Pròxima Estació

Pròxima Estació: Baró de Viver

BdV
Eerder passeerden we de graven van Urgell, dit keer is het de beurt van de baronnen van Viver. Metrostation Baró de Viver ligt bijna, op twee stations na, aan het noordelijke uiteinde van Linea 1. Maar over welke baron hebben we het eigenlijk? En waar ligt Viver überhaupt?

Viver ligt zo’n 70 kilometer ten noorden van Valencia en een paar honderd kilometer ten zuiden van Barcelona. Waarschijnlijker is echter dat Viver verwijst naar de Heilige Maagd Viver, ter ere van wie in de paleistuinen van de villa van de familie Rumeu in de plaats Argentona een kleine kapel staat. Het was in 1901 toen Darius Rumeu i Torréns door koning Alfons XIII werd benoemd tot Eerste Baron van Viver. Nog datzelfde jaar stierf hij en ging de titel over op zijn zoon. Het is dan ook waarschijnlijker dat de c/ Baró de Viver, waaraan het metrostation zijn naam ontleent, verwijst naar de Tweede Baron van Viver: Darius Rumeu i Freixa. Viver1 Net als Ferran Fabra i Puig, was Darius Rumeu i Freixa burgemeester van Barcelona. Hij bekleedde deze functie vanaf 1924 tot 1930: een periode die bijzonder belangrijk was voor Barcelona, met onder andere de Wereldexpositie in 1929. In deze periode werd Barcelona, mede door die Wereldexpositie, stedelijk sterk ontwikkeld. Onder het bewind van Rumeu i Freixa werd de spoorlijn onder de carrer de Balmes – nu de FGC richting Tibidabo en Sarrià – overdekt, werd Plaça de Catalunya geurbaniseerd, de sloppenwijken afgebroken, de Avinguda Diagonal verlengd tot Esplueges en werd er begonnen met het aanleggen van havengebied Zona Franca. In deze periode werd ook de eerste metrolijn (Gran Metropolitana de Barcelona) aangelegd tussen Plaça de Catalunya en Lesseps, nu onderdeel van Linea 3. viver2 Rumeu i Freixa werd niet alleen geëerd met een straatnaam. Hij werd vanwege zijn verdiensten voor de Wereldexpositie van 1929 benoemd tot Gentilhombre Grande de España, een titel die vergelijkbaar is met Ridder Grootkruis van de Orde van de Nederlandse Leeuw. Na zijn loopbaan als burgemeester, werd hij president van de Banco Hispano Colonial en voorzitter van de raad voor de FGC, de Catalaanse Spoorwegen.

De titel Baron van Viver wordt nog steeds gedragen: Darius Olaortúa i Rumeu – met Rumeu nu op de tweede plaats doordat die achternaam werd doorgegeven door zijn moeder – mag zich de Vijfde Baron van Viver noemen. Metrostation Baró de Viver is daarmee één van de weinige stations die naar een nog levende persoon verwijst.

Leuk artikel? Vergeet niet te liken en te delen!

Bronnen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s