Als één het logboek invult en de ander de Driestrijd, dan gebeurt dat.
  • Als beiden het logboek invullen, dan gebeurt dat.
  • Als beiden de Driestrijd invullen, dan beginnen beide kandidaten met drie strafpunten aan het logboek.

Daniël houdt er nogal een egoïstisch gedachtegoed op na en vindt dat omdat hij ouder en beter is (en waarschijnlijk ook omdat hij een man is), dat hij het meeste recht heeft op de Driestrijd. Hij vindt bij voorbaat al dat Lisa niet voor de Driestrijd mag gaan, maar juist doordat “ouwe lul” Daniël zich zo resoluut en dominant opstelt, gooit “pubermeisje” Lisa haar kont tegen de krib. Allebei weten ze dat zij de logboeken van de afgelopen afleveringen niet al te best hebben ingevuld en dat ze “fucked” zijn als ze drie strafpunten krijgen. Toch schrijven ze allebei “Driestrijd” op hun kaartje en daarmee laten ze zien dat het hen aan tactisch inzicht, maar vooral aan vertrouwen ontbreekt. Als ze elkaar vertrouwd hadden, hadden ze beiden voor het logboek moeten gaan.

7Z driestrijd

Van vertrouwen is wel sprake tussen Patrick en Bastiaan en Niels en Nicolien. Bastiaan gunt Patrick de Driestrijd en Niels gunt de Driestrijd aan Nicolien, in de hoop dat hij door het goed invullen van het logboek de derde plaats in de Driestrijd kan bemachtigen. Die hoop blijkt niet tevergeefs en het is inderdaad Niels die als derde kandidaat aan de Driestrijd deelneemt.

De Driestrijd

Floortje had aan het begin van de aflevering al aangekondigd dat “snel zijn ook niet alles is”. In de Driestrijd draait het om het goed kunnen inschatten van de tijd die je nodig hebt gehad om het parcours te kunnen afleggen. Het parcours bestaat uit zwemmen naar de boei, bij de boei een steen opduiken met de naam van een medekandidaat die je mag helpen bij het gokken van de tijd en aanwijzingen mag geven bij het doolhof op het strand. Dat doolhof staat voor visnetten en vraagt daarmee aandacht voor de vele vissen die nog altijd verstrikt raken in drijf- of spooknetten in de zeeën en oceanen.

Patrick pakt het slim aan en slaat het opduiken van de steen met een naam van een medekandidaat over en zwemt direct naar het doolhof op het strand. Hij komt als eerste aan en verdient daarmee drie pogingen zijn tijd te gokken. Je tijd bijhouden in een doolhof is geen makkelijke opgave en hij zit na drie pogingen twintig seconden naast zijn daadwerkelijke tijd. Niels arriveert als tweede en deed er vier minuten over. Zijn eerste gok was 3:40, maar omdat Daniël dacht dat het er vijf waren, besluit Niels na twee keer raden niet voor vier, maar voor vier en een halve minuut te gaan.

Als laatste arriveert Nicolien met een eindtijd van 5:13. Lisa denkt dat het tussen de 5:30 en 5:40 schommelt, maar je hoeft een Olympisch snowboardster die op de slalom vecht om secondes, niet wijs te maken hoe lang ze ergens over gedaan heeft. Ze gokt op 5:05 en wint daarmee, ondanks dat ze als laatste arriveerde, de Driestrijd. Hoe doet ze dat toch?! Niels weet het antwoord.

7Z atoomklok

De selectie

Bastiaan had gehoopt dat Patrick de Driestrijd zou winnen en daarmee de drie-eenheid van Daniël, Nicolien en Niels had kunnen doorbreken. Nu dat niet gebeurd is, voorspeelt Bastiaan alvast hoe er gekozen zal worden:

Nicolien kiest Niels. Niels kiest jou, da’s wel duidelijk. Het is echt een heel spannend programma dit namelijk. En ik sta weer bij de laatste twee en degene die naast mij staat gaat eruit. Precies hetzelfde als vorige week.

Toch gaat het anders. Nicolien kiest Daniël, die kiest voor Niels. Niels kiest verrassend genoeg voor Bastiaan en laat daarmee de uitslagen van de logboeken bepalen of Lisa of Patrick naar huis gaat. Lisa weet dat ze met haar drie strafpunten sowieso de sjaak is en zoals ze eerder in de aflevering al voorspelde, is zij dan ook diegene die huiswaarts keert. In de volgende aflevering kan de zesde vlag verdiend worden en hoeft er wellicht niemand naar huis. Of is dat vooruitzicht te rooskleurig?

Bron:

Advertenties

2 gedachten over “7Zeeën | Atoomkloktieten en Lullen in Drie Talen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s