De Zeven Zeeën

7Zeeën | Zoute vis en zoete vreugdedansjes

De Zeven Zeeën gaat uiteraard over zeven zeeën, maar we varen na drie afleveringen nog altijd langs de Italiaanse kust en het ziet er niet naar uit dat we spoedig de Straat van Gibraltar of de Bosporus passeren. Ook deze week blijven we in Italië en hijsen de kandidaten nog voordat de zon opgaat al de zeilen voor een tocht die gepaard gaat met een niet misselijke deining van zo’n tweeënhalve meter. De kandidaten zijn dan ook blij als ze weer voet aan land kunnen zetten in het plaatsje Orbetello, waar zogenaamd duurzaam gevist wordt.

zevenzeeen0

De opdracht

Voordat er duurzaam gevist kan worden, moeten de kandidaten eerst hun dierbaarste bezit inleveren. Vervolgens moeten ze ervoor zorgen dat al die erfstukken, zogenaamd symbolische Ibiziaanse kettingen, rustgevende stenen, liefdevolle stukjes papier en mobieltjes niet verpletterd worden een grote bak met water. Dat kunnen ze voorkomen door maar liefst een kwartier lang de touwtjes waaraan de bak vast zit, in handen te houden. Dit alles zou moeten weergeven hoe al het dierbaars op de bodem van de zeeën vernietigd wordt door visnetten waar soms wel 15 vliegtuigen in passen, de zogenaamde supertrawlers.

Een extra moeilijkheidsfactor bij deze opdracht zijn de vragen die Floortje stelt terwijl de kandidaten de touwen in hun vingers voelen snijden: bij elk fout antwoord komt er een plens water bij, maar bij een goed antwoord mag er een kraan dicht. Mede dankzij de tactische aanwijzingen van Niels slaagt de groep er uiteindelijk in om het mobieltje van Nicolien te redden, al was het eerder te doen om het beeldje dat Daniël van zijn overleden broer had gekregen. Reden genoeg voor Toprak om een vreugdedansje te doen.

zevenzeeen1

De groep verdient ook hun tweede vlag en dat betekent dat er nog maar één vlag nodig is voor een groepsvrijstelling. Bij het hijsen van de vlag blijkt al snel dat de Rhea uiteindelijk de nieuwe Rainbow Warrior zal worden en Bastiaan en Patrick fantaseren al over een boot die met Niels zonder shirt op de boeg door de grachten van Amsterdam vaart op een zonnige middag ergens in augustus.

De driestrijd

Toprak, Bastiaan en Pepijn komen als winnaars uit de bus na het invullen van het logboek. Het aanwijzen van de winnaars door Floortje was deze week door het onheilspellende decor van een vissershavenloods, zo mogelijk sinisterder dan ooit tevoren. Eenmaal bekomen van de spanning die het bekendmaken van de uitslag met zich meebrengt, is het vervolgens aan Toprak, Bastiaan en Pepijn om een medekandidaat aan te wijzen die de volgende ochtend duurzaam gaat vissen.

Bastiaan spant Niels voor zijn karretje en dicht zichzelf een functie als ballast toe, Pepijn gaat met vader Daniël op stap en Toprak kiest uiteraard voor een vrouwelijke medekandidaat in de vorm van Lisa. Het is voor de dames in dit stadium van het spel van levensbelang dat Toprak wint: mocht Pepijn er met de winst vandoor gaan, zal het mannenverbond blijven bestaan en met de week sterker worden. Gelukkig voor hen vangen Pepijn en Daniël slechts bot bij deze opdracht, maar Bastiaan en Niels hebben heeft daarentegen een joekel van een vis gevangen.

Het vissen blijkt slechts de aanzet voor de daadwerkelijke opdracht, want de kandidaten moeten vervolgens voor 10 euro boodschappen doen om een gerecht te gaan bereiden. De joekel van een vis van Niels en Bastiaan blijkt eerder een obstakel dan een voordeel. Ook in de keuken moet Niels al het vuile werk opknappen, terwijl Bastiaan een bakplaat voor zijn kop houdt om maar niet te zien hoe de vis gemolesteerd én gecastreerd wordt. Door deze traumatische ervaring zal veelvraat Bastiaan ook niet meer de in plastic verpakte vierkante vis uit de supermarkt eten en dat scheelt toch weer een supertrawler of twee per jaar. Well done, Niels.

Het gerecht wordt uiteindelijk beoordeeld door drie onpartijdige Italianen en een iets minder onpartijdige Patrick en Nicolien. Ze proberen de kritiek die de jury heeft op het gerecht van Toprak en Lisa weg te wuiven, maar de jury blijft van oordeel dat de vis niet goed gaar is en dus zal Toprak nog even in de leer moeten bij haar grillende vader. Het gerecht van Pepijn en Daniël ziet er veelbelovend uit en in de keuken hebben ze ook nog even een snelkookcursus Italiaans gedaan om hun gerecht in het Italiaans te kunnen presenteren, maar hun talige prestaties ten spijt vindt de jury het veel te zout.

zevenzeeen2

Bekijk meer backstagevideo’s op de website van De Zeven Zeeën

Dat het nog veel zouter kan, wordt bewezen door Bastiaan die een gerecht serveert dat eigenlijk vooral bestaat uit de enorme vis die Niels eerder die dag ving. Ondanks de dimensies van de vis, wordt het gerecht vooral gekenmerkt door zout, héél veel zout in de wonden. Van de vis.

De executie

Het uiteindelijke oordeel van de jury is geen verrassing: Toprak wint de visopdracht en kan haar snode plannen om alle vrouwen naar de volgende ronde te loodsen ten uitvoer brengen. Ze doet uiteraard weer een vreugdedansje en kiest voor haar nieuwe soulmate Lisa, die op haar beurt voor Nicolien kiest. Nicolien kiest voor Patrick en dan wordt het toch nog spannend. Uiteindelijk besluit Patrick het mannenpact niet te breken en kiest hij niet in plaats voor Bastiaan voor Niels. Kennelijk wil hij het niet aan het lot overlaten of Niels met ontbloot bovenlijf op de boeg van de nieuwe Rainbow Warrior zal staan. De uitslag van de test wijst uiteindelijk uit dat Bastiaan het logboek het beste heeft ingevuld en Pepijn het strijdtoneel moet verlaten.

Voor de dames voelt het afscheid van Pepijn enigszins wrang en Toprak laat haar vreugdedansje dit keer dan ook maar voor het is. Toch is er reden genoeg om te proosten met haar partner-in-crime Patrick: het mannenpact is gebroken, hoezee!

Mischief managed.

Bronnen:

Advertenties

4 gedachten over “7Zeeën | Zoute vis en zoete vreugdedansjes”

 1. Het haalt het niet bij Wie is de mol. Het is een verwatwerde versie ervan (sorry, flauwe woordspeling). Tegelijk is het raar dat een serie die over solidariteit gaat (de essentie van aktievoeren) de kandidaten zo tegen elkaar opzet.
  De informatie over oceanen is zo summier dat het niet opweegt tegen de boodschap: “Kies vooral altijd eerst voor jezelf, maar DOE of je ook over de anderen nadenkt.”

  Like

  1. Toch worden bij dit soort acties vaak de actievoerders tegen elkaar opgezet en uitgespeeld door overheden zoals politie en/of leger. Het is dan juist belangrijk solidair te zijn en het is een keuze van de groep om dat niet te zijn.

   Ook ik vind Wie is de mol? tien keer beter, maar dat programma bestaat ook al meer dan tien jaar. Ik denk dat als je dit format uitbreidt en aanpast (vooral dat aantikken door Floortje moet weg), het echt potentie heeft.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s