So Yesterday: Wat is er geworden van?

So Yesterday | Wat is er geworden van… Natalie Imbruglia?

natalie2 Deze Australische met Italiaanse en Britse roots komt uit dezelfde vijver als niemand minder dan Kylie Minogue: de Australische soapserie Neighbours. Natalie Imbruglia verkreeg in 1997 wereldwijde bekendheid als zangeres met de monsterhit Torn en tekende een platencontract voor maar liefst vier cd’s.

Tegen de verwachting in bleven grote muzikale successen vervolgens uit en kwamen singles van haar andere albums vaak niet verder dan de tipparades. Ook op het witte doek hebben we Natalie al een tijdje niet meer gezien en dus kunnen we niet anders dan de vraag stellen wat ze tegenwoordig doet. Timmert Natalie Imbruglia nog steeds aan de weg als zangeres, actrice of allebei? Of misschien allebei niet?

Wat veel mensen niet weten, waaronder ikzelf, is dat Torn eigenlijk een cover is. Het origineel werd gezongen door de rockband Ednaswap. Hoewel Natalie degene is die het nummer tot een wereldwijd succes maakte, is zij niet de enige die het nummer gecoverd heeft: de Deense Lis Sørensen en Noorse Trine Rein gingen haar voor met respectievelijk een Deenstalige en een Engelstalige versie.

Na Torn werd Natalies eerste album Left of the middle een groot succes en stond op 5 weken na een jaar lang in de Nederlandse Album Top 100, waarvan één week zelfs op nummer 1. Desondanks wist van dat album alleen Big Mistake een positie te bemachtigen in de Nederlandse Top 40 en strandden alle andere singles in de Tipparade.

In 2001 kwam haar tweede album uit, maar alleen Wrong Impression werd van de in totaal drie uitgebrachte singles, uitgebracht in de Verenigde Staten. In Nederland hoorden we pas weer van Natalie in 2003, hetzij als actrice in de film Johnny English, een film met een knipoog naar de Bondfilms waarin Rowan Atkinson de rol van geheim agent Johnny English speelt met Natalie in de rol van Bondgirl Loran Campbell als aan zijn zijde. Het was de eerste acteerklus die ze deed sinds haar succes met Torn en ondanks dat ze de rol voortreffelijk speelt, besluit de Australische toch verder te werken aan haar carrière als zangeres.

Van haar derde album was Shiver een succes in het VK met een achtste positie in de hitparade. Ook in Vlaanderen stond het nummer 5 weken in de hitlijsten, hetzij met de dertigste positie als hoogste notering, maar in Nederland was Shiver het laatste nummer van Natalie dat überhaupt de Tipparade nog haalde. Haar vierde album volgde op een Best Of en leek veelbelovend met onder andere nummers die geschreven waren door Chris Martin van Coldplay, maar uiteindelijk kwam alleen Want (ook geschreven door o.a. Chris Martin) uit als single in 2009 en werd de release van een tweede plaat en zelfs de release van het hele album gecanceld in het VK.

Sindsdien heeft Natalie zich vooral gefocust op acteerwerk. In 2009 speelde ze in de dramafilm Closed for Winter, dat in Australië zeer goed ontvangen werd maar helaas ook alleen in Australië werd uitgebracht. Verder speelde ze bijrollen in de korte film U B Da Judge (2012) en de Amerikaanse film Underdogs (2013). Vorig jaar was te zien in Among Ravens, maar deze film kan niet als een succes worden beschouwd door het ontbreken van essentiële kenmerken van “succes”, zoals het bestaan van een Wikipedia-pagina en een uitgebreide samenvatting op IMDB. Datzelfde geldt overigens voor de indie-comedy Little Loopers, maar die film werd slechts ruim een maand geleden uitgebracht en zou eventueel nog een succes kunnen worden. Maar waarschijnlijk niet.

Alsmaar uitblijvend internationaal succes heeft Natalie vermoedelijk doen besluiten terug te gaan naar de kern van haar succes: een cover. Aankomende zomer komt haar vijfde album Male uit, dat zal bestaan uit alleen maar covers van mannelijke artiesten (vergelijkbaar met Anastacia’s It’s a Man’s World). De eerste single van dit album is reeds uitgebracht en is een cover van Daft Punk: Instant Crush. 

(Side note: Marijke Helwegen?)

Het klinkt veelbelovend, maar in de carrière van Natalie Imbruglia is inmiddels wel gebleken dat een goed nummer of een goede stem, ook bij covers, zeker geen garantie zijn voor succes. Bij Natalie Imbruglia zal dan ook altijd de vraag blijven: zullen we eerder van haar gaan horen als zangeres, of toch als actrice? Het (witte) doek lijkt in geen geval gevallen voor deze Australische schone! (Gelukkig maar!)

Welke versie van Torn vind jij het best? Laat het weten in de reacties!

Bronnen:

Advertenties

Een gedachte over “So Yesterday | Wat is er geworden van… Natalie Imbruglia?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s