Me gusta

Me gusta la Semana Santa

Semana Santa in L'Hospitalet de Llobregat
Semana Santa in L’Hospitalet de Llobregat

Dat Spanje een katholiek land is, kan je moeilijk ontgaan als je een paar dagen in Spanje bent. De religie zie je overal terug. Het is onmogelijke opgave om in een Spaanse stad vijf minuten te lopen zonder een kerk tegen te komen. Een blik op de kaart van bijvoorbeeld de stedelijke regio van Barcelona zegt ook al genoeg, met omringende plaatsen als Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat; stadsdelen met de namen Sant Andreu, Sant Martí, Sant Gervasi of een markt met de naam Sant Antoni.

Palmpasen 

Afgelopen zondag 29 maart was het Domingo de Ramos: het feest dat de heilige week voor Pasen, de Semana Santa, inluidt. In Nederland kennen we dit feest als Palmpasen, maar in Spanje wordt heel veel grootser gevierd: jong en oud, groot en klein gaan de straat op met palmtakken (ramos) in hun hand. Iedereen ziet er op z’n paasbest uit, gaat naar de kerk en geniet van de optochten en festiviteiten. Semana Santa is ook een vakantieweek en dus trekken veel Spanjaarden er op uit.

In Barcelona zijn de festiviteiten van minder massale orde als dat bijvoorbeeld in Sevilla het geval is. De Barcelonezen zelf gaan vaak de stad uit: een fenomeen dat bekend staat onder de naam Operación Salida. Veel Andalusiërs die naar het welvarende Barcelona verhuisden aan het eind van de vorige eeuw, konden niet wennen aan die ingetogen optochten in Barcelona en de Andalusische gemeenschap in L’Hospitalet besloot daarop om voortaan op Sevillaanse wijze te werk te gaan. De optocht die op Goede Vrijdag in L’Hospitalet te zien is, is dan ook veel uitbundiger dan gebruikelijk is in het noorden van Spanje.

Koningen en heiligen

Spanje kent behalve de Semana Santa, nog vele andere feesten die te maken hebben met het katholieke geloof. In de eerste plaats heeft bijna iedere Spanjaard behalve een verjaardag ook een naamdag: de dag waarop de heilige geëerd wordt waarnaar hij of zij vernoemd is. Op lokaal niveau heeft ieder dorp en stad ook zijn eigen beschermheilige, die op zijn of haar naamdag dan ook op uitbundige wijze geëerd wordt: de Festes de Santa Eulàlia afgelopen maand in Barcelona, bijvoorbeeld. En uiteraard zijn er ook nationale feesten: vanzelfsprekend zijn dat Kerst en Pasen, maar ook Driekoningen wordt gevierd op een manier die qua gebruiken en populariteit enigszins vergelijkbaar is met Sinterklaas in Nederland.

Religie in de Spaanse taal 

Het belang van het katholieke geloof heeft ook de Spaanse taal niet onberoerd gelaten en van tal van uitdrukkingen voorzien. Soms zijn ze vergelijkbaar met het Nederlands, zoals Dios mío (O mijn god), maar andere uitdrukkingen zijn ons onbekend, zoals ¡Hostia! (verwijzend naar de heilige hostie) en ¡La virgen! (De Maagd!). Waar in Nederland “Jezus” als uitroep gebruikt wordt in situaties waar Spanjaarden Hostia zeggen, is dit in Spanje behalve een toegestane jongensnaam ook een manier om “gezondheid” te zeggen als iemand niest.

Andere uitdrukkingen van religieuze aard zijn talloos en sommige daarvan verwijzen uiteraard ook naar de gebeurtenissen rondom Pasen. Zo wordt Llorar como una Magdalena (Huilen als een Magdalena) gebruikt om te zeggen dat iemand ontzettend veel huilt en Mi vida es un calvario (Mijn leven is een golgota, een verwijzing naar de berg waarop Jezus gekruisigd werd) om aan te geven dat het een puinhoop is. Als iemand heel vrolijk is kun je de uitdrukking Estar más alegre que unas Pascuas (Nog vrolijker zijn dan Pasen) gebruiken. En uitdrukkingen in het Nederlands…?

Vrolijk Pasen dan maar!

Leuk artikel? Like en deel!

Bronnen:

Advertenties

2 gedachten over “Me gusta la Semana Santa”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s