Barcelona

BCN Week #11 | De allerlaatste keer

Op het moment van schrijven zit ik in het vliegtuig met bestemming Rotterdam. Ik geniet, wellicht zichtbaar, van het Rotterdams dat ik weer om me heen hoor. Ik ben weer enigszins bekomen van de stress van het inchecken en van de opluchting dat ik ontzettende mazzel heb gehad. Ik had voor 25 kilo aan bagage geboekt en mijn koffer woog 28 kilo, maar dat was geen probleem (win!). Vervolgens moest ik ook m’n handbagagekoffer op de band leggen en kwam ik uit op een totale som van 45 kilo: mijn handbagage woog zo’n 6 tot 7 kilo te veel. Ik kreeg het al snel warm, en dat kwam niet alleen door m’n trui, vest, jas én trui.

Doordat ik ruim op tijd was, had ik tijd genoeg om m’n koffer te reorganiseren. De aardige meneer van het grondpersoneel zei me dat m’n handbagagekoffer in ieder geval op 10 kilo moest komen en dat ik hem dan gratis kon laten inchecken als ruimbagage. Daarnaast mocht ik dan ook nog m’n rugtas als handbagage meenemen in het vliegtuig. Ik moest twee keer checken of ik het nou echt goed begrepen was, maar later zou blijken waarom mij deze gunst verleend werd: de vlucht was maar voor de helft geboekt en het gratis inchecken van je handbagage als ruimbagage was een service van Transavia; dat ik daarnaast ook nóg een stuk handbagage mee het vliegtuig in mocht nemen was dikke mazzel. Bedankt, aardige grondpersoneelmeneer.

week 11 1

Dat alles bespaarde me het bijkopen van 10 kilo aan ruimbagage en zo kon ik met de 30 euro die bewust apart gehouden had voor het eventuele bijkopen van kilo’s, vanochtend mijn honger stillen met een veel te dure sandwich en een veel te kleine jus d’orange. Ik had echter totaal niet verwacht dat het gewicht van m’n handbagage gecheckt zou worden en dat is me ook nog nooit eerder gebeurd op Spaanse luchthavens. Echter, alle voorgaande keren had ik alleen handbagage of naast m’n ruimbagage slechts een rugzak bij me: omdat je dan alleen maar langs de douane hoeft, kúnnen ze je handbagage simpelweg niet wegen.

De afgelopen én laatste week

De afgelopen week was een roerige week met onder andere een verhuizing op woensdag. De eerste twee dagen van de week was ik vooral bezig met het pakken van m’n koffer. Op maandag heb ik ook nog een tijd in de keuken gestaan om alvast wat gerechten te bereiden die ik in het hostel dan alleen nog maar zou hoeven opwarmen. Die dagen woog ik meermaals mijn koffer en zag ik het gewicht uiteindelijk oplopen van zo’n 25 tot 31 kilo. Ik had toen zelfs nog maar 20 kilo aan bagage ingekocht.

Bekijk de vlog van 1 april om te zien hoe de verhuizing verliep!

De laatste paar dagen heb ik gesleten in hetzelfde hostel als waar ik het Barcelona-avontuur begon. Donderdag heb ik weer een kleine excursie ondernomen en heb ik het Monestir de Pedralbes, een vrouwenklooster in de buurt van het hostel, bezocht. Vrouwen van adel hadden in de middeleeuwen twee keuzes als hun man overleed: of opnieuw trouwen, of als non het klooster in. Op initiatief van koningin Elisenda van Montcada werd in de 14e eeuw een klooster gebouwd, waar zij als weduwe uiteindelijk haar intrek nam en overleed.

week 11 3

Tot halverwege de vorige eeuw werd dit klooster nog actief gebruikt en dat is het beste te zien in de met de in Valenciaanse stijl betegelde keuken, waar je een bijzondere mix van oud en nieuw aantreft in de vorm van boilers, oude fornuizen en fornuizen op gas, ovens en stenen wasbakken en pannen en bestek van zowel het oudere als de modernere soort. Naast de vele vertrekken die plaats boden aan meer dan 100 nonnen, heeft dit klooster ook een prachtige binnentuin met vijver. In deze binnentuin worden ook groenten verbouwd en hebben vogels zich genesteld in één van de vele bomen.

Werk of geen werk?

Deze week stond ook in het teken van sollicitatiegesprekken. De eerste vond plaats op dinsdag, al ging dat niet helemaal zonder slag of stoot. In de eerste mail die ik had gekregen, werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek via Skype. Datum en tijd werden in daaropvolgende mails gepland, en dus was het voor mij nogal een verrassing dat, nadat ik al tien minuten had gewacht op Skype, mij verteld werd dat het sollicitatiegesprek op het bedrijf plaats zou vinden.

Uiteindelijk heeft donderdag ook al een vervolggesprek plaatsgevonden en het zou zomaar kunnen dat die baan iets gaat worden. Dinsdag verwacht ik een definitief aanbod en dan zullen we zien of het wat wordt. En zelfs dan is het nog maar de vraag of het iets gaat worden: het verdient waarschijnlijk niet heel veel, zeker niet voor een baan waarvoor een bachelordiploma gewenst is, en ik wil toch redelijk wat geld wegzetten de komende maanden voor als ik naar Sevilla ga. En zo zijn er nog wat meer wat afwegingen te maken…

Nieuwsgierig naar waarover ik zo twijfel wat betreft deze baan? Lees dan: “Werk of geen werk?”

Semana Santa

Afgelopen zondag was het Palmpasen: in Spanje onder de naam Domingo de Ramos een heuse feestdag, in Nederland enigszins onbekend. Families gaan met palmtakken en –bladeren de straat op om processies te zien en naar de kerkdienst te gaan. Ook ik ging, net als vorige week, naar de kerk om de palmpaasdienst bij te wonen. Het was weer net zo indrukwekkend als vorige week en ik kan het iedereen aanraden om, als je toevallig op zondag in Spanje bent, eens een kerkdienst bij te wonen.

Gisteren was het Goede Vrijdag. De processies die die dag gingen plaatsvinden, waren de reden waarom ik besloot niet per 1 april, maar het weekend daarna naar huis te komen. Het was het zeker waard: in de namiddag heb ik een processie in het centrum van Barcelona gezien en ’s avonds ben ik naar een processie gegaan in de voorstad L’Hospitalet de Llobregat. Processies horen bij de Semana Santa, de heilige week voor Pasen: het zijn optochten met een soort praalwagens met daarop beelden van Jezus of Maria. In de processie lopen tal van figuren in religieuze kleding (puntmutsen) en ook is er een band die muziek speelt om het toch enigszins saaie karakter van een processie, wat meer jeu te geven.

De processie die in de namiddag plaatsvond, kruisde onder andere de Ramblas en daar was dan ook gelijk duidelijk dat dergelijke evenementen in Spanje een andere organisatie kennen dan in Nederland. Geen dranghek te bekennen die de route aangaf en uiteindelijk bleek een vijftigtal mensen “in de weg” te staan. Dat is op zich geen ramp, als een politie-agent dat, zodra hij ziet dat er mensen op de route staan, aangeeft dat de mensen daar weg moeten. In Spanje komt er pas een agent aan te pas als de optocht al in zicht is en letterlijk halt moet houden omdat de doorgang geblokkeerd wordt door een handjevol mensen.

week 11 2

De processie van L’Hospilet zou uitbundiger zijn: in deze voorstad wonen veel Andalusiërs die in de jaren 70 en 80 naar Barcelona verhuisden voor een beter leven. Gewend als ze waren aan de uitbundigheid van bijvoorbeeld de Sevillaanse optochten, konden zij niet wennen aan het ingetogen karakter van de processies in Barcelona en besloten zij zelf processies te gaan organiseren. De processie van Goede Vrijdag was echter net zo min uitbundig als die in het centrum diezelfde middag, en dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Goede Vrijdag een dag van treurnis om het lijden van Jezus is. Ik heb helaas niet de kans gehad om de processies tijdens Pasen mee te maken, maar het is meer dan een schrale troost dat ik volgend jaar in Sevilla meer van de Semana Santa zal zien dan me vermoedelijk lief is.

En daarmee is er een eind gekomen aan 11 weken Barcelona: 7 dagverslagen en 10 weekverslagen verder is de conclusie dat ik hoogstwaarschijnlijk toch werk gevonden heb, maar dat het zomaar zou kunnen dat ik toch in Nederland blijf. Voor zolangs als het duurt: immers begint in oktober het collegejaar aan de Universiteit van Sevilla. Dat voelt nu nog als heel ver weg, maar het lijdt geen twijfel dat het sneller oktober zal zijn dan dat ik Zwerkbal kan zeggen.

En plannen kunnen natuurlijk áltijd veranderen. Dat hebben de afgelopen weken en maanden wel uitgewezen.

Bekijk ook m’n BCN Bucket List om te kijken wat ik de afgelopen twee maanden allemaal heb kunnen zien (en wat niet)!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s