Barcelona, Tussendoor

BCN | Werk of geen werk?

Het is een ongeschreven wet: als je besluit weg te gaan, komen er opeens allerlei dingen op je pad waardoor je misschien toch had kunnen en willen blijven. Zoals ik vorige week vertelde in mijn BCN-weekverslag, ben ik via LinkedIn benaderd door een bedrijf voor een functie als taalkundige voor Nederlandse en Vlaamse projecten. Het is een bedrijf dat zoek- en vraagmachines levert aan bedrijven. Het bedrijf is grofweg tweeledig: een technische en een taalkundige tak.

Het sollicitatiegesprek duurde zo’n drie kwartie en daarna moest ik een test doen waarvoor ik een uur de tijd had. De test bestond onder andere uit het samenvatten van een Engelse tekst van drie kantjes tot één alinea en die samenvatting vervolgens weer vertalen naar het Nederlands; het invoeren van vragen in een vraagmachine van Iberia.com en problemen constateren die betrekkeling hebben tot taal (één zo’n voorbeeld was dat “Does Iberia fly to The Netherlands?”wel resultaat opleverde en “Does Iberia fly to Holland?” niet); taalkundige regels opstellen voor woorden die meerdere functies kunnen hebben (“werk” kan zowel een werkwoord zijn (“ik werk”) maar ook een zelfstandig naamwoord (“het werk”); en een heel technisch iets waarvan ik niks begreep.

Ik had een goed gevoel over de test en dat gevoel was kennelijk wederzijds: ik werd uitgenodigd voor een vervolggesprek op donderdag. Zo gezegd, zo gedaan en dus ging ik donderdagochtend naar het bedrijf en hebben we alles doorgesproken. Dinsdag gaan ze mij een aanbod doen en het zou me heel erg verbazen als ze niet voor mij gaan. Ze hebben immers al andere kandidaten gesproken en het feit dat ik, nadat ze die kandidaten al gesproken hadden, via LinkedIn uitgenodigd werd, geeft al aan dat ze niet tevreden zijn met de kandidaten tot nu toe.

an mijn kant spelen er echter nog wel wat zaken die roet in het eten kunnen gooien. Allereerst is dat het salaris: 15.000 euro bruto op jaarbasis voor een voltijdsbaan, waarvan ik dan waarschijnlijk zo’n 800 tot 900 netto overhoud per maand. Het is een gegeven dat de lonen lager liggen in Spanje, maar voor een baan als deze waarvoor een universitaire bacheloropleiding toch wel noodzakelijk is, vind ik het een mager salaris. Voor datzelfde geld werk ik in een winkel in Nederland en voor nog meer geld kan ik fulltime bijles gaan geven. En als de levensstandaard in Barcelona nu nog eens een stuk lager zou liggen, maar ook dat is niet geval.

Als ik een fulltime ga werken, heb ik bovendien geen tijd meer op aan m’n scriptie te werken. Die wil ik graag afhebben voor ik naar Sevilla ga, en dan kom ik eigenlijk meteen op het volgende punt. Zij zoeken iemand die voor langere tijd kan blijven en die ze na zes maanden een contract voor onbepaalde tijd zullen geven. Voor mij geldt dat ik in de proeftijd zal afwegen of het werk leuk genoeg is om Sevilla te laten schieten en ik kan me haast niet voorstellen dat ik Sevilla nog uit m’n handen laat glippen. Maar hoe kun je dat zeker weten? Slechts door het te doen.

Toch heb ik eigenlijk al half en half besloten dat ik niet voor deze baan ga. Ondanks dat het een geweldige ervaring zou zijn, werk ik dan liever full time in Nederland. Dan verdien ik wellicht meer of evenveel en houd ik maandelijks sowieso meer over omdat ik geen vaste lasten heb omdat ik bij m’n ouders woon. Daarnaast kan ik ook m’n verplichtingen nakomen die ik inmiddels al ben aangegaan wat betreft bijles en kan ik ook even goed en in alle rust “opladen” (en sparen!) voordat ik naar Sevilla ga.

Maar plannen kunnen altijd veranderen!

Advertenties

6 gedachten over “BCN | Werk of geen werk?”

  1. Wat een duivels dilemma! Maar slim dat je voor jezelf alvast een beetje besloten hebt wat je gaat doen. Toch fijn om de ervaring te hebben dat ze zo enthousiast zijn over je, en dat je ook een beetje meer een idee hebt van wat voor werk je later zou kunnen gaan doen. 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s