GoeieTAG

GoeieTAG | Tweede (derde, vierde…) thuizen

Een bloggende vriendin postte gisteren een blog post over plekken die voor haar als een tweede thuis voelden. Hoewel die blog post oorspronkelijk niet als een tag bedoeld was, leek het me wel leuk er alsnog een tag van te maken. Bij dezen dus een tag over de plekken die voor mij voelen als een tweede thuis.

Capelle aan den IJssel

Capelle is mijn eerste thuis. Ik ben er geboren, ik ben er opgegroeid en ik woon er nog steeds. Ik ging er naar de basisschool en de middelbare school. De meesten van mijn vrienden wonen in Capelle of hebben er gewoond. Kortom: heel veel van wat me lief is, bevindt zich in Capelle. Het stadje op zich heeft niet zo heel veel te bieden, maar gelukkig ligt het in de schaduw van Rotterdam.

Rotterdam

Ik woon op een steenworp afstand van een metrostation vanaf waar ik met de metro binnen tien minuten in het centrum van Rotterdam ben. Officieel woon ik er niet, maar toch voelt Rotterdam als de stad waar ik woon. Ik kom er graag, ik verken graag plekken waar ik nog niet eerder geweest ben. De tram is mijn favoriete vervoersmiddel: het is bijna net zo snel als de metro of in ieder geval niet zo traag als de bus, maar je ziet wel veel van de stad.

Ik hou van Rotterdammers, met hun hart op de tong en de stroop-je-mouwen-op-mentaliteit (geen woorden maar daden!). Bij vlagen bespeur je bij mij een Rotterdamse -t bij de ik-vorm en hoewel ik er m’n best voor doe, lukt het me niet altijd m’n Rotterdamse tongval te verdoezelen. Onder vrienden lal ik er lustig op los in het Rotterdams, maar in Utrecht bijvoorbeeld probeer ik mijn Rotterdamse tongval zo veel mogelijk te bedwingen.

TAG1
Rotterdam | Utrecht

Utrecht

Vier jaar lang heb ik Spaanse Taal en Cultuur en Vertalen gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en ondanks dat ik nooit op kamers ben gegaan, voelt het toch alsof ik er gewoond heb als ik terug ben in deze stad. Ik kwam er in bepaalde perioden dagelijks. Toen het busstation afgebroken werd, moest ik met weemoed terugdenken aan  de vroege ochtenden waarop ik naar bus 4 rende als ik weer eens naar dat vreselijke University College moest. Of één van de vele bussen naar Janskerkhof omdat ik toch net te laat was om nog lopend naar de universiteit te gaan.

Barcelona

Barcelona was de allereerste plaats waar ik voet op Spaanse bodem zette. Destijds kende ik de Sagrada Familia alleen nog maar als monument in SimCity 3000 en mijn ouders hadden er ook nog nooit van gehoord. We waren op vakantie in Argeles sur Mer aan de voet van de Pyreneeën en het leek ons leuk om eens naar Barcelona te gaan. Mijn tweede keer in Barcelona was tijdens een studiereis in de vijfde klas, die bestond uit vier dagen Barcelona en een week bij een gastgezin in La Seu d’Urgell. Van eind januari tot en met begin april heb ik in de regio Barcelona gewoond en daar heb ik het ontzettend naar m’n zin gehad.

TAG2
Barcelona | La Seu d’Urgell

La Seu d’Urgell / Bellver de  Cerdanya

Gedurende die uitwisselingsweek was ik te gast bij mijn uitwisselingsleerling Mercè, haar ouders en haar oma. Hoewel de uitwisselingsschool in La Seu d’Urgell stond, woonden zij in Bellver de Cerdanya, op zo’n 30 minuten afstand van La Seu. Dat is inmiddels alweer zes jaar geleden, maar toen ik een paar weken geleden nog eens op bezoek kwam voelde het nog steeds zo vertrouwd als toen. Ik werd met alle mogelijke gastvrijheid ontvangen, mocht mee-eten en daar ook blijven slapen. Toen ik in La Seu rondliep, voelde op de één of andere manier nog altijd als een tweede thuis. Het is en blijft de plek waar ik me besefte dat ik verliefd was op de Spaanse taal en cultuur en dat ik daar heel graag m’n beroep van zou maken. Inmiddels ben ik docent Spaans, maar het grappige is dat Mercè inmiddels docent Engels. Die bewuste uitwisseling heeft ons zo veel meer gebracht dan we destijds beseften.

Bekijk hier de vlog waarin ik naar Bellver en La Seu ga!

Almedina

Afgelopen zomer deed ik mee aan een soort pilot voor een nieuw te openen taalschool in een dorpje in La Mancha: Almedina. Daar woonden nog geen 500 mensen en er was praktisch niets te beleven, maar ik heb er gedurende de week dat we daar waren de tijd van mijn leven gehad. We werden daar met open armen ontvangen en er was geen dorpeling die niet op de hoogte was van “de komst van de Nederlanders”. We hebben daar allerlei activiteiten ondernomen, zoals het plukken van druiven en een speurtocht door het dorp. De kers op de taart was het jaarlijkse dorpsfeest ter ere van de Maagd Rosario, waarvoor vele oud-Almedinezen weer terugkwamen naar het dorp om oude vrienden en bekenden en familieleden te zien.

Ik weet zeker dat ik dit jaar nog eens terugga naar Almedina. En mocht ik ooit in een depressie schieten, lijkt Almedina me een uitstekende plek om los te komen uit de dagelijkse sleur van het stadse en gehaaste leven in Nederland. Almedina is de meest zuidelijke plek in Spanje waar ik ooit geweest ben, maar dat zal snel veranderen.

TAG3
Sevilla | Almedina

Sevilla?

In september verhuis ik naar Sevilla om daar de master “Onderwijs van het Spaans als vreemde taal en van andere moderne talen” te gaan doen. Ik ben nog nooit in Sevilla geweest en ik ben dan ook heel benieuwd hoe ik het daar ga hebben. Zou Sevilla net zo goed als een tweede thuis gaan voelen als Barcelona? Laten we het hopen: ik zal er hoe dan ook acht maanden moeten verblijven! Gelukkig heeft iedereen die ik ken en er al eens geweest is, me ervan verzekerd dat het een fantastische stad en dat het geen twijfel lijdt dat ik een fantastische tijd tegemoet ga.

Welke plaatsen voelen voor jou als een tweede thuis? Laat het weten in een reactie!

Bronnen afbeeldingen:

Advertenties

Een gedachte over “GoeieTAG | Tweede (derde, vierde…) thuizen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s