Me gusta

Me gusta feest vieren op andere dagen

roos

Er zijn een paar dagen in het jaar die je niet mag vergeten, zoals je trouwdag of de verjaardagen van je ouders of je kinderen. Voor de meeste mensen geldt ook dat dagen als Valentijnsdag, Moederdag en Vaderdag niet onopgemerkt voorbij mogen gaan. Mocht je ooit een Catalaanse vriend of vriendin krijgen, of met een Catalaan of Catalaanse vriend in het huwelijksbootje stappen, vergeet dan niet dat de Dag van de Liefde niet op 14 februari valt, Moederdag de eerste (en niet de tweede!) zondag van mei en dat Vaderdag in Spanje niet valt op de derde zondag in juni, maar een paar maanden eerder.

Vaderdag

Drie weken geleden bleek al al hoe het katholieke geloof een stempel drukt op de Spaanse samenleving. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Vaderdag gevierd wordt op 19 maart, de dag van Sint Jozef (San José), de beschermheilige van de timmerlieden, het beroep dat Jozef volgens de overlevering zelf ook uitoefende. Ondanks de katholieke grondslag, heeft Vaderdag in Spanje net zo goed als in Nederland en andere westerse Nederland een commercieel karakter, waardoor je struikelt over mokken, chocolade en t-shirts die beschreven zijn met een tekst als “Voor de liefste papa” of een andere zoetsappige variant.

Pas in 1948 werd Vaderdag pas voor het eerst gevierd in Spanje. Het idee ontstond min of meer uit jaloezie jegens Moederdag, dat in 1948 nog gevierd werd op de dag waarop Maria geëerd wordt: de dag van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria op 8 december. Echter, in 1965 werd besloten de viering van Moederdag net als in een paar andere landen zoals Hongarije en Zuid-Afrika op de eerste zondag van mei te vieren. Waarom dit besloten werd en waarom ook Vaderdag niet verschoven werd naar de derde zondag in juni, is niet helemaal duidelijk.

Het is niet ondenkbaar dat aan de verplaatsing van Moederdag naar mei commerciële belangen ten grondslag liggen: december is voor de commercie met Driekoningen in het vooruitzicht sowieso al een drukke maand. En Kerst dan? Daar koopt de Spaanse commercie niet veel voor, want Driekoningen (Reyes Magos) op 6 januari is wat cadeautjes betreft wat Kerst in de Verenigde Staten en Sinterklaas in Nederland is. Op de avond voor Driekoningen krijgen kinderen (en volwassenen) cadeaus, die zogenaamd afkomstig zijn van de Drie Wijzen uit het Oosten. En uiteraard is ook aan lekkernijen geen gebrek, maar dat geldt eigenlijk voor elk feest in Spanje.

Sant Jordi

In Catalonië maak je geen goede beurt als je je vriend, vriendin of echtgenoot verrast op 14 februari. Valentijnsdag wordt in Catalonië praktisch niet gevierd omdat de Catalanen hun eigen Feest van de Liefde hebben: la Diada de Sant Jordi op 23 april, de dag waarop Sint Joris in het jaar 303 het leven liet. Sant Jordi is de beschermheilige van Barcelona en Catalonië en wordt geroemd als de man die een draak wist te verslaan (vandaar ook de naam “Joris en de Draak” voor de houten achtbaan in de Efteling).

De legende van Sint Joris en de Draak

Een dorp in Cappadocië (Turkije) werd lange geteisterd door een draak. Uit angst voor nog meer aanvallen, besloten de dorpelingen elke dag twee lammeren naar de grot van de draak te sturen om zijn honger te stillen. Maar de dieren werden schaars en daarom werd besloten elke dag een mens te sturen. Iedere dag werd er iemand willekeurig gekozen en de getroffen families werden gecompenseerd met tal van rijkdommen. Op een dag werd de dochter van de koning uitgekozen en uit onvrede van de dorpelingen dat de Koninklijke Familie tot dan toe bespaar was gebleven, werd aan de smeekbedes van de koning geen gehoor gegeven en dus ging de prinses naar de grot van de draak. Toen de draak op haar af kwam, was daar Sint Joris, die de draak doodde en de prinses redde. Uit het bloed van de draak ontstond een roos, die Sint Joris aan de prinses schonk.  

Het is daarom dat, net als op Valentijnsdag, vrouwen tijdens Sant Jordi rozen ontvangen van (anonieme) geliefden. Echter, de mannen wordt een boek cadeau gedaan om grootse literaire helden als Shakespeare en Cervantes te eren. Het geven van boeken is een traditie waarvan ik graag zou zien dat die in Nederland overgenomen zou worden. Wat moet een man immers met een roos anders dan hem op z’n hoed zetten?

Leuk artikel? Like en deel!

Bronnen:

Afbeelding:

Advertenties

Een gedachte over “Me gusta feest vieren op andere dagen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s