So Yesterday: Wat is er geworden van?

So Yesterday | Wat is er geworden van… de Red Hot Chili Peppers?

Weet jij wie er op 1 stond in de Nederlandse Top 40 op de dag dat je geboren werd? Ik wist het niet, maar ter gelegenheid van mijn drieëntwintigste verjaardag vorige week woensdag, zocht ik het op: de Red Hot Chili Peppers met Under The Bridge. De Peppers zijn niet weg te denken uit de muzikale wereldgeschiedenis en Under The Bridge mag zeker tot één van hun eerste en bovendien grootste successen gerekend worden. In Nederland stond Under The Bridge tien weken in de top 40, waarvan 3 op de eerste positie.TWaar staat de band nu, drieëntwintig jaar later, en gaan we ooit nog iets van ze horen?

RHCP1
De Red Hot Chili Peppers in hun beginperiode. Klik voor meer foto’s.

Zo’n tien jaar voor hun internationale doorbraak, werd de band Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters opgericht door zanger Anthony Kiedis, bassist Michael Balzary (Flea), drummer Hillel Slovak en gitarist Jack Iron. Hoewel de band aanvankelijk, aan het begin van de jaren tachtig, geen lang leven beschoren leek, brak de band in het jaar 1989 door in de VS met het album Mother’s Milk. Hun grote doorbraak was het nummer Under the Bridge van het album Blood sex sugar magik en de rest is eigenlijk geschiedenis.

Door het overlijden van Hillel Slovak (overtollig gebruik van drugs) en het daaropvolgende vertrek van Jack Iron, die niets meer met drugs te maken wilde hebben, bestond de band destijds uit Anthony Kiedis, Flea en nieuwelingen Chad Smith en John Frusciante. Op Frusciante na, kent de band dezelfde samenstelling. De Red Hot Chili Peppers zijn nog immers altijd alive, hetzij alleen niet meer zo kicking.

Door de jaren heen heeft de band en nogal wisselende samenstelling gekend, iets wat in het noodloot in gang werd gezet door het overlijden van Slovak. Neem nu als voorbeeld zijn vervanger, gitarist John Frusciante. In september 1988 kwam hij de band, maar in mei 1992, praktisch na het wereldwijde succes van Under The Bridge, stapte hij er alweer uit vanwege heftig drugsgebruik. Zijn ontslag nam hij notabene terwijl de band op tour was in Japan en waardoor de rest van de tour gecanceld werd.

De succesperioden die de Red Hot Chili Peppers gekend heeft, zijn dezelfde perioden als waarin John Frusciante deel uitmaakte van de groep. Tegen het einde van de jaren 90 was de populariteit van de Peppers flink tanende en de plaat die ze met Navarro hadden gemaakt, werd geen succes. Flea wilde alleen nog verder met de Peppers als ze erin zouden slagen John af te laten kicken, zodat hij zich weer bij de band kon voegen. Na het ontslag van Dave Navarro in april 1998 voegt John zich weer bij de Peppers en opnieuw heeft de band succes met nummers als Californication en Snow (Hey oh), maar in juni 2009 besluit Frusciante de band toch weer te verlaten. Josh Klinghoffer wordt zijn vervanger.

RHCP2
De Red Hot Chili Peppers nu, met een paar jaartjes meer. Klik voor meer foto’s.

In de huidige samenstelling is de band, net zoals in de jaren 1992 tot en met 1998, weinig succesvol. Hun laatste album is I’m With You en dateert van 2011, waarvan alleen de leadsingle Adventures of Rain Dance Maggie de Nederlandse Top 40 bereikte met als hoogste notering de 23e positie. De tweede single, Monarchy of Roses, kwam niet verder dan de tipparade. Het kan niet anders dat ook de leeftijd van deze heren een rol gaat spelen, zo ook wel blijkt uit onderstaande clip. De drie oude rotten zijn de vijftig al gepasseerd en Josh Klinghoffer is met zijn vijfendertig jaar als Benjamin van de groep. En dan hebben we het nog niet eens over het overtollig gebruik van drugs in het verleden. En over dat blauwe haar, een “trend” die we al eerder zagen bij Hilary Duff.

The Adventures of Rain Dance Maggie getuigt van weinig passie en is ook weinig onderscheidend meer. Dit blogartikel van The Telegraph stelt de scherpe vraag of de wereld überhaupt nog wel zit te wachten op gitaarbandjes. Het ziet er ook niet naar uit dat John Frusciante zich ooit weer bij de band zal voegen en dus kunnen we met een enige slag om de arm zeggen dat het vuur van de Peppers inmiddels een waakvlammetje is geworden.

De waakvlam brandt echter nog steeds en naar alle er zijn aan waarschijnlijkheid grenzende geruchten dat er dit jaar een nieuw album wordt uitgebracht. Zullen de Peppers zich, net als eind jaren 90 met Californication, opnieuw uitvinden? Wellicht dat hun nieuwe producer de leegte die Frusciante achterliet, op de juiste manier weet op te vullen. Het is dan ook niet zo zeer de vraag wát er geworden is van de Red Hot Chili Peppers, maar wat er van hen móet worden.

Leuk artikel? Like en deel!

Bekijk hier de volledige Top 40 van 15 april 1992. Wie stond er op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 toen jij geboren werd? Laat het weten in de reacties! 

Bronnen:

Advertenties

2 gedachten over “So Yesterday | Wat is er geworden van… de Red Hot Chili Peppers?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s