De Zeven Zeeën

7Zeeën | Een topdag met Toprak op de top van de Toren

In de tweede aflevering van De Zeven Zeeën verlaten de kandidaten de schommelende baarmoeder dan wel badkuip met twee masten en zetten voet aan wal in Livorno, de haven van Pisa. We weten niet hoe lang ze erover gedaan hebben om de 100 kilometer van Portovenere naar Livorno af te leggen, maar we kunnen rustig aannemen dat de échte kapitein het roer van stuurman Pepijn heeft overgenomen toen Genua aan de horizon verscheen. De kandidaten zijn allang blij dat ze van boord mogen en een nacht in een hotel mogen doorbrengen, want slapen op een schip is niet bepaald comfortabel en van de douche word je niet schoon, noch warm en al helemaal niet nat.

De opdracht

De blauwvintonijn is een bedreigde vissoort en in de Middellandse Zee is nog maar 10% van de blauwtonijnpopulatie over. Het is dus de hoogste tijd dat de kandidaten voor de tonijn op de bres springen, maar niet voordat ze een communicatieve opdracht voltooid hebben. Bastiaan en Toprak worden naar de top van de toren van Pisa gestuurd – waarom precies op zo’n exclusieve plek weet niemand – om na de instructies van Floortje de eerste de beste tonijnverslindende Aziaat aan de haak te slaan. Uiteindelijk wordt een huwelijksreis van een Chinees echtpaar bruut onderbreken met een les van Toprak over Nederlandse uitspraak, want het is aan hen om de uitspraak “De vis wordt duur betaald” over te brengen aan Daniël en Patrick, die beneden staan.

Eenmaal beneden begrijpt Daniël al snel dat “De vees wor buuldebaard” betekent dat de vis duur betaald wordt, terwijl Patrick nog nadenkt over gezichten. Vervolgens moeten zij de uitdrukking met hints duidelijk te maken aan Lisa, Nicolien en Pepijn. Het drietal vat de uitdrukking vervolgens in drie foto’s, waaruit Anna en Niels de uitdrukking moet opmaken. Niels zegt nog “een soort gezegde misschien” en aan de zijlijn hangen zijn medekandidaten aan zijn lippen. Uiteindelijk komen ze niet veel verder dan “guppie” en wordt er, alle inspanningen van de andere kandidaten ten spijt, geen vlag verdiend met deze opdracht.

7z2-3

De driestrijd

Het logboek wordt ingevuld en Daniël, Niels en Patrick komen na een handtastelijk potje Zakdoekje leggen met de Weervolven van Wakkerdam als winnaars uit de bus. Alle drie kiezen ze een compagnon die hen gaat helpen om de driestrijd te winnen en zo sowieso door te gaan naar de volgende ronde. De drie moeten zich laten vastketenen door hun compagnons en wie het langst standhoudt tegen de ordehandhavers, wint de driestrijd. Patrick kiest voor Nicolien omdat ze sterk is, Niels kiest voor Pepijn omdat hij een goede knoop kan leggen en Daniël kiest voor een dark night out met Bastiaan.

Anna, Lisa en Toprak hebben de taak om als ordehandhavers de strijders te ontketenen en daarmee hebben ze een heuse sleutelpositie te pakken: zij kunnen namelijk invloed uitoefenen op wie er met de winst aan de haal gaat. Het liefst zien zij Patrick en Nicolien winnen omdat Lisa een verbond heeft met Nicolien en de mannen sowieso al een veel te sterk pact vormen. Hun plannetje om flink te treuzelen bij Patrick lijkt te lukken, maar als ze bij Niels aanbelanden, blijkt dat hij van zichzelf een onneembare vesting heeft gemaakt. Toprak krijgt een waas voor haar ogen, Lisa bijt Niels in zijn nek en Anna wordt bijna aangerand. Het kan niet anders dat iemand van de regie buiten beeld aan is komen rennen om de drie dames tot opgeven te manen om erger te voorkomen. Er zijn zaken die zelfs bij BNN het daglicht niet kunnen verdragen…

Executie

Niels wint de driestrijd en mag daarom als eerste een metgezel voor op het schip kiezen. Hij kiest voor zijn maatje Pepijn, die op zijn beurt voor Daniël kiest: je had geen verrekijker nodig om dat aan te zien komen. Met enige twijfel kiest Daniël voor zijn compagnon van vandaag, Bastiaan, die de mannelijke lijn doorbreekt door voor Toprak te kiezen omdat hij zo’n topdag met haar op de top van toren van Pisa heeft gehad.

Toprak ziet zichzelf graag in de finale met Patrick, maar komt juist daardoor voor een hels dilemma te staan: ook de vrouwen met wie ze een quasi-verbond sloot, staan nog aan de zijkant. Uiteindelijk kiest ze voor Lisa en daarmee neemt ze een risico. Ze weet met zekerheid dat zij in ieder geval voor Nicolien zal gaan, maar de mogelijkheid bestaat dat Nicolien niet voor Patrick kiest en ze daarmee haar gedroomde finalevriendje kwijtraakt. Gelukkig voor Toprak (en Nicolien die niemand naar huis hoeft te sturen) is het uiteindelijk de uitslag van het logboek die bepaalt dat Anna naar huis moet. En ze had nog zo graag die opdracht van die ochtend over gedaan!

7z2-2

Toprak is ronduit verbolgen over de ongelijkheid die op het schip ontstaan is tussen mannen en vrouwen, maar misschien is de zee wel ook iets meer voor mannen dan voor vrouwen. De overgebleven dames zullen vanaf heden een front moeten vormen en mankracht moeten tonen. En zo is de groep definitief verdeeld in de drie traditionele kampen van de maatschappij der seksen: de mannen, de vrouwen en twee losse homo’s. Het begrip “driestrijd” krijgt daarmee een nieuwe dimensie en zou nog wel eens spanning kunnen opleveren in de volgende afleveringen…

Als de zeemeerminnen van zee zijn, beminnen de mannen de zeeën meer en de zeeën de mannen minder.

Bron:
De Zeven Zeeën, BNN. Aflevering 2.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s