GoeieTAG

GoeieTAG | Musicals

luxor

Eigenlijk had ik er nooit zo bij stilgestaan hoeveel musicals ik in de afgelopen tien jaar gezien heb. De eerste vraag verraste mij dan ook nogal en terwijl ik de rest van de vragen aan het beantwoorden was, schoten me steeds meer musicals te binnen die ik in eerste instantie vergeten was.

Welke musicals heb je gezien?

 • Aida in Concert (DeLaMar Theater, Amsterdam)
 • Crazy for You (Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam)
 • El Rey León (Teatro Lope de Vega, Madrid)
 • Jesus Christ Superstar (Beatrix Theater, Utrecht)
 • Les Misérables (Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam)
 • Mamma Mia! (World Forum Theater, Den Haag)
 • Miss Saigon (Beatrix Theater, Utrecht)
 • Moeder, ik wil bij de Revue (Beatrix Theater, Utrecht)
 • Next to Normal (Oude Luxor Theater, Rotterdam)
 • Tarzan (Circustheater, Scheveningen)
 • The Wiz (Beatrix Theater, Utrecht)
 • We Will Rock You (Beatrix Theater, Utrecht)
 • Wicked (Circustheater, Scheveningen)
 • Zorro (Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam)

Wat was de eerste musical die je zag?

In feite de musical in groep 8 (De Kauwgomgangsters), maar die tellen we maar niet mee. Onze buurvrouw nodigde ons uit om naar Crazy for You te gaan. Volgens mij had zij destijds kaartjes gewonnen of kaartjes over waardoor mijn moeder en ik mee konden. We waren erg onder de indruk van het spektakel, van de draaiende decors en van de zang, muziek en dans. Dat moet ergens in 2004 of 2005 geweest zijn, want in dat seizoen was deze musical met onder andere Joke de Kruijf en Chantal Janzen, te zien. Sindsdien zijn mijn moeder en ik aangestoken door het musicalvirus.

Welke musical heb je als laatste gezien?

Dat was Moeder, ik wil bij de Revue. Dat was nog in de try-outfase en voor de eerste keer voor een volle zaal in het Beatrix Theater, maar dus zeker alweer een half jaar geleden. Ik heb ontzettend genoten van deze musical, het spektakel en de geweldige acteer- en zangkwaliteiten van Simone Kleinsma en Jon van Eerd. Ook de combinatie van het geprojecteerde decor en het fysieke theater als theater, vond ik erg geslaagd. Sindsdien herinner ik mijn ouders er geregeld aan dat ze de musical echt moeten gaan zien voordat het te laat is. Als de kans zich voordoet, ga ik er graag nog een keer heen!

Wie is je favoriete musicalacteur?

Moeilijk! Ik vind René van Kooten erg goed in alle rollen die hij gespeeld heeft. De eerste musical waarin ik hem zag was Les Misérables en daarvan was ik zeer onder de indruk. Andere musicals waarin ik René gezien heb zijn Next to Normal en Zorro, en ook in die musicals vond ik hem buitengewoon goed. Ik had hem ook graag gehoord in de concertversie van Jesus Christ Superstar, maar daar heb ik helaas niet naar toe kunnen gaan omdat de kaarten ongelooflijk snel uitverkocht waren. In The Passion van 2013 maakte hij zijn rol als Jezus zeker waar!

Wie is je favoriete musicalactrice?

Natuurlijk is dat Simone Kleinsma, maar “grappig” genoeg heb ik haar alleen gezien in Next to Normal en Moeder, ik wil bij de Revue. Dat waren nogal verschillende rollen, maar ze deed ze allebei ongelooflijk goed. Mamma Mia heb ik gezien toen Lone van Roosendaal de rol van Donna inmiddels had overgenomen. De musicalactrice die de grootste indruk op mij heeft gemaakt is zonder twijfel Willemijn Verkaik in Wicked, maar haar kan ik bijna geen “favoriet” noemen omdat ze helaas nauwelijks te zien is in Nederlandse producties. Recentelijk zong ze in de musicalanimatiefilm Frozen, dat vermoedelijk ook nog als musical de theaters in gaat.

Welke acteur/actrice hoef je niet per se te zien?

Jamai Loman is een succesvol voorbeeld van een popzanger die de musicalwereld in ging. Jim Bakkum daarentegen vind ik een stuk minder geslaagd. In dezelfde categorie zou ik ook Ferry Doedens willen plaatsen, die ik in Wicked heb gezien en gehoord. Ik vind het bovendien nogal sneu dat talenten die van de musicalacademie komen, zouden moeten wijken voor acteurs of actrices met minder talent maar met grotere namen omdat ze al ergens anders van bekend zijn.

Welke musical heeft je het meest verrast?

Natuurlijk Crazy for You, omdat dat de eerste musical was en ik op 12-jarige leeftijd geen idee had van wat nu precies een musical was. Een andere aangename verrassing was Next to Normal, de enige kleine musical (maar met grote namen) die ik gezien heb en waar we bovendien last-minute naar toe gingen voor de helft van de prijs. Deze musical gaat over een gezin waarin de moeder van een gezin (gespeeld door Simone Kleinsma) aan bipolaire stoornis lijdt, waardoor ze telkens haar zestien jaar geleden overleden zoon bij zich waant. Een indrukwekkend verhaal dat niet in woorden, maar slechts in muziek en zang te vatten is.

Welke musical vond je tegenvallen?

Geen. Omdat het toch best wel prijzig is, kies ik altijd zorgvuldig uit naar welke musical ik ga. De musical die ik het minst leuk vond, was Tarzan. Dat komt vooral doordat de muziek van Phil Collins mij niet zo kan bekoren, al vond ik de arrangementen van de musical en de Nederlandse teksten wel een stuk aangenamer.

Heb je een musical meerdere keren gezien?

Het blijft een dure liefhebberij en de enige musical waar ik twee keer heen ben gegaan is We Will Rock You. Destijds was een studiegenootje helemaal idolaat van die musical en zij is er volgens mij wel tien keer heen geweest. Met een paar andere studiegenootjes gingen we een keer met haar mee en omdat ik vond dat mijn moeder deze musical toch zeker niet mocht missen, ben ik later ook nog een keer met haar gegaan toen er een leuke aanbieding voorbij kwam.

Wat is je favoriete musicalnummer en cd?

Er zijn heel veel nummers die ik maar al te graag luister op YouTube, maar er zijn maar drie musicals waar ik een CD van heb: Doe Maar, Les Misérables en de Spaanstalige versie van De Leeuwenkoning. Van Doe Maar heb ik ooit de DVD gekocht omdat ik die musical nooit gezien had maar er wel erg benieuwd naar was. De CD van Les Misérables vind ik prachtig maar daarvoor moet je wel echt in de stemming zijn, terwijl ik bijna altijd wel in ben om naar de CD van El Rey León te luisteren.

Ik ging destijds alleen naar het Teatro Lope de Vega in Madrid en ik vond het helemaal geweldig, al kon ik het ondanks de twee jaar die ik al van de opleiding Spaanse Taal en Cultuur achter de rug had, niet altijd even goed volgen en moest ik soms constateren dat iets kennelijk grappig was. Na afloop was ik zo onder de indruk dat ik bij een standje de CD kocht (en trouwens ook nog een heel vette sleutelhanger!). Mijn favoriete nummers van die CD zijn “Nuestro Hogar” en “Él vive en ti”.

Van welke musical baal je dat je hem niet hebt gezien?

Eigenlijk zijn er geen musicals waarvan ik baal dat ik ze niet gezien heb, omdat ik of te jong was om er destijds naar toe te gaan of omdat er later nog eens een kans aandeed om de musical alsnog te zien. Zo had ik graag Mamma Mia gezien toen Simone Kleinsma nog de rol van Donna vertolkte en ook had ik graag de Nederlandse versie van The Lion King willen zien, maar de versie van Mamma Mia met Lone van Roosendaal en de Spaanse El Rey León hebben dat leed meer dan verzacht!

Naar welke musical kijk je uit?

Ik zou heel graag zien dat Aida en Het Spook van de Opera weer terug naar Nederland komen, omdat ik toen deze musicals in Nederland te zien waren nog vrij jong was. De musical Aida werd op mijn middelbare school gespeeld toen ik in de zesde zat en sindsdien ben ik helemaal weg van deze musical en ben ik een paar jaar geleden ook naar de concertversie van de musical geweest. In Pathé Schouwburgplein heb ik een een livestream gezien van The 25th Anniversary of The Phantom of the Opera, waarvan ik ook de DVD in huis heb en waarvan ik echt niet kan wachten om die te gaan zien.

Wat zijn je vijf favoriete musicals?

Dat zijn stuk voor stuk allemaal klassiekers en ik zou ook geen rangorde kunnen aanbrengen.

 • El Rey León
 • Jesus Christ Superstar
 • Les Misérables
 • Mamma Mia!
 • Wicked

En dat zijn dan eigenlijk alleen de musicals die ik gezien heb, want eigenlijk horen The Phantom en Aida toch ook zeker in dat rijtje thuis!

Wat is je mooiste musicalmoment aller tijde?

Wat een zoetsappige vraag. Toen we van het balkon verplaatst werden naar één van de voorste rijen bij Mamma Mia? Geen idee.

Wat was de eerste musical die jij zag? Laat het weten in een reactie!

Lees ook de musicaltag van Fotografille.

Advertenties

2 gedachten over “GoeieTAG | Musicals”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s